Gaün'de Hasan Celal Güzel Konferansı
Gaziantep Üniversitesi'nin (GAÜN) 40.kuruluş yılı nedeniyle, "19.Bilim Kültür Sanat Günleri Etkinlikleri" kapsamında, "Türkiye İçin Gelecek Projeksiyonları ve Üniversite Gençliğinin Sorumlulukları" adlı konferans düzenlendi.
Gaziantep Üniversitesi'nin (GAÜN) 40. kuruluş yılı nedeniyle, "19. Bilim Kültür Sanat Günleri Etkinlikleri" kapsamında, "Türkiye İçin Gelecek Projeksiyonları ve Üniversite Gençliğinin Sorumlulukları" adlı konferans düzenlendi.
Konferansın açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, Hasan Celal Güzel'in Gaziantep Üniversitesi'nin kurucularından olduğunu belirterek, Üniversitenin kuruluşunda bu hamurun suyunu, ununu temin eden ve siyasi hayatta bütün oluşumlarını sağlayan çok değerli bir siyaset adamı, bürokrat ve aynı zamanda bir entelektüel olduğunu söyledi.
Üniversiteleri geliştiren çok sayıda faktör olduğunu ancak bunlardan birinci derecede faktörün Üniversite lideri olduğunu belirten Hasan Celal Güzel, Gaziantep Üniversitesinin kuruluşu sırasında çok büyük güçlükler yaşadığını, ancak Gaziantep Üniversitesini bugün hayretler içerisinde bırakacak kadar büyümesini sağlayan liderin Rektör Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun olduğunu söyleyerek, "Bir ülkenin kalkınması için beşeri güç en önemli güçtür" dedi.
Güzel, "İnsan gücü en önemli güçtür. Ülkemizin geleceği için siz gençler en önemli güçlersiniz. Sizleri iyi şekilde eğitmemiz, yetiştirmemiz, istihdam etmemiz lazım. Beyin göçü maalesef ki Türkiye'yi mahvetti. Tarihte beyin göçünü ilk uygulayan Fatih Sultan Mehmet'tir. İstanbul'u fethettiği zaman İstanbul'un nüfusu 27 bindi. 1480'de yapılan ilk nüfus sayımlarına göre nüfusu 75 bine çıkmıştır. Fatih Sultan Mehmet bütün dünyaya haber göndererek, üç tip adam istedi, en yüksek paraları, yüksek imkanları vereceğim diye. Bunlardan birincisi ilim sahibi olanlar, ikinci tip sanat sahibi olanlar, üçüncüsü ise sermaye sahibi olanları istedi ama Türk ya da Müslüman olsun demedi" diyerek, İslam hukukuna tabi olarak kardeşçe yaşamak için çağrıda bulunduğunu söyledi.
Bir takım insanlar tarafından söylenen 1912'den sonra Türk kelimesinin çıktığı yolundaki sözlerin tamamen yanlış olduğunu belirten Hasan Celal Güzel, "Kaşgarlı Mahmut'un Divanı Lügatit Türk isimli eseri bundan bin sene önce yazıldı ve 10 bin kelimeden oluşuyor. Bu eser aynı zamanda dünyanın ilk sözlüğüdür. Bu kelimeler aynen dilimize intikal etmiş ve yaşamaktadır. O sözlük yazılırken Türkçe vardı, İngilizce yoktu, Fransızca yoktu, Almanca yoktu, İspanyolca yoktu, peki oradakiler ne konuşurlardı, Latince ve eski Grekçe konuşurlardı. Ondan sonra 10. asırdan sonra Avrupa dilleri ve Rusça dili oluşmaya başladı" diyerek, bu konunun incelenmesi gerektiğini, dilini oluşması için üzerinden, kültürlerin, medeniyetlerin geçmesi gerektiğini söyledi.
Konferansın sonunda Rektör Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun tarafından Hasan Celal Güzel'e günün anısına hediye takdim edildi.
Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleştirilen konferansa, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, Rektör Yardımcıları, Prof. Dr. Türkay Dereli, Prof. Dr. Ali Gür, Rektör Danışmanları Dr. Mehmet Yaşar Gündoğdu, Doç. Dr. Murat Agarı, Genel Sekreter Ercan Eroğlu ve çok sayıda öğretim elamanı ve öğrenci katıldı.
(MDC-
09.05.2013 17: 45: 57
TSI
NNNN - GAZİANTEP