Gaün'ün Mucit Ordusundan Alkışlık Projeler
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Teknoloji Transfer Ofisi (TARGET TTO) tarafından ‘Sıra Sende Göster Kendini’ parolasıyla düzenlenen girişimcilik proje yarışmasında (AR-GE-Tİ’2014) birbirinden ilginç projeleri adeta heyecan fırtınası yaşattı.
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Teknoloji Transfer Ofisi (TARGET TTO) tarafından 'Sıra Sende Göster Kendini' parolasıyla düzenlenen girişimcilik proje yarışmasında (AR-GE-Tİ'2014) birbirinden ilginç projeleri adeta heyecan fırtınası yaşattı.
5 dalda, 87 projenin değerlendirildiği etkinlikte Gaziantep Üniversitesi öğrenci ve araştırma görevlilerinin diploma projeleri, yüksek lisans ve doktora çalışmalarının yanı sıra, girişimcilik fikirleri, AR-GE-Tİ (Araştırma-Geliştirme-Ticarileştirme) inovasyon projeleri ile Toplumsal Duyarlılık Projeleri tanıtıldı.
Koordinasyonu TARGET-TTO'nun gerçekleştirdiği projelerin sunumunun yapıldığı etkinlikte konuşan Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, TARGET Teknoloji Transfer Ofisi'nin bu yıl ikincisini düzenlediği etkinlikte birbirinden ilginç ve topluma değer katacak projelerin yer aldığını belirtti.
Rektör Prof. Dr. Coşkun konuşmasının devamında şunları söyledi:
"Parlayan yıldız Gaziantep Üniversitesi bu sorumluluğunun gereği olarak AR-GE-Tİ çalışmalarına büyük önem vermeye devam edecektir. Geçtiğimiz yıl 50 proje değerlendirmeye katılmıştı. Bu yıl sayı 87'ye yükseldi. Yani, proje sayımız giderek artıyor. Son derece ölçülü, hayata geçirilebilir, uygulanabilir projeler. Ben gençleri bu şekilde görmekten çok memnunum. Çünkü biz gençlerin kuru kuru bir tahsil yapmasından ziyade; inovatif dediğimiz yenilikçi ürünlere dönüşebilecek fikirleri de üretmelerini bekliyoruz. Etkinlik bu anlamda çok güzel bir pazar oldu. Bundan sonra artık her şey bir başka güzel olacak. Otomat makinesi, trafik ışıkları, desibel ölçer, otoparkta görev yapacak insansız vale gibi çok güzel projeler var. Hep söylüyoruz: Fikri olan beri gelsin. Şimdi daha çok beri gelsin ki biz onları hayata geçirelim."
İNSANSIZ OTOPARK, AKILLI TRAFİK IŞIKLARI, TÜRK MALI OTOMAT
Etkinliği ziyaret edenler tüm projeleri ayrı ayrı değerlendirirken, insansız olarak araç park etme imkanı sağlayan prototip sistem büyük beğeni kazandı. Bu sisteme göre, artık sürücüler kat kat çıkıp araçlarını park etmekten kurtuluyor. Araç, otopark girişinde sisteme teslim ediliyor. Sistem, aracı bulduğu uygun bir yere park edip barkodunu sahibine teslim ediyor. Araç sahibi dönüşte barkodunu okutuyor. Sistem asansör sistemiyle aracı park ettiği yerden alıp sahibine teslim ediyor. Böylece araç sahiplerinin otoparklarda yer arama, zaman kaybetme sıkıntısı ortadan kalkıyor. Etkinlikte tanıtım gösterisi ilgiyle izlenen akıllı trafik ışıkları ise, kırmızı ışıkta araç birikmesi ve gereksiz beklemeyi önlüyor. Sistem, otomatik olarak ışıkta bekleyen araç sayısını belirleyip ona göre geçiş süresini ayarlıyor. Böylelikle hem bekleyen araç sayısı daha kısa sürede eritilmiş, hem de gereksiz yere yanan yeşil ışık süresinin yanış süresini kısaltarak kırmızı ışıkta bekleyenlerin daha erkenden geçmelerine imkan sağlıyor. Alışveriş merkezleri, hastaneler, spor salonları başta olmak üzere topu yaşam alanlarında kullandığımız yiyecek, içecek makinelerini tamamen Türk malı ve mühendislik dehasını kullanarak yeni bir sürümünü üreten GAÜN'ün mucit öğrencilerinin otomatından ilk keki ise Rektör Prof. Dr. Yavuz Coşkun satın aldı. GAÜN'ün bir başka mucit öğrencisi ise direksiyon başında uyuyan sürücüyü uyandırmayı sağlayan projesini tamamladı. Bu projeyle, sürücü kafasına geliştirilen aygıtı takmazsa araç çalışmıyor. Uyuması durumunda ise ses ve ışık sistemi gönderilerek uyandırılıyor.
KIRIK AYAKLA PROJESİNİ TAMAMLADI
GAÜN'de okuyan ve mezun olan yabancı uyruklu öğrencilerin proje ve eserleri de AR-GE-Tİ'2014 Proje Fuarı'nda sergilendi. Bazı katılımcıların özveri ile hazırladıkları projeler de büyük takdir topladı. Yaklaşık üç ay önce talihsiz bir kaza geçirerek ayak kaval kemiğini kıran Endüstri Mühendisliği Bölümü öğrencisi Seçkin Dilek, hastanelerin acil departmanlarında fazla malzeme kullanılmasını engelleyen 'İki Kutu Kanban' adlı projesini kırık ayakla tamamlayarak etkinliğe hazır hale getirdi ve sergiledi. Yabancı uyruklu öğrencilerden Sarah Hassan ve Nazir Shokirov ise Google Maps'tan aldıkları gerçek ve anlık verilerle trafik yoğunluğunu ölçebilen sistemlerini sundular. Yusuf Kösesoy ve üç arkadaşının birlikte geliştirdiği Quadcopter adını verdikleri helikopter ise mini bir gösteri sunarak izleyicilere heyecan yaşattı.
Etkinliğe katılan GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Türkay Dereli ve Prof. Dr. Fahrettin Göğüş ile dekanlar ve öğretim üyeleri mucitleri kutladı. Girişimcilere daha sonra birer plaket verilerek başarılarının devamı temennisinde bulunuldu. - GAZİANTEP