Haberler

Gaziantep'in Ünlu Aşçıları Burada Yetişecek

Abone Ol

Gaziantep Karagöz Caddesi Bozağa sokakta Emine Göğüş Mutfak Müzesi içerisinde kurulan Mehmet Reşit Göğüş Mutfak Sanatları Eğitim Merkezi (MUSEM) Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey ve geniş davetli topluluğunun katılımı ile açıldı.

Gaziantep Karagöz Caddesi Bozağa sokakta Emine Göğüş Mutfak Müzesi içerisinde kurulan Mehmet Reşit Göğüş Mutfak Sanatları Eğitim Merkezi (MUSEM) Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey ve geniş davetli topluluğunun katılımı ile açıldı.

Açılış töreninde bir konuşma yapan Güzelbey, Gaziantep'in çok farklı bir şehir olduğunu söyleyerek, "Artık dünyada ülkeler değil, şehirler yarışıyor. Bu yarışan şehirler içinde fark oluşturanlar daima bir adım öne çıkıyor. Gaziantep birçok açıdan fark oluşturan bir şehir oldu. Türkiye'nin en büyük hayvanat bahçesinin olması, büyük bir botanik parkının olması, Türkiye'nin ilk planetaryumunun olması, en büyük bilim merkezinin yapılmış olması, disneyland benzeri parkın yapılmış olması ve bugün açılan tesisler Gaziantep'i farklı yapıyor. Bunlar modern şehrin getirdiği unsurlardır" dedi.

Gaziantep'in aynı zamanda bir tarih şehri olduğunu vurgulayan Güzelbey, "Hititlilerden, Asurlulardan, Selçuklulardan, Osmanlılardan kalan birçok kültür varlığımız mevcuttur. Tüm bunların yanı sıra ayrı bir kültürümüz var, o da bizim mutfağımız. Gaziantep, dünyanın en lezzetli yemeklerinin yapıldığı yerdir. Sadece kebap-lahmacun değil, Gaziantep'e özgü yemekler eşsiz bir lezzete sahiptir. Dünyada şehir adıyla anılan tek yemek kültürü Gaziantep'te vardır. Fransa'da da çok ünlü mutfak var ama bir Paris mutfağı yok. İtalya'da ünlü ama örneğin Roma mutfağı yok. Ama Türkiye'de bir Antep mutfağı var. Burayı mutfak müzesi yapmamızın en büyük nedenlerinden birisi de budur" diye konuştu.

Bu mekanda günü birlik kurslar da düzenleyeceklerini işaret eden Başkan Güzelbey, kursların 3'er aylık ve 30'ar kursiyerlerin olduğunu belirtti. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük kentlerden günübirlik kursiyerlerin geleceğini dile getiren Dr. Güzelbey, bugüne kadar kurstan 30 kursiyere eğitim sertifikası verdiklerini bildirdi.

Mehmet Reşit Göğüş ise lakabı 'Bozağa' olan büyük dedesi Mehmet Tahir Efendi'nin adını taşıyan sokakta yer alan bu binanın, 1908 yılında dedesi Mehmet Avni Efendi tarafından inşa edildiğini anlattı. Ailenin birçok ferdi gibi kendisinin de bu evde dünyaya geldiğini belirten Göğüş, "Ülkemizin ilk Turizm Tanıtma Bakanı Ali İhsan Göğüş'ün dedesinin yaptırdığı ve evimizin hemen yanında bulunan binanın Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Mutfak Müzesi olarak restore edilmesinin ardından, dedemden kalan evimizi Mutfak Sanatları Eğitim Merkezi olarak Belediye'ye bağışlama kararı aldım. M. Reşit Göğüş Mutfak Sanatları Eğitim Merkezi'nin, bitişiğinde yer alan Emine Göğüş Mutfak Müzesi'yle birlikte Gaziantep'in yemek kültürünü daha da geliştireceğine ve gelecek kuşaklara bu kültürün aktarılmasında etkili olacağına inanıyorum.

Bu merkezde aşçılar, alaca çorbayı, öz çorbayı, düğün çorbasını, keme kebabını, öçceyi, boraniyi, erik tavasını, yoğurtlu çağla aşını, ayvalı tas kebabını ve Gaziantep yöresine ait daha birçok yemeğin nasıl yapılacağını hem öğrenecek hem de diğer insanlara öğretebilecekler. Doğduğum, bahçesinde basketbol oynadığım, kuyusundan su çekip içtiğim, Ramazan'da topun atılışını seyrettiğim evimizin yeniden düzenlenerek böylesine güzel bir eğitim merkezi olmasından büyük mutluluk duyuyorum. Bu vesileyle Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu ilk günden bu yana şehir mimarisi ve kültürüyle birlikte Gaziantep mutfak kültürünün yaşatılmasına değerli katkılar sağlayan Sayın Dr. Asım Güzelbey'e ve akademinin işletmecisi Sevgili Ragıp Güzelbey'e şükranlarımı sunuyorum" ifadelerini kullandı. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title