Haberler

Gaziantep'in Yöneticilerinden Sağduyu Çağrısı

Abone Ol

Gaziantep Valisi Erdal Ata, “Şuan İslahiye’de 20-25 bin kişinin barınacağı bir kamp kuruyoruz.

Gaziantep Valisi Erdal Ata, "Şuan İslahiye'de 20-25 bin kişinin barınacağı bir kamp kuruyoruz. Bu kampta ilimizdeki yaşayan Suriyeli misafirlerimizi alıp oralara yerleştireceğiz. Bizim vatandaşlarımıza rahatsızlık veren bölgelerdeki misafirlerimizi alıp oralara götüreceğiz. Bu da nispeten rahatlama sağlayacaktır" dedi.

Gaziantep Valiliği'nde Vali Erdal Ata başkanlığında bir araya gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, İl Emniyet Müdürü Ali Gezer, İl Jandarma Komutanı Albay Adnan Arslan, AFAD İl Müdürü Sinan Atakan basın mensuplarının Suriyeli sığınmacılarla ilgili sorularını cevapladı. Suriyelilerle ilgili kentte yaşayanları sağduyulu olmaya davet eden Vali Ata, şunları söyledi:

"Bu konuda ricamız; hepimizin, tüm vatandaşlarımızın, basınımızın, sivil toplum örgütlerimizin, kamu kurum ve kuruluşlarımızın mutlaka daha duyarlı olması lazım. Zaman zaman bize e-mail geliyor, basın yazıyor. İşte valilik, büyükşehir belediyesi buna el atsın, Suriyelileri buradan göndersin. Nereye gönderelim, nasıl gönderelim. Ülkelerinde savaş var. Oraya gönderilen insanların başlarına ne geleceği belli değil. Devletimizin taraf olduğu, imzaladığı uluslararası antlaşmalar var. Dolayısıyla bu anlaşmalar çerçevesinde biz insanları zorla tutup oraya gönderme imkanımız yok oradaki hayat normale dönene kadar. Bu nedenle hepimizin sağduyulu olması lazım. Eğer, ilimizde, bölgemizde bir takım asayiş olayları yaşanırsa, inanının bundan bu kentte yaşayan, bu ülkede yaşayan vatandaşlar zarar görmektedir. Lütfen hepinizi sağduyuya davet ediyorum."

Kentteki konut sıkıntısına ilişkin soruyu yanıtlayan Vali Ata, şu açıklamada bulundu:

"Konut konusunda haklısınız, bir kentte yaklaşık 200 bin civarında bir göç dalgası ile karşı karşıya kalırsa o kentte hazır bu kadar nüfusu barındıracak konutun olması mümkün değil. Ama belediyelerimiz, bizler elimizden gelen gayreti sarf ediyoruz. Tabii ki sorunu kısa sürede çözmek de mümkün değil. Yani büyükşehir belediyemiz, Şehitkamil, Şahinbey Belediyelerimizin çalışmaları var. TOKİ ile işbirliği yapıyoruz. Mümkün olduğu kadar konut sayısını artırmaya gayret ediyoruz. Şuan İslahiye'de 20-25 bin kişinin barınacağı bir kamp kuruyoruz. Bu kampta ilimizdeki yaşayan Suriyeli misafirlerimizi alıp oralara yerleştireceğiz. Bizim vatandaşlarımıza rahatsızlık veren bölgelerdeki misafirlerimiz alıp oralara götüreceğiz. Bu da nispeten rahatlama sağlayacaktır.

Ankara ile görüşmelerimiz devam ediyor. Kamp sayısının artırılması, kent merkezinde yaşayan nüfusun mümkün olduğu kadar kurulmuş olan kamplara yönlendirilmesi konusunda çabalarımız var. Ümit ediyorum hem ilimizde hem diğer illerde bu kamp sayıları artırılır, kent merkezlerinde, ilçe merkezlerinde yaşayan Suriyeli sayısını mümkün olduğu kadar askeri düzeye indiririz."

Vali Erdal Ata, Suriyelilerin kentten sevk edilmesinin çok kısa bir süre içinde mümkün olmadığını belirterek, sevk işlemin tahminen 15-20 gün süreceğini kaydetti. Son 3 günde yaşanan gerginlikte 5 Suriyeli vatandaşın hayati önem arz edecek şekilde yaralanmadığına dikkat çeken Ata, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"3 günlük bilanço; 5 Suriyeli şahıs hayatı tehlike arz etmeyecek şekilde darp edildi, yaralandı. 8 araca zarar verildi. 30 kişi gözaltında. Bu yaşanan olay; Suriyeli-Gaziantepli veya Suriyeli-Türk kavgası değil. Tamamen kiracı ev sahibi arasında yaşanan olaydan kaynaklanan bir vakadır. Bunun herkesin bilmesi lazım. Olay farklı mecralara çekilmek isteniyor."

Gaziantep'te IŞİD militanlarının karargah kurduğu iddialarını yalanlayan Vali Erdal Ata, şu ifadeleri kullandı:

"İlimizde IŞİD militanlarının karargah kurduğu, işte onlara militan toplandı gibi söylemler doğru değil. Ama ilimiz üzerinden kaçak yollarla Suriye'ye geçmek isteyenler oluyor. Dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen bu kişiler, yakalanıyor ve eğer herhangi bir suca karışmadıysa üzerlerinde suç unsuru bir şey yakalanmadıysa ülkeleriyle ve aileleriyle görüşülüp, sınır dışı ediliyor."

Toplantıda söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin; Nusaybin, İslahiye, Nizip ve Viranşehir'e ilk gün itibariyle 502 Suriyelinin gönderildiğini söyledi. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Gaziantep Valiliği Fatma Şahin Erdal Ata Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title