Haberler

Gaziantep Mutfafağını Öğrenmek İçin Ankara'dan Geldiler

Abone Ol

Gaziantep Gastronomi ve Aşçılar Derneği (GASDER), her ay değişik illerden gelen öğrenci, şef garson ve ev hanımlarına kente özgü unutulmaya yüz tutmuş yemekleri öğretiyor.

Gaziantep Gastronomi ve Aşçılar Derneği (GASDER), her ay değişik illerden gelen öğrenci, şef garson ve ev hanımlarına kente özgü unutulmaya yüz tutmuş yemekleri öğretiyor.

GASDER Başkanı Battal Yıldırım, tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapan ve bu sayede zengin bir mutfağa sahip olan Gaziantep'e özgü yaklaşık 450 çeşit yemek bulunduğu söyledi. Bu sayıya araştırmalar sonucu ulaştıklarını belirten Yıldırım, yaklaşık 5 bin yıllık geçmişi olan Gaziantep mutfağının, dünyada şehir adıyla anılan tek mutfak olduğunu ifade etti. İpekyolu üzerindeki kente gelen herkesin tarih boyunca bir şeyler bıraktığını dile getiren Yıldırım, "Bunun yanı sıra Gaziantep mutfağı bir yokluk mutfağıdır. Kurtuluş Savaşı döneminde 11 ay kuşatmada kalan Gaziantepliler ellerinde kalan malzemeler ve doğadan topladıklarıyla birbirinden değişik yemekler yapmışlardır. Biz de bugün bu kültürü devam ettirmeye çalışıyoruz" dedi.

HER AY BİR ŞEHİR AĞIRLANACAK

Yıldırım, Gaziantep mutfağında bulgurdan 36 çeşit köfte, patlıcandan 40 çeşit yemek yapıldığını söyledi. Gaziantep mutfağını tanıtmaya çalıştıklarını belirten Yıldırım, bu kapsamda "Gaziantep mutfağı Türkiye'de öğrencilerle, şefler ve ev hanımlarıyla buluşuyor" adıyla proje başlattıklarını anımsattı.

İlk eğitimi Gaziantep Sanat ve Meslek Eğitim Kursları (GASMEK) ev sahipliğinde gerçekleştirdi. Ankara'nın Çubuk ilçesindeki Hayri Aslan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nden gelen 25 öğrenciye Hakan Özcan, Kurs Merkezi ustabaşısı Hanifi Ekti tarafından şiveydiz, dolma, mıcırık aşı, firik pilavı, peynirli irmik helvası yapımı öğrettildi. Her ay Türkiye'nin değişik kentlerinden misafir ağırlayacaklarını aktaran GASMEK yetkilileri, "Daha çok geleneksel mutfağımızdaki unutulmaya yüz tutmuş yemeklerimizi öğreteceğiz. Gelecek her ekibe en az 5-6 yemek öğreteceğiz. Hedefimiz, soğan kebabı, sarımsak kebabı, yarma aşı, çiğdem aşı gibi adını sayamayacağım yüzlerce yemeğimizi tanıtarak Gaziantep mutfağını ileriye taşımak. Mutfağımızı önce Türkiye ardından dünyaya tanıtmayı amaçlıyoruz" diye konuştular.

SERTİFİKA VERİLECEK

Eğitim verdikleri kişileri daha sonra ziyaret ederek, öğrendikleri yemekleri yapmalarını isteyeceklerini belirten Yıldırım, böylelikle projenin başarısını test edeceklerini ifade etti.

Başarılı olanlara sertifika vereceklerini vurgulayan Yıldırım, "Proje sonunda 300 kişiye ulaşmayı hedefliyoruz. İmkanımız olsa daha çok kişiye ulaşmak isteriz ama şu an şartlarımız buna imkan vermiyor. Destek verilmesi halinde bu sayıyı artırabiliriz" ifadelerini kullandı. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Gaziantep İpekyolu Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title