Gaziantep'te 'Yüksek Enerji Fiziği' Konferansı
Prof. Dr. Aysel Kayış Topraksu, Gaziantep Özel Sanko Liseleri öğrencilerine 'Yüksek enerji fiziği' konulu konferans verdi.
Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysel Kayış Topraksu, Gaziantep Özel Sanko Liseleri öğrencilerine 'Yüksek enerji fiziği' konulu konferans verdi.
Abdulkadir Konukoğlu Spor ve Kültür Merkezi Konferans Salonu'nda öğrencilerle bir araya gelen Prof. Dr. Topraksu, merkezi İsviçre'de bulunan Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü'nde (CERN) yapılan çalışmaları anlattı. 20 yıl CERN'de yapılan deneylerde çalıştığını belirten Prof. Dr. Topraksu, bilinen aksine, maddenin temel yapı taşlarının proton ve nötronlardan değil kuark denilen temel yapı taşlarından oluştuğunu, gelecekte kuarkın da belki ir altyapısı olduğunun görülebileceğini söyledi.
"Tanrı parçacığı" ifadesinin medya tarafından yanlış algılandığına dikkati çeken Prof. Dr. Topraksu, yapılan çalışmaların parçacıkların hızını ışık hızının altına düşüren Higgs parçacığının aranması için yapıldığını kaydetti. Prof. Dr. Topraksu, CERN'de yapılan deneylerle evrenin ilk oluşum halinin tahmin edilebildiğini, ama Higss parçacığının gözlemlenemediğini anlattı.
Dünyanın her yerinden fizikçinin çalıştığı CERN'in 1954'te kurulduğunu ve 20 üye ülkenin yer aldığını anımsatan Prof. Dr. Topraksu, "Türkiye'nin gözlemci ülke statüsünde bulunduğu CERN, ABD, Rusya ve İran'ın birlikte çalıştığı tek yer. Devasa boyutta hızlandırıcılar ve çok hassas detektörlerle atom altı parçacıkları ile ilgili deneyler yapılmakta. Temel prosedür, hızlandır, çarpıştır, algıla ve çözümle. Dünyanın en büyük parçacık fiziği laboratuarı CERN'dir. Yüksek enerji fiziği deneyleri burada yapılmaktadır. Evren oluşumuna dair en güçlü teori olan big bang (büyük patlama) teorisi üzerinde deneysel olarak çalışılmaktadır. Ayrıca radyoterapideki ilk hızlandırıcılar gibi günlük yaşamı etkileyebilecek buluşlar da yapılmaktadır" dedi.