Haberler

Gedelek Turşusu İçin Coğrafi İşaret Çalışmaları Başlatıldı

Abone Ol

Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası, Gedelek Turşunun coğrafi işaretinin alınması için çalışma başlattı.
Coğrafi işaret için bir danışmanlık firması ile anlaşan Orhangazi TSO ardından da turşu üreticileriyle bir araya gelerek fikir...

Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası, Gedelek Turşunun coğrafi işaretinin alınması için çalışma başlattı.

Coğrafi işaret için bir danışmanlık firması ile anlaşan Orhangazi TSO ardından da turşu üreticileriyle bir araya gelerek fikir alışverişinde bulundu. Gedelek Turşusunun coğrafi işaret alması için başlatılan çalışmalar somut adımlara dönüştü. Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası Gedelek turşusunun coğrafi işaretini almak için çalışmalarına kısa bir süre önce danışmanlık firmaları ile yapılan görüşmeler sonucunda, bir danışmanlık firması ile anlaşma yaptı. Orhangazi TSO, Gedelek turşusunun coğrafi işaretinin alınması için attığı ilk somut adımdan sonra şimdi de turşu üreticileriyle bir araya geldi. Gedelek Köyü Muhtarı Osman Trak'ın da katıldığı toplantıda, Gedelek turşularının coğrafi işaretinin alınması hususunda üreticilerin görüşleri ve tavsiyeleri dinlendi. Toplantıya katılan turşu üreticileri özellikle, Gedelek turşusunun özelliğinin Pınarbaşı suyundan kaynaklandığını ifade etti. Danışmanlık firması temsilcisi Ali Peker, Pınarbaşı suyunu analize yollayarak, suyun bu özelliği test sonuçlarıyla kanıtlandıktan sonra, coğrafi işaret için büyük bir yol kat edeceklerini belirtti.

"TURŞU MARKA DEĞERİMİZDİR"

Orhangazi TSO Yönetim Kurulu Başkanı Ergün Efendioğlu ise, Gedelek turşularının Orhangazi için büyük bir marka değeri olduğunu ve coğrafi işaret almak için Orhangazi TSO olarak bütün çalışmaları yapacaklarını ifade ederek, "İlçemizin tanıtımını yaparken, meşhurluğu ilgili makamlarca da onaylanmış olan Gedelek turşularımızı her alanda tanıtarak, bu değerli ürünümüzün marka değerini arttırmak istiyoruz" dedi.

COĞRAFİ İŞARET NEDİR?

Coğrafi işaretler, belirli bir bölgeden kaynaklanan yada belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri

İtibariyle bu bölge ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren işaretlerdir. Bir yörenin herhangi bir ürünü, meyvesi, taşı, madeni diğer yörelerde üretilenlerden farklı olabilir veya bir yörede üretilen halı, kilim, kumaş, çini vb herhangi bir nedenle ün kazanmış olabilir. Bu ürünlerin üzerinde o yörenin adının kullanılması, tüketiciler tarafından o ürünün benzerlerinden farklı özelliklere sahip olduğu şeklinde algılanabilir. Tüketiciler söz konusu yöre adıyla satılan ürünleri o yörenin adına duydukları güvenle, aynı türdeki diğer ürünlere tercih edebilirler. Bu anlamda coğrafi işaretler, geleneksel bilginin bir ürün gibi şekillendirildiği, paketlendiği, alındığı ve satıldığı bir boyuttadır; ürünün kalitesi, geleneksel üretim metodu ve coğrafi kaynağı arasında kurulan sıkı bağı simgeleyen bir güvencedir. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Orhangazi Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title