Haberler

Gediz'de Çam Ağaçları Mantardan Dolayı Kuruyor

Güncelleme:
Abone Ol

Kütahya'nın Gediz ilçesinde, şehir içerisindeki çam ağaçları yüksek nem ve yetersiz drenaj şartlarında etkili olan mantar hastalığından kuruyor.

Kütahya'nın Gediz ilçesinde, şehir içerisindeki çam ağaçlarının yüksek nem ve yetersiz drenaj şartlarında etkili olan mantar hastalığından kurudukları belirlendi.

İlçenin tüm caddelerini yeşillendiren yüzlerce çam ağacının bir anda kurumaya başlaması üzerine Gediz Orman İşletme Müdürlüğü ve Kütahya Orman Bölge Müdürlüğünce yapılan girişimler sonucu, İzmir Ege Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü uzmanlarınca ağaçların kuruma nedenlerinin araştırılması için çalışma başlatılmıştı. İzmir Ege Ormancılık Araştırma Enstitüsü Araştırma Müdürü Yüksek Mühendis Dr. Salih Parlak, Or. End. Yük. Müh. Mehmet Emin Akkaş, Or. Yük. Müh. Muhammet Kılcı ve uzman ekip tarafından ilçede yapılan araştırmalarda, kuruyan 260'dan fazla ağacın bazılarının kök, gövde ve dallarından numuneler alınarak inceleme yapılacağı ve kuruma sebebinin ortaya çıkarılacağı belirtilmişti.

Uzman ekip tarafından ağaçlardan alınan kök örneklerinin Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü'nde Prof. Dr. Necip Tosun tarafından yapılan izolasyon ve tanı çalışmaları sonucunda, ağaçlarda zarar yapan ve kurumalarına sebep olan mantar türlerinden 'Phytophthera cinnamon' saptandığı bildirildi. Yapılan tüm çalışmalar sonunda hazırlanan teknik raporda "İlçenin sokak ve caddelerinde bulunan ağaçlardan kızılçam türünde ibrelerin alt dallardan üst kısımlara doğru kuruduğu, ağaçların gövdelerinde reçine akıntılarının bulunduğu görülmüştür. Zarar görmüş bir ağacın kök bölgesi açtırılarak, kökler incelenmiş ve örnekler alınmıştır. Şehir içinde yapılan düzenlemelerle kaldırım üstünde yer alan ağaçların kök boğazına kadar taş döşendiği, dolaysıyla kök bölgesine hava giriş-çıkışlarının engellendiği, toprağın ağır teksktürlü olması nedeniyle de yağışlarla gelen suların aşırı ıslaklık koşulları oluşturduğu, bu suyun drenaj yetersizliği nedeniyle kök bölgesinden uzaklaşamadığı ve köklerin üstü taşla-betonla kapalı olduğundan buharlaşma ile de kaybolmadığı belirlenmiştir. Ağaçlarda zarar yapan mantar türlerinden phytophthera cinnamon saptanmıştır. Yukarıda da değinildiği gibi bu mantarın toprakta yüksek nem koşullarında ve yetersiz drenaj şartlarında etkili olduğu, sporlarının su ile yayıldığı ve bu sporların toprakta, organik materyalde ve ağaçlar üzerinde uzun süre canlılığını sürdürebildiği bilinmektedir" denildi.

Hastalıkla mücadelenin entegre bir yaklaşımla yapılması gerektiği belirtilen teknik raporun öneriler bölümünde ise "Ağaçların kök bölgelerinde su birikmemeli drenaj sorunları giderilmeli, ağaçların kök boğazı çevresinde çukur olmamalı, ağaçların köklerinin üzerindeki taş, beton kaldırılarak toprağın havalanması sağlanmalı,ağaçları yaralamamaya özen göstermeli, ağaçların kuruyan dallarının ve tamamen kuruyan ağaçların kesilip uzaklaştırılması sağlanmalıdır" diye belirtilerek ilaç kullanımı önerildi.

İzmir Ege Ormancılık Araştırma Enstitüsü Araştırma Müdürü Yüksek Mühendis Dr. Salih Parlak, tanzim edilen teknik raporun, Gediz Orman İşletme Müdürlüğü ile Gediz Belediyesi'ne gönderildiğini belirterek, "Gediz ilçesinde yaptığımız çalışmalar tamamlandı. Hazırlanan teknik raporda belirtildiği gibi kuruyan ağaçlardaki hastalıkla mücadelenin entegre bir yaklaşımla yapılması gerekiyor. Raporda belirtilen önerilerin mutlaka uygulanması lazım. Aksi halde Gediz'deki ağaçlarda çok daha fazla kayıplar verilmesinden korkuyoruz" dedi. - KÜTAHYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Orman İşletme Müdürlüğü Kütahya İzmir Gediz Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title