Gediz İçin Toplandılar
Gediz Havzası Yönetim Heyeti Kurul Toplantısı Manisa’nın Şehzadeler Kaymakamlığı toplantı salonunda yapıldı.
Gediz Havzası Yönetim Heyeti Kurul Toplantısı Manisa'nın Şehzadeler Kaymakamlığı toplantı salonunda yapıldı. Toplantıya Gediz Havzasında yer alan Kütahya, Uşak, Manisa ve İzmir'den kurum ve kuruluşların yetkilileri katıldı.
17 bin 500 metrekare alana sahip olan Gediz Havzasındaki kirliliğin ortadan kaldırılması ve kirliğe neden olan yerleri tespit ederek kontrol atına almak için hazırlanan Gediz Havzası Koruma Eylem Planı dahilinde toplanan Gediz Havzası Yönetim Heyeti Kurul Toplantısı Manisa'nın Şehzadeler Kaymakamlığı Toplantı Salonunda gerçekleştirdi. Manisa Vali Yardımcısı Ali Osman İşsen başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya Gediz Havzasında yer alan Kütahya, Uşak, Manisa ve İzmir illerinden kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.
Toplantıda gündemin okunmasının ardından havzadaki Uşak, Manisa ve İzmir illerinin İl Su Yönetim Kurulu kararları okundu.
MANİSA'DA ÇALIŞMALAR SON HIZ
Manisa'da yapılan çalışmaların okunmasıyla başlanan çalışmalar kapsamında 1 Aralık tarihinde toplanan Manisa İl Su Yönetim Kurulunda, MASKİ tarafından, kentte yapılmakta olan ve yapımı planlanan kentsel atıksu arıtma tesislerinin durumu hakkında kısaca bilgi verildi. Manisa merkeze hizmet veren mevcut tesisin yıkımının tamamlanarak yeni tesisin yapım çalışmalarına başlandığı, arıtma tesisi bulunmayan ve atık suları Gediz Nehri'ne doğrudan deşarj edilen Muradiye ve çevre mahallelerine yönelik planlanan tesis için yer seçim çalışmalarında sona gelindiği aktarıldı. Tüm ile hizmet vermek üzere Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından planlanan üç adet katı atık depolama bertaraf tesisi ile ilgili olarak Yunusemre ilçesinde yapımına başlanan tesisin inşaat çalışmalarının devam ettiği, Gölmarmara ilçesinde planlanan tesisin yer tespit çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğu, Kula ilçesinde planlanan tesisin yapımından vazgeçildiği ve bu tesisin hizmet vermesi planlanan ilçelere Gölmarmara'da yapılacak tesisin hizmet vereceği bilgisi verildi.
İZMİR'DE NİF ÇAYINDAKİ BASKI ARTIYOR
25 Kasım'da toplanan İzmir İl Su Yönetimi Kurulunda ise, Havzanın İzmir ili sınırlarında kalan kesiminde ana baskı kaynağının Kemalpaşa'da mevcut tesislerden Nif Çayı'na yapılan deşarjlar olduğu belirtildi. Kemalpaşa'da çok sayıda endüstriyel tesis bulunduğu ve sayının artmakta olduğu, Kemalpaşa OSB'nin ortak su temini ve atıksu altyapısına sahip olmaması nedeniyle bu tesislerin münferit altyapıyı kullandığı, bu durumun 4. sınıf (çok kirli) su kalitesine sahip Nif Çayı üzerindeki baskı ve etkileri artırdığı ve denetimi zorlaştırdığı tespitleri dile getirildi.
UŞAK'TA TESİSLER 7/24 İNCELEMEYE ALINDI
3 Aralık'ta toplanan Uşak İl Su Yönetim Kurulunda da, Gediz Nehri Sularının tarımsal sulamada kullanılması nedeniyle bitkilerin kurumaya başladığı ve bu durumun OCB'nin atıksu deşarjından kaynaklanıyor olabileceği dile getirildi. OSB atıksu deşarj noktasından sonra Gediz ana yatağı üzerinde DSİ'nin sulama amaçlı (Yenişehir-Güneli Sulaması) regülatörünün bulunduğu, kirli suların tarımda kullanıldığı ve bu nedenle deşarj noktasının boru ile regülatörden daha ileri bir noktaya taşınması veya sulamada kullanılacak suyun dinlendirilip kullanılması önerisinde bulunuldu. DSİ Yetkilileri tarafından söz konusu önerilerin uygulanabilirlilik ve sürdürülebilirlilik açısından sakıncaları bulunduğu, gölet veya sekilerde dinlendirmenin kirletici giderimini sağlamayacağı, aksine yeni kirlilik odakları oluşturacağı, bir su kütlesinde kirliliği önlemenin tek yolunun kirletici deşarjlarını kontrol altına almak olduğu belirtildi. OSB atıksularının mesai saatleri dışında arıtılmadan deşarjı ile ilgili olarak, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünce atıksu arıtma tesisi çıkışının yönetmelikler gereği 7/24 gerçek zamanlı izleme sistemi ile takip edilmeye başlandığı, böyle bir durumun ancak daha önceki dönemde mümkün olabileceği bilgisi verildi. Diğer taraftan sulama suyu standartları ile deşarj suyu standartlarının farklı nitelikte olduğuna dikkat çekildi. - MANİSA