GEKA Aydın'ı 5 Yıl Organik Şehir İlan Etti
GEKA'nın Aydın'ı beş yıl organik şehir seçmesi üzerine, Aydınlı çiftçilere organik tarım ve iyi tarım uygulamaları konusunda çalıştay düzenlendi.
GEKA'nın Aydın'ı önümüzdeki beş yıl için organik şehir seçmesi üzerine Aydınlı çitçilere organik tarım ve iyi tarım uygulamaları konusunda çalıştay düzenlendi.
Aydın Ziraat Odası tarafından çiftçilere 'Organik ve İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve Yatırım Önerileri Analizi' konulu çalıştay düzenlendi. Aydın Ziraat Odası tarafından Güney Ege Kalkınma Ajansı'na (GEKA) sunulan projenin kabul edilmesiyle gerçekleşen çalıştaya; Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Sedat Güngör, Aydın Tarım Kredi Kooperatifi Başkanı Ahmet Kaya, Aydın Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mahmut Nedim Barış, Aydın Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu ve çiftçiler katıldı. Araştırmacı Uzman Hasan Zobu Aydınlı çiftçilere organik tarımın avantajlarından ve amaçlarından bahsederek küresel tüketim ve organik pazarlama ile ilgili olarak önemli açıklamalarda bulundu.
İyi tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması amacı ile düzenlenen çalıştayda Araştırmacı Uzman Hakan Zobu, 57 milyar dolar olan organik tarım pazarından Aydın'ın pastada olan payını arttırmak için çalışmalar başlattıklarını ifade etti. GEKA'nın önümüzdeki 5 yıl için Aydın'ı organik tarım merkezi olarak seçtiğini kaydeden Zobu, Aydın'da çeşitli çalıştaylar düzenleyerek strateji raporları hazırlayacaklarını vurguladı. Dünyada gelecek 10 yılda tüketimin her yıl 1,5 trilyon dolar aratacağına dikkat çeken Zobu, Aydın ve Türkiye olarak bu pastadan gerekli payın kapılması yönünde yaptıkları çalışmalardan bahsetti. Organik ürünlerin çeşitlendirilmesi ile iyi tarım uygulamalarında önceliğin o yörede kendi organik tüketimi artırmak olduğunu savunan Zobu, hem organik tüketimi hem de organik pazarlamayı artırmayı hedeflediklerini dile getirdi.
"İYİ TARIM İLE İÇ VE DIŞ PAZARDA REKABET ŞANSI YAKALAYACAĞIZ"
Ülkemizin Aydın'ın sahip olduğu iklim, toprak ve su koşulları ile tarımsal üretim için son derece avantajlı konuma sahip olduğunu ifade eden Aydın Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, "Üreticilerimizin babadan kalma üretim teknikleriyle üretimi gerçekleştirmeleri ve buna bağlı olarak da teknik hizmet almak konusundaki isteksizlikleri tarımsal üretimimizde birtakım sorunlar ortaya çıkartmıştır. Özellikle bilinçsiz zirai ilaç uygulamaları, tarımsal ürün ihracatımızda kalıntı sorunu yaşamamıza neden olmuştur. Ülkemizde iyi tarım uygulamaları şartlarının, başta tarım danışmanlarımız olmak üzere, tüm sektör çalışanları tarafından benimsenip, doğru şekilde uygulanması ve uygulatılması, ülke tarımımızın geleceği açısından büyük önem taşımaktadır. İyi tarım uygulamaları konusundaki gelişmeler sayesinde başta meyve-sebze üretimimiz olmak üzere, tarımsal üretimimizin tamamı ve ihracatımız iç ve dış pazarda rekabet şansını yakalayacaktır. Dış pazara güvenli ürün sunulurken, ülkemiz insanının da sağlıklı ve güvenilir ürün tüketmeleri böylece sağlanacaktır. İyi Tarım Uygulamaları konusunda ülkemizin gerekli ilerlemeyi sağlaması, meslekte çalışan ziraat mühendislerinin ve üreticilerin konudaki eğitimleri ve bilgilendirilmeleri ile mümkün olacaktır" dedi. - AYDIN