Geka'dan En İyi Tarım ve Dericilik Projelerine 14,6 Milyon Tl
Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA), "Tarıma Dayalı Sanayide Katma Değerin Artırılması" ve "Mirasımız Dericilik" destek programları kapsamında başarılı olacak projelere 14 milyon 600 bin TL destek verecek.
Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA), "Tarıma Dayalı Sanayide Katma Değerin Artırılması" ve "Mirasımız Dericilik" destek programları kapsamında başarılı olacak projelere 14 milyon 600 bin TL destek verecek.
Aydın, Denizli ve Muğla illerini kapsayan GEKA tarafından 2012 yılında yürütülecek olan Mali Destek Programları Aydın'da tanıtıldı. GEKA Genel Sekreteri Mehmet Aydıner, AYTO Meclis Salonu'nda düzenlenen toplantıda GEKA'nın 2012 yılı Proje Teklif Çağrısını ilan etti. Aydıner'e toplantıda GEKA Yönetim Destek Odağı Genel Koordinatörü Gökhan Dinç ve GEKA Proje Yönetim Bürosu Başkanı Özgür Akdoğan eşlik etti.
AYDIN TARIMIYLA ÖN PLANA ÇIKIYOR
Ajansın 2012 yılı proje teklif çağrısının ilan edildiğini belirten Mehmet Aydıner, toplam 14 milyon 600 bin TL olan bütçenin "Tarıma Dayalı Sanayide Katma Değerin Artırılması" ve "Mirasımız Dericilik" programlarından oluştuğunu söyledi. GEKA bölgesinde bulunan Aydın'ın tarımı, Denizli'nin sanayisi ve Muğla'nın da turizmiyle ön plana çıktığına işaret eden Aydıner, "Bölgemizde 2 bine yakın tarıma dayalı sanayi işletmesi var. Bunlardan 800'ü Aydın'da, 600'ü Muğla'da ve 500'ü de Denizli'de bulunuyor. Üç ilimizdeki fabrikaların yüzde 22'ini tekstil fabrikaları oluştururken; yüzde 23 gibi önemli bir bölümünü tarıma dayalı sanayi işletmeleri oluşturuyor. Bununla birlikte Denizli'de 400, Aydın'da 350 ve Muğla'da da 200 olmak üzere yaklaşık bin kooperatifte bölgemizde faaliyette bulunuyor. Sorumlu olduğumuz iller arasında bulunan Aydın tarımsal faaliyetleri ve tarıma dayalı sanayisiyle ön plana çıkıyor. Aydın'ın toplam yüz ölçümünün yüzde 50'sinde tarımsal faaliyetler yapılıyor ve nüfusunun yüzde 60'ı tarımla uğraşıyor. Bu rakamlara baktığımızda
Tarıma Dayalı Sanayide Katma Değerin Artırılması programının ne kadar isabetli ve gerekli bir tercih olduğunu görebiliyoruz" dedi.
Aydın, Denizli ve Muğla'nın ortak üretim sektörlerinden biri olan tarımda yüksek üretim olduğunu ama bunu işleme konusunda eksikler bulunduğunu söyleyen Aydıner, "Gıda ve içecek imalatı alanında faaliyet gösteren tarıma dayalı sanayi kuruluşlarının, değer üretme ve kalite düzeylerinin artırılmasını amacını taşıyan Tarıma ayalı Sanayide Katma Değerin Artırılması Mali Destek Programı, toplam 11 milyon 600 bin TL bütçeye sahip. Katma değeri yüksek yeni ürünlerin üretilmesi, işleme ve paketleme süreçlerinde yeni yöntem ve teknolojilerin uygulanması ile ürün kalitesinin ve katma değerin artırılması, gıda atıklarının değerlendirilerek yeniden kazanımı veya katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesi öncelikler olarak belirlendi. Program kapsamında kar amacı güden kuruluşlar için 7 milyon 600 bin TL, kar amacı gütmeyen kuruluşlar için 4 milyon TL bütçe ayrıldı. Söz konusu programa KOBİ tanımına uyan işletmeler, kar amacı gütmeyen tarımsal amaçlı kooperatifler ve birlikler ile ticaret borsaları başvuru yapabilecek" diye konuştu.
DERİCİLİK SEKTÖRÜ AYAĞA KALKMALI
Diğer bir program olan Mirasımız Dericilik Mali Destek Programı'nın amacının ise, deri ve kösele sanayinde faaliyet gösteren işletmelerin Deri İhtisas Organize Sanayi Bölgesine taşınmasını sağlayarak, üretim kapasitesini ve verimliliklerinin artırılması, sektörel kümelenmesinin teşvik edilmesi ve üretim süreçlerinin çevreye verdiği zararın azaltılması olduğunu belirten GEKA Genel Sekreteri Mehmet Aydıner, "Bütçesi 3 milyon TL olan Mirasımız Dericilik Programı'nın öncelikleri, işletmelerin Deri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'ne taşınması ile, üretim alanlarının genişletilmesi, üretim kapasitesinin,verimliliğin ve ürün çeşitliliğinin artırılması, işletmelerde çevreye duyarlı üretim süreçlerine ve atık yönetimine geçişin sağlanması olarak belirlendi. Bu kapsamda derinin tabaklanması ve işlenmesi, kürkün işlenmesi ile boyanması alanında faaliyet gösteren ve KOBİ tanımına uyan işletmeler programa başvuru yapabilecek" dedi.
GEKA'nın 14 milyon 600 bin TL'lik hibe destek programının 3 milyon nüfusa sahip Aydın, Denizli ve Muğla'ya hayırlı olması temennisinde bulunan Aydıner,
sözlerini şöyle tamamladı: "Bu program bölgenin kalkınmasına, ihracata ve istihdama büyük katkı sağlayacak. Her iki program için son başvuru tarihi 7 Eylül 2012. Bu iki programın dışıda sanırım 3 ay içerisinde 10-15 milyon TL hibe destekli bir turizm destek programını hayata geçireceğiz" - AYDIN