Haberler

Geleceğin Lider Kadınları Adana'da Belirleniyor

Abone Ol

İş Kadınları Derneği (İŞKAD), Avrupa Birliği (AB) Eğitim ve Gençlik Programı Merkezi tarafından desteklenen "Geleceğin Kadın Liderleri" projesi kapsamında "Geleceğin Lider Kadınları-Ulusal Genç Kadın Girişimciliği" zirvesi 81 vilayetten 91 genç...

İş Kadınları Derneği (İŞKAD), Avrupa Birliği (AB) Eğitim ve Gençlik Programı Merkezi tarafından desteklenen "Geleceğin Kadın Liderleri" projesi kapsamında "Geleceğin Lider Kadınları-Ulusal Genç Kadın Girişimciliği" zirvesi 81 vilayetten 91 genç kadını Adana'da buluşturdu.

Proje kapsamında Adana Seyhan Otel'de düzenlenen 'Ulusal Genç Kadın Girişimciliği Zirvesi' açılışında konuşan İŞKAD Başkanı Av. Elif Doğan Türkmen, "Türkiye, kadınların ekonomik yaşam içerisinde eşit şekilde temsil edilmesini sağlamak zorundadır" dedi.

Ülkemizin bugüne kadar üzerine yeteri kadar eğilemediği, daha doğrusu önemini algılayamadığı konuların başında kadın girişimciliğinin geldiğini belirten Elif Doğan Türkmen, "Türkiye'de işveren profili incelendiğinde kadın girişimciliği konusunda ne kadar geride olduğumuz ortaya açık bir şekilde çıkmaktadır. Bu profil aynı zamanda toplumsal yaşamdaki erkek egemen anlayışın da açık bir göstergesidir" dedi.

Dünya Ekonomik Forumu'nun 2013 Dünya Cinsiyet Uçurumu Raporu'na (Global Gender Gap) göre Türkiye'nin eğitim, sağlık-yaşam beklentisi, ekonomik-siyasi katılım endikatörlerinin belirlendiği listede 136 ülke arasında 120.sırada yer aldığını hatırlatan Türkmen, "136 ülke arasında eğitimde 104, sağlıkta 59, siyasi katılımda 103.sırada yer almışız. En kötü skor da işgücüne katılımda yaşanmış. Bu alanda 127.sıradayız. Bizden sonra İran, Suudi Arabistan ve bunlara benzer ülkeler geliyor. Bu çerçeve ülkemizde kadına ve kadının istihdamdaki yerine bakış açısı da maalesef gün yüzüne çıkıyor. Tüm bu verileri öncelikle kadınlar olarak bizler değiştirmeliyiz. Örgütlenerek, mücadele ederek, ülkemizin uzun vadeli ekonomik hedeflerine kadınlarla ulaşılabileceğini her platformda dile getirmeliyiz. Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın türlü girişimleri ve yasal düzenlemelerine, AB çerçevesinde yürütülen projelere, mikro-kredilere rağmen halen tabloda bir ilerleme kaydedilmemesi bir yerlerde yanlışlık olduğunu gösteriyor" diye konuştu.

Türkiye'de kadının işgücüne katılım oranının yüzde 29.5 olduğunu vurgulayan Türkmen, siyasette, yerel yönetimlerde, ekonomide, iş dünyasında, sosyal ve kültürel etkinliklerde daha çok kadına yer verilmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

"KADINLARIN MAKUS TALİHİNİ YENMEK İSTİYORUZ"

Güney Rotary 2013-2014 Dönem Başkanı Osman Yanık da zirvenin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Rotaryenlerin ayakları üzerinde duran bir toplum için gençlerin özgüvenlerini, liderlik yeteneklerini, kişisel donanımlarını, entelektüel düzeylerini, sosyal duyarlılıklarını geliştirmek için çaba sarf ettiğini kaydeden Yanık, "Ülkemizi dünyaya tanıtan barış elçileri yetiştiriyoruz. Sevgili gençler, dünyayı değiştirmek, kadınlarımızın makus talihini yenmek için sizlerle birlikte hayatlara dokunabiliriz. Ülkemizin mutluluğu ve refahı için çalışmalıyız" diye konuştu. Yanık, sözlerini Atatürk'ün, "Ey Türk gençliği, muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur" sözüyle bitirdi.

Çukurova Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (ÇUKUROVA SİFED) ve Adana Sanayici ve İşadamları Derneği (ADSİAD) Başkanı Süleyman Sönmez ise siyasi liderlere önemli bir çağrıda bulundu. İŞKAD'ın başkanlığını başarıyla yürüttüğü her kesim tarafından dile getirilen Elif Doğan Türkmen ve Yönetim Kurulu üyelerini zirveden dolayı kutlayan Sönmez, "Toplumsal hayatta kadını bir meta olarak lanse eden, sadece ev işlerini yapan, çocuklara bakan ya da şiddet içeren anlayış yine şiddetle reddedilmelidir. Türkiye'nin, bölgemizin ve Adana'nın ilerlemesi, genişleyen değil gelişen bir konuma ulaşması kadınların her alanda eşit temsili ile mümkün olacaktır. Önümüzdeki yerel seçimlerde kadınların listelerin tamamında eşit temsil edilmesi en büyük temennimizdir. İzninizle buradan siyasi liderlere bir çağrıda bulunmak istiyorum. Yerel yönetimlere değecek kadın elinin ülkemizi daha müreffeh seviyeye ulaştıracağını göz önüne alarak hareket etmelerini önemle arzediyorum" dedi.

"Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2012'de yayınladığı 'İstatistiklerle Kadın Raporu'na göre nüfusumuzun yüzde 50'sini kadınlar oluşturuyor. Rapora göre kadınlarda işgücüne katılım oranı yüzde 29.5 iken erkeklerde bu oranın yüzde 71 olduğunu görüyoruz" diyen Sönmez, şunları söyledi:

"Rakamlar, ülkemizin girişimci ve lider kadınlara ne kadar gereksinimi olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Mücadeleci, girişimci, vizyon sahibi, örgütlü kadınlara ihtiyacımız olduğu kadar Türkiye'nin uzun vadeli ekonomik, siyasal ve toplumsal hedeflerinin yakalanmasında kadınlara gösterilecek pozitif ayrımcılığın, düzenlenen yasaların uygulanabilir olmasının ve en önemlisi yazılı kurallar dışında kadına bakış açısının değişmesi gerektiği açıktır. Kadın duyarlılığı, kadının pozitif algısı, daha çok eğitimli kadın, insan ve çevre sağlığından siyasal, sportif, kültürel ve sanatsal etkinliklere varana kadar her alanda ileri noktalara ulaşabileceğimizi ortaya koymaktadır."

"GİRİŞİMCİ, RİSK ALABİLEN KİŞİDİR"

Türkiye'nin en başarılı iş kadınlarından biri olan Gedik Holding Yönetim Kurulu Başkanı, TÜRKONFED Kadın Komisyonu Başkanı Hülya Gedik de girişimciyi 'risk alabilen kişi' olarak tanımladı. İçinde girişimci ruhu olan bireyin öncelikle iyi bir eğitim alması gerektiğini vurgulayan Gedik, "Girişimci ruhlu insanlar işini sevmeli, vizyon sahibi olmalı. Bir doğuştan gelen girişimci bir de yönlendirilme sonucu girişimci olanlar var. Hepimiz Türkiye için çalışıyoruz. Hepimiz bir katma değer yaratma uğraşındayız. Çocuklarımıza iyi bir Türkiye bırakmak için çok çalışmamız gerekiyor" dedi. Gedik, zirveyi düzenleyen İŞKAD Başkanı Av. Elif Doğan Türkmen ve Yönetim Kurulu üyeleri ile emeği geçenlere teşekkür etti.

Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Zeki Kıvanç ise 2023 hedeflerinin konuşulduğu bu dönemde kadınların ekonomiye yeterince katılmadığı takdirde Türkiye'nin AB üyeliğinin ve gelişmiş ülkeler grubuna dahil olabilmesinin mümkün olmayacağını söyledi. Dünyanın değişim içinde olduğuna dikkati çeken Kıvanç, "Bu da bizleri zorunlu olarak yenilik yapmaya, yeni düşüncelere açık olmaya itmektedir. Dünya ekonomisindeki belirsizlik ortamının devam ettiği bu süreçte, kadınların siyasette ve ekonomide söz sahibi olmasının, daha dengeli ve sürdürülebilir politikaların hayata geçirilmesi için önemli olduğuna inanıyorum" diye konuştu.

Kıvanç, tüm kadınların iş hayatında ve siyasette her zaman en önde yer almasını temenni ettiğini vurguladı.

"KADIN GİRİŞİMCİLİĞİ YÜZDE 6.5'LERDE"

TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça da TÜRKONFED'in en aktif üye dernekleri arasında gösterdiği Adana İşkadınları Derneği'nin bu önemli etkinliğinde yer almaktan mutluluk duyduğunu söyledi. İş hayatına başladığı ilk günden itibaren 'imkansız', 'keşke' ve 'işadamları' kelimelerini çıkardığını kaydeden Onatça, yaklaşık 25 yıldır 'iş insanları' tabirini kullandığını belirtti. Türkiye'nin birçok alanda mesafe kat ettiğini ancak bulunduğu konumun kendisine yakışmadığını dile getiren Onatça, Türkiye'de 22 milyon çalışanın 7 milyonunun kadın olduğunu vurguladı.

TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça, şunları söyledi:

"Parlamentomuzun kadın milletvekili oranı yüzde 14.2. 26 bakanlı kabinemizin sadece biri kadın. 81 valimizin sadece biri, 103 rektörümüzün 5'i, 2 bin 924 belediye başkanının 26'sı kadın. Özellikle yaşam kalitemizin yükselmesini, ekonomimizin büyümesini sağlayacak kadın girişimciliği oranımızın yüzde 6,5 lerde kalması düşündürücüdür. Başbakanımızın açıkladığı demokrasi paketinde eş başkanlık sisteminin gündeme gelmesini olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. TÜRKONFED olarak eş başkanlardan birinin kadın partililer arasından seçilmesini önemsiyor ve öneriyoruz. Kadınlarımızın siyasete, ekonomiye, toplumsal hayata eşit katılımlarını sağlayacak sözler değil, artık rasyonel adımlar beklediğimizin bilinmesini istiyoruz. Kadınların işgücüne katılım oranındaki yükseliş trendinin güçlenerek devam etmesi için gerekli önlemlerin alınması gerektiğine inanıyoruz. 2014 yerel seçim sürecinde Türkiye'deki birçok STK'nın oluşturduğu Haklı Kadın Platformu'nun 'Kadın aday adaylarının seçilebilecekleri şekilde listelere yerleştirilmesi, kota ilkesinin yanı sıra fermuar sistemi uygulanması' ile ilgili yaptığı çağrıya imza koyduğumuzu da hatırlatmakta yarar görüyorum."

Zirveye Türkiye'nin 81 ilinden ve Kazakistan ile Azerbaycan'dan gelen girişimci genç kadınlar ve sivil toplum kuruluşlarının başkanları ile Adana'dan işkadınları, STK başkanları, siyasi parti yönetici ve il başkanları, üniversite öğretim üyeleri, birçok kurum ve kuruluş temsilcisi, belediye başkan aday adayları ve bine yakın davetli katıldı. - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Elif Doğan Türkmen Avrupa Birliği Hülya Gedik Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title