Genç Bilim Adamları Ahlat'ta
Türkiye’nin değişik üniversitelerinde sanat tarihi, rrkeoloji ve tarih alanında çalışan genç bilim adamları Bitlis’in Ahlat ilçesinde gezi ve incelemelerde bulundu.
Türkiye'nin değişik üniversitelerinde sanat tarihi, rrkeoloji ve tarih alanında çalışan genç bilim adamları Bitlis'in Ahlat ilçesinde gezi ve incelemelerde bulundu.
Başbakanlık Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Başkanlığı ve Bitlis Valiliği'nin organizasyonuyla düzenlenen gezi etkinliğini kapsamında Ahlat'a gelen genç bilim insanları, şair ve yazarlar, ilçede ki tarihi yapıları gezerek inceleme yaptılar. Konu hakkında gazetecilere açıklama yapan AKM Başkanı Prf.Dr.Turan Karataş, Kültür tarihinin Anadolu'daki en eski varlıklarından olan Ahlat ve bölgedeki kültür değerlerine dikkati çekmek amacıyla bu etkinliği yaptıklarını söyledi. Karataş: " Türkiye'nin değişik üniversitelerinde sanat tarihi, arkeoloji ve tarih alanında çalışan genç bilim insanları, genç bilim insanlarını Türkiye'nin en eski yerleşim yerlerini görmelerini, bugüne gelen bir takım medeniyet unsurlarını bizzat görmeleri konusunda bir arzumuz vardı. Ahlat ve Bitlis kadim medeniyetimizin en değerli eserleriyle kurulmuş şehirlerdir. Fakat bu yeterince tanıtılamamış. Bizde istedik ki genç bilim insanlarımızla bölgeyi gezelim. Sadece kitaplarda okuduklarıyla değil bizzat eserleri gözleriyle görerek nasıl bir değer taşıdıklarını yakinen tanısınlar. Hakikaten buralar tarih bakımından birer hazinedir. Türkiye'de tarihle, sanatla, şiirle ve resimle ilgilenen herkesin burayı görmesi lazım. Buralar oldukça güzel bir ilham kaynağı olabiliyor. Yeni çalışmalar için tarihten gelen değerleri uyarlamak için böyle yerler bir fikir verebiliyor. Bunu da düşünerek genç bilim insanlarımızla beraber şair ve yazarları da getirdik. Böylece hem bölgenin tarihi kıymetlerini gördük hem de bugünkü insanların yaşantılarıyla geçmişteki insanların yaşantıları nasıl bir senteze kavuştururuz diye bir düşünceye kapıldık. Ahlat mezar taşları yapılan kazı çalışmaları ile hem restore ediliyor hem de gün yüzüne çıkarılıyor. Umarım bu kazı çalışmaları daha da genişleyerek tüm Ahlat'ı içine alır. Kurum olarak bu tür Kültürel etkinliklere katkı sunmaktan her zaman büyük bir haz duyuyoruz. Ayrıca bu bölgenin insanlarında da çok güzel bir misafirperverlik var" dedi.
Daha sonra bir konuşma yapan Eski Ahlat Şehri Kazı Başkanı Prof. Dr. Recai Karahan ise, çok sayıda genç bilim insanı ve akademisyenlerin Ahlat'ta olmalarından dolayı mutlu olduğunu belirterek, burada yapmış oldukları kazı çalışmaların bu şekilde geniş kitlelere ulaştığını söyledi. Yapılan gezi ve incelemelerin ardından genç bilim insanları ilçeden ayrıldı. - BİTLİS