Gençler Arıcılığı Öğreniyor
Dünya çam balı üretiminin yüzde 90’ı, Türkiye’nin ise yüzde 75’inin karşılandığı Muğla’da Gençlik ve Spor Bakanlığı Proje ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü tarafından Muğla Uluslar arası Gençlik Merkezi’nde ‘Arıcılık Kampı’ düzenlendi.
Dünya çam balı üretiminin yüzde 90'ı, Türkiye'nin ise yüzde 75'inin karşılandığı Muğla'da Gençlik ve Spor Bakanlığı Proje ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü tarafından Muğla Uluslar arası Gençlik Merkezi'nde 'Arıcılık Kampı' düzenlendi. Kampın açılışına Gençlik ve Spor Bakanlığı Proje ve Koordinasyon Genel Müdürü Mehmet Akif Okur, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Serkan Özalmaz, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birlik Başkanı Ziya Şahin, Muğla Uluslar arası Gençlik merkezi Müdürü Zülfikar Türedi ve kursiyerler katıldı.
Kampın açılışında konuşan Türkiye arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın düzenlediği bu kampı önemsediklerini ve bu kampların önümüzdeki yıllarda da devam etmesi gerektiğini söyledi. Şahin, "Arıcılık faaliyeti Muğla insanının bir yaşam tarzı. Muğla tarihine baktığımız zaman 400 yıl öncesinde de arıcılık yapıldığını görüyoruz. Çam balı üretimi Muğla insanının ekonomisine ve kültürüne damga vurmuş bir faaliyettir. Muğla'nın tarımsal girdilerine baktığımız zaman geçmişte tütün ve pamuk da var. Fakat şu anda tütün ve pamuk yok. Yıllardır ayakta kalan tek tarımsal sektör arıcılık ve çam balı üreticiliği. Arıcılık kaybolmayan tek sektör durumunda. Bu sektör genç neslin günümüz şartlarına uyum sağlayarak yapacağı üretim ile daha da ilerleyeceğini düşünüyorum" dedi.
Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Serkan Öçalmaz, Tematik Gençlik Kampları projesi kapsamında Muğla'da ilk defa aracılık kampının gerçekleştirildiğini söyledi. Öçalmaz, "Ülkemizin çam balı üretiminde söz sahibi olan Muğla'da böyle bir projenin gerçekleşmesi bizim için son derece önemli. Gençlerimizin bu proje ile daha bilinçli çam balı üretimi konusunda bilgi sahibi olacaklarını düşünüyorum" dedi.
Gençlik ve Spor Bakanlığı Proje ve Koordinasyon Genel Müdürü Mehmet Akif Okur, arı ve bal denildiğinde 5 bin yıllık bir tarihten bahsedildiğini belirtti. Okur, "Çam balı dediğimizde dünya piyasasının yüzde 90'ı Türkiye'den, yüzde 75'i de Muğla'dan karşılanıyor. Muğla çam balının tek hakimi ve sahibi diyebiliriz. Bunca yıllık bir geçmişe sahip çam balı ile ilgili bilmediklerimiz de var. Örneğin Propolis. Biz Propolis ile tanışalı daha üç dört yıl oldu. Siz genç kuşaklar, ülkemizin ve devletimizin geleceği olan gençlere çok işi düşüyor. Muğla'da yaklaşık 5 bin üretici var. Muğla üreticisinin alanda daha iyi bir yere gelebilmesi için biz kurum olarak verilmesi gereken tüm desteği vereceğiz. Yeni nesil bilinçli bir aracılık yapmak istiyorsa, biz buna hazırız" dedi.
Cuma günü sona erecek arıcılık kampının ilk iki günü Uluslar arası Gençlik Merkezi'nde bilgilendirme toplantısı ile, iki gün Fethiye ve Marmaris'te çam balı üretim sahalarında uygulamalı eğitim ve son gün de genel değerlendirme toplantısı sonrası sertifika töreni yapılacak. - MUĞLA