Haberler

Gezgin Arıcılar Bal Fiyatlarından Dertli

Abone Ol

Türkiye’nin cam balı üretim merkezi durumundaki Muğla’da çak balı kesimleri tamamlandı.

Türkiye'nin cam balı üretim merkezi durumundaki Muğla'da çak balı kesimleri tamamlandı. Türkiye'nin birçok ilinden çam balı üretimi için gelen arıcılar, bal fiyatlarından dertli. 27 kiloluk balın tenekesinin 180-200 lira arasında alıcı ı bulduğunu belirten üreticiler, masrafları zor kurtardıklarını açıkladılar.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nca yürütülen 'Balı ormanı' projesinde kapsamında Muğla'da yeni çam balı orman sahaları çalışmaları sürürken, Muğla dışından çam balı üretimi için gelen gezgin arıcılar geri dönüş hazırlığı yapıyor. Türkiye'nin çam balı üretimini yüzde 80'inin karşılandığı Muğla bölgesine Mayıs ayında gelen gezgin aracılar iki defa bal kesimi yaparak arılarını kışlıklara götürmeye başladı.

Muğla bölgesinde özellikle Menteşe ilçesine bağlı Yerkesik, Kıran, Denizova mahallelerindeki çam ormanları ile kaplı alanlarda bal üretimi yapan gezgin arıcıların tek sıkıntısı bal fiyatlarındaki düşük fiyat. 27 kiloluk bal tenekelerinin 180-200 TL arasında alıcı bulduğunu belirten gezgin aracılar, bu fiyatın masrafları ancak kurtardığını, balın tenekesinin en az 270-300 lira arasında olması gerektiğini açıkladılar.

Adana Kozan'dan Muğla'ya çam balı üretimi için Ömer ve Ayşe İncer, 6 aydır çocuklarını görmediklerini söylediler. 3 metrekarelik bir barakada gezgin arıcılık yapan İncer çifti, en büyük sıkıntılarının su olduğunu söylediler. Kış sezonunu Aydın Koçarlı ilçesinde geçireceklerini belirten Ömer İncer, "Bu sene verim düşük. Bahar olmadı. İki defa bal kesimi yaptım. 90 tekene bal aldım. Fiyatlar çok ucuz. Tenekesi 200 lira. Muğla'dan önce Konya'da idim. Konya'dan Muğla'ya 3 bin liraya geldim. İşçi masraflarımız da var. Muğla'dan Aydın'a gideceğiz. Kışı Aydın'da geçireceğiz. Yılın iki ayı ancak evimizde geçiyor. Geri kalan bölümü tamamen gurbette geçiyor" dedi.

Mayıs ayından bu yana gurbette olduklarını açıklayan Ayşe İncer, iki çocuğu bulunduğunu ve çocukların okula gittiğini belirterek, "Göç esnasında ve yer bulmakta zorluk çekiyoruz, balı üretiyoruz yine zorluk çekiyoruz. İki çocuğum var. Adana Kozan ilçesinde okula gidiyorlar. Çocuklarım tek başına. Zor ama çocuklarımı okutmak için çalışmak zorundayız" dedi.

Hatay'dan gelen Mesut Olgun, bal rekoltesinin bu yıl iyi olduğunu söyledi. Olgun, "Bal çok güzel verimli ve bereketli oldu bu sene. Fakat fiyat çok düşük. Peşin satsak tenekesi 180-190 lira arasında. Vadeli satmaya kalksak 2017 Mart-Nisan ayına çek veriyorlar. Biz buraya gelene kadar en az 5-6 bin TL masraf yapıyoruz. Giderken de o kadar masraf yapacağız. Evden uzaktayız. En büyük sıkıntımız bulunduğumuz alan mahremiyet bölgesi, kırsal alan, yeme içme, ulaşım su konusunda sorun yaşıyoruz. Bir de güvenlik sorunu yaşıyoruz. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bunu daha çok yaşıyoruz" dedi.

Bu yıl çam balı rekoltesinin iyi olduğunu belirten Hatay'lı arıcı Kürşat Karaca, Çam balı fiyatlarının 8-10 yıl öncesinin fiyatlarından daha da düşük olduğunu belirterek, "Birileri artık bu işe dur demesinin vakti geldi. Şu anda 190-200 lira arasında teneke balın fiyatı. Net 27 kilo bal. Balımız tahlile açık ve kimse de tahlilsiz bal almıyor. En azından tenekesi 270-300 lira olsa razıyız. Çam balının kilosunu biz 11 liradan vermeye razıyız. 400-450 arı kovanım var 250 teneke bal aldım. Emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Eskiden Muğla bölgesine geldiğimizde 1-2 tekene bal verirdik yer kirası için. Şu an bin lira, Bin 500 lira 2 bin 500 lira kiralar" dedi. - MUĞLA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Menteşe Türkiye Aydın Muğla Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title