Haberler

Gıda Mühendisliği Günleri" Saü'de Gerçekleşti

Abone Ol

Bu yıl 5’ncisini düzenlenen ‘Gıda Mühendisliği Günleri’, SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Bu yıl 5'ncisini düzenlenen 'Gıda Mühendisliği Günleri', SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Sakarya Üniversitesi(SAÜ) Gıda Mühendisliği Topluluğu tarafından bu yıl 5'incisi düzenlenen Gıda Mühendisliği Günleri, SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi. Açılışını SAÜ Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Yılmaz Uyaroğlu, Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ayar ve Gıda Mühendisliği Topluluğu Akademik Başkanı Yrd. Doç. Dr. Gökçe Polat Yemiş'in yaptığı '5'nci Gıda Mühendisliği Günleri' etkinliğine, Kromel Satış Müdürü Şevket Çalışkan ve Genel Koordinatör Fatih Üreten, Aromsa firmasından Doç. Dr. Aslı Barla Demirkoz ve Duyusal Analiz Uzmanı Özlem Özarda, Döhler Pazarlama Müdürü Hakan Şen ve İnsan Kaynakları Müdürü Nalan Yavuzcan konuşmacı olarak katıldı.

10 yıl önce 40 bin avroya alınabilen süt tankını günümüzde çok daha uygun fiyatlarla üretiminin yapıldığını belirten Kromel Satış Müdürü Şevket Çalışkan, "Kromel firması olarak, ülkemizin ekonomisine katkı sağlıyoruz. Yurt dışından büyük paralar ile ithal edilen tankları, yerli sermaye ile ülkemizde üretiyoruz. Bu üretimle beraber, para ülkemizde kalıyor. İthalatı kesiyoruz" dedi. Daha önceleri 100 ton sütü işlemek için 70-75 kişiye ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Çalışkan, yapılan Ar-Ge çalışmaları ile 15 kişiye kadar düşürüldüğünü ve daha hijyenik ortamlarda ürün elde edildiğini söyledi.

Yoğurdu Türklerin bulduğunu belirten Çalışkan, "Yoğurdu biz bulduk ama biz ihraç edemiyoruz. Biz yoğurdu yemekle beraber yerken, Avrupalılar yemekten sonra tatlı niyetine yiyor" dedi. Çalışkan, gıda mühendisliği öğrencilerine, sütün tüm çeşitlerini bilmelerini ancak bir alanda uzmanlaşmaları tavsiyesinde bulundu.

Aroma vericiler hakkında bir sunum yapan Aromsa Duyusal Analiz Uzmanı Özlem Özarda, aroma vericilerin ne işe yaradığı, hangi alanlarda ve neden kullanıldığı hakkında çeşitli bilgileri SAÜ'lü öğrenciler ile paylaştı. Aroma vericilerin gıda katkı maddesi statüsünde yer almadığını söyleyen Özarda, aromanın, gıdalara belirli bir koku ve tat kazandırılması ve sahip olduğu tadı daha da kuvvetlendirmesi amacı ile kullanıldığını ifade etti. Özarda, "Aromalar kullanılarak, son üründeki istenmeyen tat ve kokuları maskeliyoruz. Bölgesel ve sezonluk lezzet değişikliklerini dengeliyoruz. Yağ, şeker ve tuz gibi istenmeyen bileşenlerin azaltılması nedeni ile kaybedilen lezzeti gıdaya geri kazandırıyoruz" dedi.

Gıda Mühendisliği Günleri'nin ikinci oturumuna ise Sakarya Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü mezunları Reyhan Koyuncu, Sezen Demir, Selami Yıldız ve Melek Yıldız konuşmacı olarak katıldı. Bölüm mezunu mühendisler, SAÜ'lü öğrencilere iş hayatında nelere dikkat edilmesi, karşılaştıkları durumlar gibi konular üzerine deneyimlerini aktardı. - SAKARYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Sakarya Üniversitesi Barla Gökçe Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title