Haberler

Gmka'da Gıda Kümesi Kuruluyor

Abone Ol

Güney Marmara Gıda Kümesi Projesi açılış toplantısı GMKA Salonunda gerçekleştirildi.

Güney Marmara Gıda Kümesi Projesi açılış toplantısı GMKA Salonunda gerçekleştirildi.

Balıkesir ve Çanakkale'de Gıda Kümesi kurulması amacı ile gıda sektöründe faaliyet gösteren işletme temsilcilerinin katılımıyla Gıda Kümesi Projesi açılış toplantısı, GMKA Salonunda gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşmasını BAÜN Rektörü Prof.Dr. Kerim Özdemir yaptı. Bölgede ilk kez oluşturulacak kümeleme ile gıda sektörünün ortak sorunlarına çözüm bulunacağını belirten GMKA Planlama, Programlama Koordinasyon Birimi Başkanı Osman Erol İnce projenin hayata geçmesiyle, ulaşım maliyetlerinden, yetişmiş personele kadar tüm sorunların ortak alanda çözülerek işletmelerin yüzünün gülmesi sağlanacağını ifade ederek projenin amaçlarını ve işleyiş sistemini sunum eşliğinde sektör temsilcileri ve katılımcılara anlattı. İnce "Kümeleme çalışmaları bugüne dek bölgemizde kullanılmadı ve bu bir eksiklikti. Güney Marmara Gıda Kümesi Proje toplam desteği 166.390 Euro, destek oranı yüzde 90, iştirak ortağı Portekizli Inovcluster kümesi. Bunu tercih etmemizin sebebi Inovcluster kümesi bizim bölgemize en uygun ve başarılı olmuş bir küme.

KÜMELENME ÖNEMLİ BİR POLİTİKA ARACI

Süresi 12 ay, iştirakçilerimiz ise Balıkesir Sanayi Odası, Balıkesir Sanayi Odası ve Çanakkale Ticaretve Sanayi Odası. Bizim bu kümelemeyi yapmamızın esas amacımız kümelenme önemli bir politika aracı, Ancak bu politika aracı henüz bölgemizde kullanılmadı. Şuana kadar URGE desteklerinden 300 yakın proje faydalandı. Hali hazırda yürüyen 171 proje var. Türkiye 31 küme var. Biz Türkiye'nin en gelişmiş bölgelerinden biri olarak, henüz bir küme gelişimi oluşturamadık. Bu anlamda işletmelerimizin birbirleriyle entegrasyonunu sağlamak amacıyla bu çalışmayı başlattık" dedi.

AVRUPA BİRLİĞİ KÜMELER AĞI

Bu tür çalışmaların bölgede neden yapılmadığı konusuna değinen İnce "Bu çalışma bölgemizde niçin olmadı diye bakıldığında kurulum aşamasında oluşan maliyetler, yani şirketlerin kümelenmenin içselleşmesi oluşmadan başlayan maliyetleri nasıl paylaşılamayacağı net olmadığı için bu oluşumun olmadığını gördük. Bizde kurulum aşamasındaki tüm maliyetleri üzerimize alalım yeter ki bu iş olsun diye çalışmaya başladık.Hedefimiz öncelikle Güney Marmara Kümele projesi kapsamında Balıkesir'de bir şube Çanakkale'de bir şube olacak şekilde kurmak. Ayrıca Avrupa Birliği Kümeler ağı üyeliğini proje içerisinde yürüteceğiz" şeklinde konuştu.

ASIL İŞ İSE REKABET BÖLGESİ İŞBİRLİĞİ

Bakanlıkların bu kümelere çeşitli destekler verdiğinin altı çizen İnce " Destekler adı üstünde dışarıdan sağlanan kaynaklar. Bunların belir bir süresi, belir bir dönemi ve belli bir amacı var. Asıl iş ise rekabet bölgesi işbirliği yaklaşımın şirketlerce benimsenmesi. Örneğin nakliye maliyetleri bazen astarı yüzünden pahalıya oluyor. Niçin aynı araç kümedeki bir diğer ortak ile maliyetleri azaltıcı bir şekilde gitmesin. Yada şöyle yapsak dediğini bir takım çalışmaları küme sizin adınıza yapacak. Ortak ARGE merkezi bunun için çözüm olacak, yetişmiş personeli aynı değer zinciri içinde çözülebilecek" dedi.

Düzenlenen toplantıya Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerim Özdemir, İş Kur Müdürü Nazım Balcı, Kalkınma Ajansı proje uzmanları, sektör temsilcileri katıldı. - BALIKESİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Kerim Özdemir Osman Erol Çanakkale Marmara Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title