Gmka'da Yenilenebilir Enerji Çalıştayı Düzenlendi
Balıkesir ve Çanakkale illerini kapsayan Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA), 'Yenilenebilir Enerji Çalıştayı' düzenledi.
Balıkesir ve Çanakkale illerini kapsayan Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA), 'Yenilenebilir Enerji Çalıştayı' düzenledi. Çalıştayda konuşan Vali Ahmet Turhan, Bandırma ilçesindeki hayvansal atıkların enerji sektöründe değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
GMKA binasında yoğun bir katılımla yapılan yenilenebilir enerji çalıştayının açılış konuşmasını yapan GMKA Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan, bugün saatte 2 bin megawatt olan rüzgar enerjisi üretiminin 10 yıl içerisinde 10 kat artmasını hedeflediklerini söyledi. Gündoğan, "Bölgemiz şu anda üretilen toplam rüzgar enerjisinin yaklaşık yüzde 40'ını üreten bu alanda lider bölgedir. Şu anda yaklaşık saatte 800 megawatt olan üretimimiz 10 sene içerisinde 8000 megawata tırmanacaktır. Yani, lisanssız üretimdeki gelişmeler ile birlikte yaklaşık değeri 10 milyar dolar olan 3000'den fazla türbin bölgemizde kurulacaktır. EPDK güneş enerjisi konusunda lisans verilmesi açısından uygun bölge listesine bölgemizi maalesef dahil etmemiştir. Bu alanda da kanuni altyapıda değişiklikler olacağını düşünmekteyiz. Zira, bölgemizin üçte ikisi kadar güneşlenme süresi olan Almanya'da güneş enerjisi üretimi böylesine yaygınken bölgemizde buna izin verilmemesi sürdürülebilir bir durum değildir" dedi.
Dünyada enerji temini yöntemlerinin değiştiğini ifade eden Mustafa Gündoğan, Danimarka'da 1970'li yıllarda tarım aletleri sektöründe olan Vestas firmasının bugün dünyanın türbin ihtiyacına cevap verdiğini belirtti. Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, biyogazın enerji üretimindeki önemine değindi. Vali Turhan, "Biyogaz enerjisi üretimi sektöründe 2020 yılında Avrupa'da 1 Milyon'dan fazla personel çalışacaktır. Benzer kapasite senaryosuna göre ülkemizde bu alanda 60 bin civarı yeni istihdam yaratılacaktır. Şehrimizin rüzgar üretiminde olduğu gibi biyogaz üretiminde de lider olacağı düşünüldüğünde sadece Balıkesir'de bu alanda önümüzdeki 10 sene içinde 15 ile 20 bin arası yeni istihdam yaratılacaktır. Sektörün istihdam kapasitesi son derece yüksektir ancak, yabancı menşeili sistemlerde işçi olarak çalışmak bizim vizyonumuz için yeterli değildir. Biz bu sistemleri üreten ülke olmalıyız. En az enerji üretimi kadar istihdamın, yerli enerji sistemleri üretimi alanında sağlanması gerektiğini düşünüyoruz. Buradan şirketlerimiz ve üniversite temsilcilerimizden bu alanda çalışmalarını yoğunlaştırmalarını rica ediyorum" diye konuştu.
Özellikle Bandırma civarındaki hayvansal atıkların rahatsızlık verdiğini ifade eden Vali Ahmet Turhan, bu atıkların bertarafının ve enerji sektöründe kullanılmasının gerçekleşmesi gerektiğini söyledi. Vali Turhan, "Şu anda Ajansımızdaki uzman arkadaşlarımız bu hedefe uygun olarak yenilenebilir enerji personeli yetiştirilmesi üzerine bir operasyon çalışması içindeler. Bu operasyonun başarılı olması durumunda, ilimize ve bölgemize yeni finansman imkanları da yaratabilecekler. Bu operasyonun başarısı için yetiştirilecek personelin staj programına alınması ve onlara mümkün olduğunca çok istihdam garantisi sunulması kritik öneme sahiptir. Bu alanda şirket temsilcilerimizden katkılarını esirgememelerini özellikle rica ediyorum. İnanıyorum ki bugün verdiğiniz destek yarın yeni olanaklar olarak sizlere geri dönecektir. Balıkesir teknolojik bir dönemeçtedir. Bu dönemeci hep beraber çalışarak döndükten sonra yolumuz açıktır. Türkiye'de Yenilenebilir Enerji Üretiminin Merkezi olan şehir olarak, küresel rekabette yerimizi almamız için bugün birlik olma zamanıdır" dedi. - BALIKESİR