Haberler

Göçmen Sorununa "Göç Çalıştayı" Önerisi

Abone Ol

Atakum Kent Konseyi Başkanı ve Samsun Dernekler Federasyonu (SADEF) Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Bekir Şişman, göçmen sorununa uzun ömürlü çözüm üretecek uluslararası bir “Göç Çalıştayı” düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Atakum Kent Konseyi Başkanı ve Samsun Dernekler Federasyonu (SADEF) Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Bekir Şişman, göçmen sorununa uzun ömürlü çözüm üretecek uluslararası bir "Göç Çalıştayı" düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Göçmen sorunu ve çözümü hakkında açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Bekir Şişman, Samsun'da ivedi olarak, göç ve göçmen sorununa uzun ömürlü çözüm üretecek; Türkiye ve uluslararası toplumun göç yönetimi koşullarını tartışarak, çözüme katkı sağlayacak Uluslararası bir "Göç Çalıştayı" düzenlenmesi gerektiğini ifade etti.

"2013 YILI İTİBARIYLA DÜNYADA 51 MİLYON İNSAN GÖÇ ETMEK ZORUNDA KALMIŞ"

Anadolu'nun bir ana kucağı gibi yüzyıllarca, çeşitli nedenlerle ülkelerini terk etmek zorunda kalan insanlara; bir barınak, bir sığınak, hatta bir vatan olduğunu belirten Şişman, "Balkanlarda ve Orta Doğu ülkelerinde gözlemlenen siyasi değişimler, etnik çatışmalar, ülkeler arası savaşlar; 80'li, 90'lı ve 2000'li yıllarda göçün yönünü bir kez daha Türkiye'ye çevirmiş ve çok sayıda göçmenin Türkiye'ye gelmesine neden olmuştur. Birleşmiş Milletler(BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği(UNHRC)'ne göre 2013 yılı sonu itibariyle dünya üzerinde yaşadıkları yerlerden başka yerlere göç etmek zorunda kalan insanların sayısı 51,2 milyondur. Özellikle Suriye'de yaşanan iç savaş nedeniyle 2,5 milyon mülteci Suriye'den diğer ülkelere göç etmiştir (Ekim 2014 itibariyle bu sayı 3,5 milyondur). Yerlerinden olan 51,2 milyon insanın barınma, sağlık, eğitim, sosyal, ekonomik ihtiyaçları göç ettikleri diğer ülkelerde karşılanmak zorundadır. Bu aynı zamanda insani bir sorumluluktur" dedi.

"2 MİLYONDAN FAZLA 'ŞARTLI MÜLTECİ' TÜRKİYE'YE SIĞINMIŞTIR"

UNHRC'nin 2014 sayılarına göre Suriye'de yaşanan iç savaş sebebiyle 2 milyondan fazla 'şartlı mülteci'nin Türkiye'ye sığındığını açıklayan Şişman, "İnformel(resmi olmayan) kaynaklar Samsun'da 6 bin Iraklı ve 2 bin kadar da Suriyeli olduğunu aktarmaktadırlar. Toplamda sayıları sekiz bini bulan bu insanlar bizlere emanettir. Bu insanlara elbette Muhacire Ensarın sahip çıktığı gibi sahip çıkılmalıdır. Samsun ilinde gerçekleştirilecek bir 'Göç Çalıştayı', konuyla alakalı olarak ilimizde bulunan kurumlara ve çalışanlarına uluslararası göçlerle ilgili hukuk, eğitim, sosyal hizmet, din, sağlık, psikolojik destek gibi alanlarda katkıda bulunacak ve diğer illere örnek teşkil edecektir" diye konuştu.

"BU ÇALIŞTAYIN ÜÇ TEMEL AMACI OLMALIDIR"

"Göç Çalıştayı"nın üç temel amacı olması gerektiğini vurgulayan Şişman, "1-Avrupa ülkelerinde var olan göçle ilgili deneyimleri buraya aktarmak; böylelikle gelecek 10, 20 hatta 50 yıl içerisinde bizi bekleyen sorunları tespit etmek ve bunlar için çözüm üretmek, 2-Bu bilgiler ışığında Samsun ve diğer illerde yaşayan başta Suriyeli mülteciler olmak üzere diğer mültecileri de dikkate alan tespitlerde bulunmak ve uygulanabilir çözüm önerilerini ortaya koymak, 3-Bu önerileri dikkate alarak hayata geçirilebilir projeler tanımlamak" açıklamasında bulundu. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Bekir Şişman Türkiye Samsun Atakum Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title