'Gönül Sohbetleri'nin Konuğu İlhami Kaplan Oldu
Kepez Belediyesi'nin, çeşitli çevrelerden kanaat önderlerinin, müzik eşliğinde tecrübelerini paylaştığı, 'Gönül Sohbetleri' programının konuğu İlhami Kaplan oldu.
Kepez Belediyesi'nin, iş adamları, akademisyenler, edebiyatçılar ve siyasetçiler gibi kanaat önderlerinin, müzik eşliğinde tecrübelerini paylaştığı, Antalya'nın konuşulduğu 'Gönül Sohbetleri' programının 2012-2013 döneminin ilk konuğu spor ve iş dünyasının önemli ismi İlhami Kaplan oldu.
Kent Ormanı'ndaki Kanuni Otağı'ndaki sohbette eski FİFA kokartlı hakem,
Antalya Ticaret Borsası olmak üzere birçok sivil toplum kuruluşunda görev alan ve şu an Konyaaltı Sanayici ve İş Adamları Derneği (KONYSİAD) Başkanı olan Kaplan, hakemlik mesleği, Antalya'nın güncel problemleri ile ilgili düşüncelerini paylaştı.
Solistliğini Deniz Ömeroğlu'nun yaptığı, udda Seçkin İldem, kanunda Ali Tuncay'ın olduğu icra heyetinin, 'Sefalar Getirdiniz' eseri ile başlayan sohbetin açılış konuşmasını yapan Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, modern şehirlerde kentin ileri gelenlerinin, bir araya geldiği meclislerin olduğunu hatırlatarak, "O meclislerde sadece sohbet edilirdi. Bu gelenek günümüz Antalya'sında kayboldu. Biz bu geleneği tekrar canlandırmak için geçtiğimiz yıl gönül sohbetlerini başlattık" dedi.
Sohbetin konuğu İlhami Kaplan da Boztepespor'da futbol oynarken gördüğü kırmızı kart sonrası ve dönemin Merkez Hakem Kurulu Başkanı Sadık Deda ile tanışması sonucu hakem olmayı karar verdiğini anlattı. Kaplan, "Bin kere iyi ki hakem olmuşum, diyorum. Birçok sivil toplum kuruluşlarında başkanlık yapmama rağmen insanların hala bana 'hocam' diye hitap etmesi, beni onurlandırıyor" diye konuştu. Kendi dönemi ile bugünkü futbol yaşamını değerlendiren Kaplan, "Türkiye'de futbolun kaderi Turgut Özal döneminde değişti. Bizim döneminde maç yaptığımız sahada 3 metrekare yeşil alan yoktu. Rahmetli Turgut Özal ile çim sahalara kavuştuk. Gelişen teknoloji ile birlikte günümüz Türkiye'sinde futbol daha bilimsel oynanmaya başlandı.
Eskiden hakemlikte aldığınız para, yol masraflarını karşılamıyordu.
Bu nedenle hakemlik bir meslek ve aile bütçesine katkı sağlayan bir iş olarak görülmüyordu. Bugün hakemlik, resmi olmasa da yarı profesyonellik düzeyine getirildi. Cüneyt Çakır, Fırat Aydınus, Hüseyin Göcek gibi hakemlerimizde Avrupa'da çok önemli maçlarda görev almaya başladı. Bunun nedeni de hakemlik eğitiminde çok önemli yol almamızdır" ifadelerini kullandı.
İlhami Kaplan, Antalya Ticaret Odası Başkanı iken gündemi getirdiği EXPO'nun Antalya'da yapılması ve Vakıf Çiftliği'nin, Antalya'ya kazandırılması konularının gerçekleşmiş olmasından mutluluk duyduğu belirtti. Yine o dönem dile getirdiği Hayvan Borsası'nın bugüne kadar yapılamamasının kendisini çok üzdüğünü söyleyen Kaplan,
Korkuteli- Duacı köyü arasında bir bölgeye bu tesisin yapılması gerektiğinin altını çizdi.
İlhami Kaplan, Konyaaltı'nın eksikliklerini ve problemleri dile getirmek, bölgeye yapılacak olan güzellikleri alkışlamak
adına KONYSİAD'ı kurduklarını anımsattı.
Eski FIFA kokartlı hakem, 6 Aralık'ta ihalesi yapılacak olan stat projesiyle ilgili düşüncelerini şöyle açıkladı:
"Bir futbol adamı olarak Antalya'nın ihtiyacı olan stat mutlaka şehir merkezinde olmalıdır.
Stadın Yüzüncü Yıl Spor Tesisleri alanına yapılmasını destekliyorum. Dünyanın birçok ülkesinde maç yönettim. Artık statlar 15 günde bir defa maç yapılan alanlar olmaktan çıkmış; yaşanan statlar haline gelmiş.
Eğer Antalya dünya kenti ise 10 milyon yakın turist bu kente geliyorsa 35 bin kişilik stadın yapılmasını da olaya siyasi bakmadan desteklemeliyiz."
KONYSİAD Başkanı Kaplan, Konyaaltı plajlarında yaşanan büfe ve şezlong sorununa da değinerek, "9 -10 metrekare kullanım alanı olarak ihaleye çıkan büfeler, 90-100 metrekare büyüdü. Şezlonglar denize kadar girdi. Paranız yoksa o bölgede denize giremezsiniz. Yolun kuzeyinde kalan işletmeler mağdur oldu. Bu yıl yapılacak olan ihalenin tek bir kuruma değil, birden fazla kuruma verilmesini öneriyoruz. Rekabetin, kalitenin artırılmasıyla, bölge çok aydınlık, yaşayan bir bölge haline gelebilir" dedi.
YILDA 5 BİN KİŞİYE SPOR HİZMETİ
Sohbetin son bölümünde sporla ilgili yaptıkları çalışmalar hakkında konuşan Başkan Hakan Tütüncü, amatör spora destek vermek, 90 bin öğrencinin olduğu ilçede yaşayan çocukları geleceğe başarılı ve sağlıklı bir şekilde yetiştirmek amacıyla spora ciddi bir yatırım yaptıklarını kaydetti.
Başkan Tütüncü, profesyonel bir basketbolcuya verilen ücretle yılda 5 bine yakın
kişiye spor hizmeti verdiklerini dile getirdi.
Başkan Tütüncü, katılımından dolayı İlhami Kaplan'a çiçek takdim etti.
Aralarında eski Antalyaspor Başkanı Dündar Uluğkay'ın da yer aldığı eski futbolcuların, eski hakemlerin katıldığı bu dönemin ilk Gönül Sohbeti, Antalya Lisesi'nin ünlü öğretmenlerinden Yekta Başeğmez'in, icra heyetiyle birlikte söylediği, "Eski Dostlar" şarkısı ile sona erdi. - ANTALYA