Gün Hastanesi Modeli"
Prof. Dr. Özkan: "Gün Hastanesi Modeli'nin bağımlılık tedavisinde özel bir önemi var ve günümüzde bu tedavi şekli oldukça gelişmiştir"
Prof. Dr. Sedat Özkan, Gün Hastanesi Modeli'nin bağımlılık tedavisinde özel bir önemi olduğunu, bu tedavi şeklinin oldukça geliştiğini belirtti.
Özkan, yaptığı yazılı açıklamada, modelin bağımlılık tedavisinde etkili bir yöntem olduğunu, bağımlılığın biyolojik, psikolojik ve sosyal yönleri olan, tıbbi, kronik ve ilerleyici bir hastalık olduğunu ifade etti.
Bağımlılık tanı ve tedavisinin profesyonel ekip ve kurumlarla sürdürülmesi gerektiğini aktaran Özkan, şunları kaydetti:
"Yapılan çalışmalar, ayaktan sürdürülen tedavilerin hastaneye yatırılarak yapılan tedaviler kadar başarılı olabildiğini hatta bir grup hastaya daha çok avantaj sağladığı saptanmıştır. Bağımlılık tedavisi geçmişte diğer psikiyatri hastalıklar gibi depo hastanelerinde günlerce yatırılarak tedavi edilirdi. Günümüzde ise bu tedavi şekli hem kurumsal hem de yaklaşım biçimi olarak değişmiştir. Gün Hastanesi Modeli'nin bağımlılık tedavisinde özel bir önemi var ve günümüzde bu tedavi şekli oldukça gelişmiştir."
Özkan, Gün Hastanesi Modeli'nin önceleri psikiyatri hastalarının tedavi sonrası gözlemi için kullanıldığını, günümüzde ise acil psikiyatri hastalıkları için de etkili olduğunu vurguladı.
Bağımlılık tedavisi gören hastaları gerçek yaşam içinde tedavi etmek gerektiğini belirten Özkan, şöyle devam etti:
"Bu şekilde, hem hastayı yaşamından koparmamakta hem de hastada oluşabilecek bağımlılık dürtüsü ile baş etmesini sağlanmaktadır. Gün Hastanesinin diğer önemli avantajlarından biri de hasta, aile ve tedavi ekibi işbirliğine olanak sağlamasıdır. Bağımlılığın oluşmasında, sürmesinde ve tedavisinde en önemli faktörlerden biri olan ailenin hasta ile ilişkilerini Gün Hastanesinde görerek değerlendirme fırsatı da bulunmaktadır. Hastaların tedavisi bağımlılık alanında uzmanlaşmış doktor, bağımlılık danışmanı ve psikiyatri hemşiresi tarafından yürütülmektedir."
Özkan, bağımlılık tedavisinde, ilaç tedavisinin tek başına yeterli olmadığını, psikososyal destek sağlanan hastaların tedavi süresince, bağımlı oldukları maddeden daha uzun süre uzak kaldıklarının saptandığını kaydetti. - Tekirdağ