Güneşli Şelalesi Keşfedilmeyi Bekliyor
Artvin'in Hopa ilçesinde, Kaçkar Dağları eteklerindeki Güneşli köyünde, 150 metre yükseklikten vadi tabanına dökülen şelalenin turizme kazandırılması isteniyor Güneşli köyü muhtarı Gül: "Köyümüze yaklaşık 5 kilometre mesafede bulunan Güneşli Şelalesi'ni turizme kazandırmak ve köyümüzü tanıtarak ekonomik.
BAYRAM SARAYOĞLU - Hopa ilçesinde, yeşilin binbir tonunu barındıran ormanlık alanda 150 metre yükseklikten vadi tabanına dökülen Güneşli Köyü Şelalesi keşfedilmeyi bekliyor.
İlçe merkezine yaklaşık 12 kilometre mesafede bulunan ve köylülerin "Türkiye'nin saklı cenneti" olarak nitelendirdiği Kaçkar Dağları eteklerindeki 2300 rakımlı Güneşli köyünün, el değmemiş doğal yaşlı ormanları, bitki çeşitliliği, dereleri, yaban hayatı, geçmiş uygarlıklardan kalan mabet varlığıyla doğaseverlerin ziyaret edeceği turizm alanlarından biri olarak yerini alması bekleniyor.
Güneşli köyünde ormanlık alanda, ağaçlar arasında çağlayan şelale ise yaz başında karların erimesi sonucu artan debisiyle görülmeye değer yerler arasında bulunuyor. İki basamaktan oluşan şelale, Kaçkar Dağları silsilesinde bulunan Dağasti Dağları'ndan doğan küçük derelerin birleşmesiyle oluşuyor ve yaklaşık 150 metre yükseklikten vadi tabanına dökülüyor.
Güneşli Şelalesi'ne Hopa- Artvin kara yolunun 2. kilometresini geçtikten sonra Güneşli, Balıklı, Çimenli ve Eşmekaya grup köy yolu üzerinden ulaşılıyor. Köyün muhtarı Hürdoğan Gül, kara yolu ulaşımın olmadığı şelalenin turizme kazandırılması için girişimlerde bulunuyor.
Gül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köye yaklaşık 5 kilometre mesafede bulunan Güneşli Şelalesi'ni turizme kazandırmak ve köylerini tanıtarak ekonomik katkı sağlamak istediklerini söyledi.
Sarp arazi nedeniyle şelaleye ulaşmanın güç olduğunu anlatan Gül, "Köylüler olarak şelaleyi metrelerce uzaktan görüyorduk ancak uzak ve yolu olmadığı için kimse ulaşamıyordu. Şelaleye yol yapmak için yaklaşık iki ay önce çalışma başlattık. Köylülerin yardımı ve hizmet satın alarak yaklaşık 5 kilometre uzunluğunda patika yol yaptık. Patika yolu takip ederek yaklaşık 4 saatte şelaleye ulaşılabiliyor. Arazi dağlık ve oldukça dik olduğu için yol yapımında epeyce zorluk çektik. Sonunda şelaleye patika da olsa ulaşım sağladık" dedi.
-Teleferik projesi hazırlığı
Gül, şelaleye ulaşım için teleferik projesi hazırlığında olduklarını kaydederek, sözlerini şöyle tamamladı:
"Köyde kurmayı planladığımız teleferik projesi ile şelaleye yakın bir yere kadar ulaşımı havadan sağlayacağız. İlçemizde faaliyet gösteren birçok sivil toplum kuruluşu ve muhtarlıklar, şelalenin turizme açılmasını destekliyor. Teleferik projesiyle hem doğaya zarar vermemeyi hem de ziyaretçilerin doğayla iç içe olmasını sağlamayı amaçlıyoruz. Şelaleyi turizme açarken asıl hedefimiz bu doğal güzelliği korumak ve yaşatmak. Bu yönde projeler üzerinde çalışıyoruz. Bu konuda başta Artvin Valiliğimiz olmak üzere Kaymakamlık, Özel İdare ile Kültür ve Turizm Müdürlüğünün desteklerini bekliyoruz. Bitki çeşitliliği yönünden zengin bir havzada bulunan şelale, özellikle bahar ve yazın seyrine doyum olmayan güzelliğe bürünüyor. Herkesi köyümüze davet ediyorum ve bu doğal güzelliği görmelerini istiyorum." - Artvin