Haberler

Güngör: "Aydın'ın Hayvancılığını ve Tarım Ürünlerini Markalaştırmamız Gerekiyor"

Abone Ol

Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (ADSYB) Başkanı Mehmet Sedat Güngör, hayvancılıkla ilgili belirlenen 8 adet sorundan en önemlisinin ‘Markalaşma’ olduğuna vurgu yaparak Aydın’ın tarımsal ürünlerde de markalaşmaya gitmesini ve bu anlamda hem üreticilerin hem de il gelir düzeyinin yükseltilebileceğini kaydetti.

Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (ADSYB) Başkanı Mehmet Sedat Güngör, hayvancılıkla ilgili belirlenen 8 adet sorundan en önemlisinin 'Markalaşma' olduğuna vurgu yaparak Aydın'ın tarımsal ürünlerde de markalaşmaya gitmesini ve bu anlamda hem üreticilerin hem de il gelir düzeyinin yükseltilebileceğini kaydetti.

Aydın'ın zengin doğal kaynakları ile aynı zamanda çevreye duyarlı üretim olanaklarına da sahip olduğunu belirten ADSYB Başkanı Mehmet Sedat Güngör, "Bu kapsamda Aydın'ın sahip olduğu yenilenebilir enerji kaynaklarından en etkin şekilde yararlanılabilmesi için kullanım olanaklarının değerlendirilmesi, mevcut sulanan tarım arazilerinden üçüncü üretim dahil en üst düzeyde faydalanılabilmesi ve ilimiz içinde üretilen ürünlerin işlenerek katma değerinin arttırılması gerekiyor. Bu anlamda Aydın'ın hayvancılığını ve tarım ürünlerini markalaştırarak üreticilerin ve ilin gelir seviyesini yükseltmeliyiz" dedi.

"AYDIN HAYVANSAL ÜRETİME ÇOK ELVERİŞLİ"

Yürüttükleri çalışmalar neticesinde, Aydın'ın güçlü yönlerini ve fırsatlarını incelediklerini kaydeden Başkan Sedat Güngör, ilin sahip olduğu avantajları şöyle anlattı: "Aydın gerek coğrafi gerekse, gerekse de iklim yapısı açısından hayvansal üretime oldukça elverişli bir ildir ve hayvancılığın hemen tüm alt sektörlerinde üretim potansiyeli yüksektir. Bölgemizin sosyo-ekonomik yapısında önemli yer tutan alt üretim alanlarının başında süt sığırcılığı, su ürünleri yetiştiriciliği ve arıcılık gelmektedir. İl genelinde giderek önem kazanan koyun ve keçi yetiştiriciliği de hem kırmızı et hem süt üretimindeki katkısını yıllar itibari ile arttırma eğilimindedir. Bölgemiz büyük pazarlara yakındır. Tarımsal turizm potansiyelini açığa çıkarmaya müsait yerleşmiş bir turizm sektörüne sahiptir. Organik hayvancılığa elverişli coğrafya ve iklim özellikleri, genetik ve endemik çeşitliliğin fazlalığı, arı yetiştiriciliği ve yüksek kaliteli bal ve arı ürünleri üretimine zemin oluşturan bir ekolojik yapının yanı sıra iç su ve deniz balık ve su ürünleri yetiştiriciliğinde de yüksek potansiyeli Aydın'ın avantajlarıdır. Güçlü bir örgütlenmenin yer aldığı ve yeniliğe açık bir üretici ve yetiştirici kitlesinin bulunduğu Aydın'ımızda bu potansiyelin açığa çıkartılması için il içindeki kurumlar arası koordinasyonun sağlanması, üretici ve yetiştiricilerle ilişkilerin sıkılaştırılması, ihtiyaç ve taleplere kısa sürede cevap verilmesi, kamunun ve üretici örgütlerinin altyapı eksikliklerinin giderilmesi büyük önem arz etmektedir"

"AYDIN HAYVANCILIKTA ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP OLACAK"

Aydın'da özellikle hayvan refahı, çevre, sürdürülebilir ve sağlıklı üretim konusunda bilinç ve istek seviyesinin oldukça yüksek olduğunu işaret eden Sedat Güngör, "İlimizde hayvancılık sektörünün paydaşları ortak çalışma, proje oluşturma ve iş birliği yapma konusunda oldukça isteklidir. Sonuçta, kaliteli üretim potansiyeli yüksek olduğu kadar ihracat potansiyeline de sahip Aydın'ın, tüm tarafların katılımı ile önümüzdeki yıllarda Türkiye'nin hayvansal üretimindeki gelişmelerde de önemli bir paya sahip olacağı beklenmektedir" dedi.

DESTEK VE HİBELER MEVCUT İŞLETMELERE VERİLMELİ

Bölgeye verilecek hibe ve desteklerin, yeni işletmelerin kurulmasını teşvik etmekten ziyade mevcut işletmelerin geliştirilmesine yönlendirilmesinin önemli olduğuna değinen Güngör, "Yeniliklere açık, küresel gelişmeleri takip eden, bilimsel ve etik kurallara uygun üretim yapma arzusu içindeki yetiştiricilerin önünün açılması, gerek ilin gerekse bölgenin üretim ve pazarlama etkinliğini artıracaktır" şeklinde konuştu.

HAYVAN VARLIĞI OLARAK SEKİZİNCİ SIRADAYIZ

Aydın'ın Türkiye hayvan varlığının yüzde 2,4'ünü barındırdığını belirten Başkan Güngör, bu varlığıyla sekizinci sırada yer aldığını söyledi. Güngör, Aydın'ın hayvan varlığı ile ilgili şu bilgileri verdi: "İlimizde TÜRKVET kayıtlarında mevcut hayvancılık işletme sayısı 65 bindir ve bu değer Türkiye toplamının yüzde 2'sine denk gelmektedir. Aydın'ın toplam sığır varlığı 2012 yılı itibariyle 321 bin baştır ve Türkiye sığır popülasyonunda yüzde 2'den fazla paya sahiptir. Kültür ırkı sığırlar toplam popülasyonun yüzde 75'ini oluşturmaktadır. Türkiye'nin kültür ırkı sığır varlığında yüzde 4'ten fazla paya sahip Aydın'da yüksek verimli sığır ırklarının sayısı yürütülen ıslah çalışmalarının etkisiyle yıllar içinde giderek artmıştır. E-ıslah kayıtlarında belirtildiği üzere Aydın'da soy kütüğü ve ön soy kütüğüne kayıtlı toplam 38 binden fazla sığırcılık işletmesi bulunmaktadır. Soy kütüğü sistemine kayıtlı sığırların ırkları incelendiğinde Siyah Alaca Holstein ırkı sığırların çok olduğu görülmektedir. Montofon ve yerli kara sığırlar ise toplam kayıtlı popülasyonun üçte birini oluşturmaktadır. Aydın'ın küçükbaş hayvan varlığının Türkiye'deki payı oldukça düşüktür. Toplam 190 bin koyun, 100 bine yakın keçi yetiştirilen Aydın'da yerli koyun ırkları çoğunluğu oluşturmaktadır. Kanatlılara baktığımızda, il genelinde 66 adet işletme, 12 kümesli ve 2 milyon 536 bin adet kapasiteli broiler kanatlı iletmesi ile 21 adet işletme, 36 kümesli ve ortalama 520 bin adet kapasiteli yumurtacı kanatlı işletmesi mevcuttur. Yine ilimizde bin 336 arı iletmesi bulunmaktadır ve bu işletmelerin 4 tanesi ana, 171'i sabit 1147'si gezginci ve 45'i kombine arı işletmesidir. Yine ilimizde bir adet kara salyangozu iletme tesisi, 3 adet balık işleme tesisi, 24 adet iç su ürünleri yetiştiriciliği tesisi, 4 adet yavru balık üretim tesisi, 7 adet deniz, 4 adet iç su ürünleri kooperatifi bulunmaktadır" - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mehmet Sedat Türkiye Aydın Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title