Haberler

Gurbetçi Gençler Türkiye'de Hayat Buldu

Güncelleme:
Abone Ol

'Gençliğe Yönelik Politikalarda İşbirliği' protokolü kapsamında, Almanya'da yaşayan 12 öğrenci Türkiye'de hayat buldu.

Balıkesir'in Ayvalık ilçesine bağlı Küçükköy beldesinde,

Türkiye ile Almanya arasında 1994 yılında imzalanan 'Gençliğe Yönelik Politikalarda İşbirliği' protokolü kapsamında, Almanya'da yaşayan Alman vatandaşı Türk gençlerinden oluşan 12 öğrenci Türkiye'de hayat buldu.

Yıllar önce Anadolu'dan Almanya'ya çalışmak amacıyla giden gurbetçi Türklerin; Alman kültürü ile Türk kültürü arasında bocaladığı gözlenen çoğunun Türkçe konuşmayı bile beceremediği, hatta bazılarının hiç Türkçe bilmediği gözlenirken, söz konusu 12 öğrenciden çoğunun, kendi memleketleri olan Türkiye'ye ilk kez bu organizasyon kapsamında geldiği vurgulanıyor. Türkiye'nin kültürel, tarihi özelliklerinin yanı sıra sosyal yaşantısı hakkında bilgiler almak amacıyla, Küçükköy ve Sarımsaklı'nın yanı sıra Ayvalık'taki akranlarıyla kaynaşıp, ülkemizin sosyal yaşamına mercek tutacak olan gurbetçi Türkler'in çocuklarının mutluluklarına ise diyecek yok gibi görünüyor.

Ayvalık Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Metin Cimli'nin öncülüğünde Küçükköy Belediye Başkanı Mesut Ergin'in sponsorluğunda gerçekleşen proje kapsamında Ayvalık'a bağlı dünyaca ünlü Sarımsaklı Plajlarıyla tanınan Küçükköy'de ağırlanan gençleri, 16-23 Ekim tarihlerinde Ayvalık ve Küçükköy'den 10 kişilik bir genç öğrenci gurubunun Almanya'nın Giessen kentinde tanışıp kaynaştığı Türk öğrenciler de yalnız bırakmıyor. Ayvalık Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü bünyesindeki Gençlik Merkezi ile Almanya'nın Giessen Belediyesi Jokus Gençlik Merkezi Başkanı ve konuk gençlerin lideri öğretmen Anik Budde'nin koordinasyonunda yürütülen karşılıklı Genç Değişimi Projesi kapsamında Türkiye'de bulunan gençlere; Anadolu'nun kültürel değerleriyle, tarihi ve coğrafi özellikleri hakkında da bilgiler verildiği gözleniyor.

BOŞNAK BÖREĞİ VE RİBİSA'YA BAYILDILAR

Almanya'da ikamet eden ve farklı iki kültürü aynı anda yaşarken bocalayan gençlerin Ayvalık ve Küçükköy'deki programları kapsamında en çok da yöresel yemeklerle ilgilenmeleri dikkatlerden kaçmadı. Küçükköylü kadınların kendi elleriyle yaptıkları yöreye has Boşnak Böreği ve Ribisa'yı büyük bir iştahla yedikleri gözlendi. Almanya'da güncel hayatta yoğun iş temposuyla çalışan ailelerinin kendi kültürlerine ait geleneksel Türk yemeklerinden uzaklaşıp, Alman mutfağına has yemeklerle beslenmeleri nedeniyle bu tür yemekleri ilk kez yediklerini kaydeden gençlerin, Boşnak Böreği ve Ribisa gibi yöresel damak tadlarına hayran kaldıklarını ısrarla vurgulamaları dikkatlerden kaçmadı.

Yemekten sonra Ayvalık'ın tarihi ve kültürel simgelerinden Saatli Cami ile Taksiyarhis Kiliselerini gezen gençlerin Alman ve Türk kültürleri arasındaki farklılıkları bir kez daha görebilme olanağı bulduğu kaydedilirken, gurbetçi gençlere Küçükköy Belediyesi tarafından Cunda Adasında Ayvalık Mutfağı'nın en özel deniz spesiyallerinden oluşan damak tadlarından oluşan akşam yemeği ikramında bulunuldu. Yemekte zeytinyağlı yiyeceklerle ilçeye has otları ilk kez tattıklarını kaydeden gençlerin deniz ürünlerini de afiyetle yedikleri gözlendi. Uzun yıllardır Almanya'da çalışan gurbetçi Türk ailelerinin, adeta Türklüklerini unutmaya başlamış çocuklarıyla, Türkiye'de yaşayan gençlerin kültürel alışverişte bulunup, kaynaşmalarını sağlamayı amaçlayan proje kapsamında ev sahipliğini üstlenmekten duyduğu memnuniyeti ifade eden Küçükköy Belediye Başkan Vekili Murat Akıner, Almanya'daki Türk gençlerine, beldelerinde Türk misafirperverliğini göstermeye çalıştıklarını vurguladı. Kısa bir süre önce trafik kazası geçiren Küçükköy Belediye Başkanı Mesut Ergin'in yerine Belediye Başkanlığını yürüten Murat Akıner, söz konusu organizasyonun iki ülkenin Türk gençleri arasında dostluk köprüsü kurması açısından da önemli olduğunun altını çizdi.

Projenin mimarı olan Ayvalık Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Metin Cimli ise, Türkiye ve Almanya'daki Türk gençlerinin kültürel paydalarda bir araya gelebilmesini amaçlayan 'Birlikte Üretelim' adını taşıyan projenin amacına ulaşmasından ise son derece memnun. Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant'ında projeye destek verdiğini kaydeden Müdür Cimli, Küçüköy Belediyesi'nin projenin tüm masraflarını üstlendiğini hatırlatarak "Almanya'dan gelen konuk gençlerin ağırlanmasının öncesinde beldemiz ve ilçemizden 10 gencimizi Almanya'ya götürmüştük. Son derece içten karşılandık. Şimdide Almanya'ya giden o gençlerimizle birlikte onları biz burada 8 gün süresince ağırlamaya çalışıyoruz. Amacımız her iki ülke arasındaki gençlerin birlikte bir şeyler üretebilmelerini ve ortak değerlere beraber ulaşabilmelerini sağlayabilmektir. Her iki ülkenin Türk gençlerinin kültürlerini, aile yaşantılarını daha iyi tanıyabilmeleri için olanak sağlamaya çalışıyoruz. Bunu da başarıyla sürdürdüğümüze inanıyorum. Bakanlığımız tarafından iki aşamalı olarak onaylanan projemizi Türkiye'de örnek olacak bir çalışmayla sürdürüyoruz" diye konuştu.

Proje kapsamında geçtiğimiz Ekim ayında Küçükköy ve Sarımsaklı'dan Almanya'ya giden Türk gençlerinin arasında bulunan Eda Kat adlı bir genç kız, Almanya'da çok iyi karşılandıklarını anlattı. Almanya'da kendilerine kültürel değerleri gezdirip en iyi şekilde misafir eden Alman vatandaşı Türk arkadaşlarına şimdi aynı konukseverliği göstermeye çalıştıklarını kaydeden Kat, "Alman ve Türk kültürünün arasında sıkışmış olan bu arkadaşlarımız bana göre daha çok Türk olarak yaşamaya çalışıyorlar. Ancak yaşadıkları ülkede dışlanmamak adına Alman hayatı sürüyorlar. Ama kesinlikle Alman değiller" dedi.

Almanya'nı Giessen kentinde yaşayan Türk asıllı Alman vatandaşı bir genç öğrenci Deniz Yılmaz ise bozuk Türkçesiyle muhabirimizin sorularını yanıtladı. Projeyi çok olumlu bulduğunu vurgulayan Deniz Yılmaz, proje sayesinde Türkiye'de yaşayan akranlarıyla tanışmaktan ve onlarla dost olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Türk asıllı olmasına rağmen şimdiye kadar ev böreği ve ribisa'yı ilk kez yediğini kaydeden Yılmaz, "Almanya'da çok Türk yaşıyor ama Türk yemekleri pek fazla yok. Evde yapılan Türk yemeklerini ise çok nadir yiyebiliyoruz. Almanya'da Türk yemeği olarak sadece döner satılıyor. O dönerde buradaki gibi değil" diye konuştu. Almanya'da yaşayan Boşnak kökenli ve Alman vatandaşı olduğu öğrenilen Türk asıllı Ermirina adlı genç kızın ise bir tek kelime bile Türkçe bilmediği gözlendi.

Ailesinde dedelerinin Boşnak kökenli olması nedeniyle Boşnak Böreği ve Ribisa'ya yabancılık çekmediğini kaydeden Ermirina ise kendisine tercümanlık yapan arkadaşı Deniz Yılmaz aracılığıyla yaşadığı duyguları muhabirimize anlattı. Küçükköy ve Ayvalık'ta son derece sıcak ve güler yüzle karşılandıklarının altını çizen Ermirina, ilk fırsatta yine Türkiye'ye gelebilmek için sabırsızlandığını kaydetti. Almanya'nın Giessen Belediyesi Jokus Gençlik Merkezi Başkanı ve konuk gençlerin lideri öğretmen Anik Budde ise projenin mimarı Metin Cimli'ye teşekkür ederek, hayalinin Türk-Alman kültür çatışmaları arasında kalan bu gençler için daha kapsamlı projelerin iki ülke arasında karşılıklı olarak gerçekleştirilmesi olduğunun altını çizdi. - BALIKESİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Küçükköy Türkiye Ayvalık Almanya Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title