Gürsönmez'den Avcılara Çağrı
Orman ve Su İşleri 15.Bölge Müdürlüğü Tunceli Şube Müdürü Ali Haydar Gürsönmez, "Bu doğa hepimizin."
Orman ve Su İşleri 15. Bölge Müdürlüğü Tunceli Şube Müdürü Ali Haydar Gürsönmez, "Bu doğa hepimizin. Doğaya sahip çıkmamız gerekiyor" dedi.
Gürsönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bilinçsiz avlanmalar ve geçen yıl yaşanan ağır kış koşulları nedeniyle Tunceli'de keklik ve bazı balık türlerinin yok olmak üzere olduğunu söyledi.
Tükenmekte olan keklik popülasyonunun tekrar arttırılmasına yönelik başlattıkları çalışmalara değinen Gürsönmez, durum değerlendirmesi yaparak bu konuda gerekli önlemleri aldıklarını belirtti. Gürsönmez, şunları söyledi:
"Araştırmalarımıza göre geçen yıl son 25-30 yılın en ağır kışı yaşandı. Sadece ilimizde değil, ülke genelinde bu sorun yaşandı. Aylar süren kar yağışı hayvanların yem bulma olanaklarını yok etti. Bunun yanında bilinçsiz ve aşırı avlanma da yaşanınca ilimizdeki keklik türleri yok olma derecesinde azaldı. Tunceli'nin doğası kekliğin gelişip üremesine çok müsait. Türleri tekrar eski sayısına ulaştırabiliriz. Ancak vatandaşların da bu konuda bize yardımcı olması gerekiyor. İl merkezi ve ilçelerde bulunan avcı dernekleriyle görüştük. Zaten bizden önce durumu değerlendirip kendilerince bir dizi kararlar almışlar. Keklik avına çıkmayacaklarmış. Eğer tüm avcılar bunu uygulayabilirse keklik popülasyonunu eski haline getirebiliriz. Avcı grupları ve doğaseverlerin bu konuda duyarlı olmalarını bekliyoruz. Biz de müdürlük olarak yem stoğu yaptık."
Tunceli'de sportif olta balıkçılığı turizmini geliştirmek istediklerini belirten Gürsönmez, "Bu kapsamda vatandaşlarımıza orman içi sularda sportif olta balıkçılığı sertifikaları vereceğiz. Bu yıl içerisinde Munzur Çayı'na 40 bin yavru kırmızı pullu alabalık bıraktık. Bunların tahrip edilmemesi için de elimizden geleni yapacağız. Bu nedenle ekiplerimiz sürekli çalışma halinde. Son dönemde kaçak balık avladığı belirlenen 10 kişiye çeşitli cezalar kesildi. Bu konuda kimseye müsamaha göstermiyoruz. Kişinin elinde sadece taş olta olsa bile bin 600 liraya kadar ceza veriliyor. Milli Park alanları içerisinde bu cezalar iki katına çıkıyor" diye konuştu.
Özellikle Ovacık ilçesinde aşırı avlanma olduğunu ifade eden Ali Haydar Gürsönmez, "Gece saatlerinde germe denilen avlanma şeklini kullanıyorlar. Geç saatlerde olduğu için ekiplerimizin müdahalesi pek mümkün olmuyor. Özellikle balıkların yumurtlama dönemlerinde derelere bıraktıkları yumurtalar, bu nedenle tahrip oluyor" dedi.
Gürsönmez, "Bu doğa hepimizin. Doğaya sahip çıkmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Muhabir: Fatma Çıray
Yayıncı: Ahmet Ekici - TUNCELİ