Haberler

Güvenli Doğalgaz Kullanımı Bakım ve Tedbirle Mümkün

Abone Ol

mevsim normallerine dönmeye başlaması ve kış aylarının yaklaşması nedeniyle doğalgaz kullanıcılarının tedbir alması konusunda uyardı.

Makine Mühendisi Güngör Kaya, hava sıcaklıklarının

mevsim normallerine dönmeye başlaması ve kış aylarının yaklaşması nedeniyle doğalgaz kullanıcılarının tedbir alması konusunda uyardı.

Basit ama önemli tedbirlerle birçok kazanın önüne geçilebileceğini belirten Kaya, işe baca temizliği ve şofben bakımlarının yapılmasıyla başlanmasını istedi. Kombi bakımının yalnızca doğalgaz tasarrufu değil can güvenliği ve sağlığı açısından önemli olduğuna dikkat çeken Kaya, "Öncelikle kombi bakımı sadece doğalgaz tasarrufu yapılması için değil, kullanıcıların can güvenliği ve sağlığı açısından önemlidir. Kombilerde olası arıza ve kaçaklar kullanıcı tarafından görülmeyebilir. Vatandaşlarımızın kullandığı kombilerinde problem olup, olmadığını ancak, yetkili servislerin yapacağı bakım ve kontroller sonrasında kesinlik kazanır. Kombilerin en ufak bir arızası dahi can ve mal kaybına neden olabilir. Bu nedenlerle başta kombiler olmak üzere tüm doğalgazlı cihazların periyodik bakımlarının zamanında yapılmasına büyük özen gösterilmelidir."

Kaya, doğalgazın konutlarda sağlıklı ve güvenli kullanımı konusunda vatandaşların bilgilendirilmesinin zorunlu ihtiyaçların başında geldiğine vurgu yaptı. Kaya, doğalgazın konutlarda kullanılmasında yakıt tasarrufunun sağlanması, çevrenin korunması, kazaların önlenmesi, vatandaşların can ve mal güvenliği için; doğalgaz proje ve tesisatları, doğalgaz cihazlarının devreye alınması, yıllık bakım ve onarımlarının mutlaka yetkili servisler tarafından yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Merkezi sistem bulunmayan binalarda, bacasız sistemle çalışan hermetik kombi ve şofbenlerin tercih edilmesi, her yıl düzenli olarak bakımları yaptırılması gerektiğine vurgu yapan Kaya, uyarılarını şöyle sıraladı: "Konutta veya binada doğalgaz tesisatı ve cihazlarla ilgili herhangi bir tadilat yaptırıldığı takdirde

mutlaka yetkili doğalgaz kurumuna bilgi verilmeli ve onay almadan hiçbir tadilat yapılmamalıdır. Bacalı cihazlar için taze hava teminini sağlayan camdaki menfez (ventilasyon), soğuk vb. gerekçesiyle kesinlikle kapatılmamalı, yoksa hemen taktırılmalı. Balkon, cam, PVC gibi malzemelerle kapatıldığı takdirde; menfez, atmosfere doğrudan açık olacak şekilde balkon camına yeniden monte ettirilmeli. Bacaların içindeki sıva dökülmelerinin yol açtığı tıkanmalara karşı, standartlara uygun astar çelik baca yaptırılmalı. Ters rüzgara karşı bacalara şapka taktırılmalı. Cihaz bacalarına kesinlikle aspiratör bacası bağlatılmamalı. Bacalar yılda en az bir kez, özellikle kış öncesi Ekim-Kasım aylarında mutlaka temizlettirilmeli. Cihazlara baca sensörü taktırılmalı, çalışır durumda olduğu kontrol ettirilmeli, kesinlikle sökülmemelidir. Sensörler, bacaların tıkalı olması halinde cihazın gazını keser. Baca fleksleri (cihazı bacaya bağlayan esnek boru), ısınmadan ve soğumadan dolayı deformasyona uğradığından, 2 yılda bir yenilenmeli. Bacalı cihazlar, 8 metreküpten küçük hacimli yerlere, hacimleri ne olursa olsun balkon, yatak odası, banyo, tuvalet gibi mahallere tesis ettirilmemeli. Tüm bunların yanı sıra gerek herhangi bir ortamda çürük sarımsak kokusu hissedildiğinde; paniğe kapılmadan ortam dışına çıkılmalı ve ortam dışında çıkıldığında ilk iş olarak hemen Alo 187 Servisi aranmalıdır. Ekipler gelene kadar doğalgaz vanalarını kapatmalı, pencereler açılmalıdır.

Herhangi bir yangına yol açmamak için elektrikli hiçbir şeye dokunmayın, ortamda cep telefonu kullanmayın, sigara içmeyin, asansörü çalıştırmayın ve kullanmayın."

(HD)

07.10.2012 15: 44: 08

TSI

NNNN - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Güngör Kaya Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title