Haberler

Hakan Zengin Dünya Ekonomi Tv'de Düzce'yi Anlattı

Abone Ol

Divapan Genel Müdürü Hakan Zengin, katıldığı Dünya Ekonomi TV'de sanayisiz bir şehrin kalkınmasının mümkün olamayacağını belirtti.

Divapan Genel Müdürü Hakan Zengin, katıldığı Dünya Ekonomi TV'de sanayisiz bir şehrin kalkınmasının mümkün olamayacağını belirtti. Zengin, " Düzce'de bazı şeyler zor ilerliyor. Düzce'de yapılabilecek çok şey var. Onun için el birliği ile hareket etmemiz gerekiyor" dedi.

Divapan Genel Müdürü Hakan Zengin, Dünya ekonomi TV'de Düzce'yi ve sanayiyi anlattı. Zengin, Dünya TV'de Handan Sema Ceylan'ın sunduğu Vizyon Anadolu programında kentin sanayisini ve beklentileri ile ilgili konuşma yaptı.

Zengin, kentlerin sanayilerinin mercek altına alındığı Vizyon Anadolu programında, Düzce'nin depremden sonra hala yaralarını saramadığını söyledi. Deprem sürecini değerlendiren Zengin, "Ciddi sıkıntılar yaşadık. Bölgemiz daha çok orman ürünleri sanayisinin oluştuğu bir bölgeydi ama tam bir sanayileşme kültürü yoktu ve bu depremle tamamen kaybolmuştu. Maalesef Düzce çok yavaş ilerliyor. Depremin hemen peşinden il olduk fakat sanayileşme kültürü ve sanayicilik duyguları maalesef tam anlamı ile oluşturulamadı. Ben yurt dışı tecrübesi olan biriyim Letonya ve Rusya gibi ülkelerde bulundum orada ilerleme hızlıydı. Bir ay içinde hatta bir gün sonrasında hızlı değişimi gözle görebiliyorduk. Altyapı ardı. İnsanların çalışma kültürü ve çalıştığı kuruma bağlılığı vardı. Böylece orada sanayi yatırımımızı başarı ile sonuçlandırmış olduk" dedi.

5084 sayılı teşvik kanunun gelmesi ile beklentilerin arttığına dikkat çeken Zengin, "Sanayicilerin teşvikle birlikte beklentileri çok farklıydı. Depremle birlikte yerle bir olmuş bir kentin insanlarının da psikolojileri yıkıktı. Zenginle fakir birbirine karıştı. Zengin insanlar bir gecede fakir oldu. Bir şehir insanları ile büyür o kültür oluşmak zorunda. Dünya'nın en iyi teknolojik fabrikalarını da getirseniz oradaki çalışan insanın o kültürü o seviyesi yoksa sanayi kültüründen söz edemeyiz. Tüm çalışanlarının kültürü istenen seviyeye ulaşmadığı sürece o şehrin kalkınmasının mümkün olmadığını gördük" diye konuştu.

Düzce'nin artık daha bilinçli bir şehir olduğunu kaydeden Zengin şöyle devam etti:

"Düzce ekmeği yenir güzel bir yer. ve şimdi daha da bilinçli bir şehir var. 5084 sayılı Teşvik kanunu geldikten sonra istatistiklere baktığımda 2005 yılında Düzce sosyo ekonomik gelişmede 31. sırada, 2010'da ise 33. sırada gerilediğini görüyoruz. Teşvik olmasaydı Düzce'nin durumunu düşünmek bile istemiyorum. Teşvik olmasaydı belki de daha gerilere fırlayacaktı. Düzce 2005-2010 yılı arasında ilerlememiş sosyo ekonomik olarak gerilemiş durumda. Düzce'de bankaların topladığı mevduata oranla tam 2 katı fon kullandırdığını görüyoruz. Bunlar bireysel kredileri içeriyor ve 1.7 milyar TL civarında borçlu bir şehir. Bu rakamlara ticari krediler dahil değildir. Düzce'mizin fon kullanan bir il olması bizim için üzücü. Oysaki Düzce'mizin biriktiren ve geleceğini garanti altına alan bir şehir olmasını istiyoruz.?Bunun içinde samimiyetle çalışıp ve müthiş bir mücadele vermemiz gerekiyor."

Sanayide en önemli kavramın kapasite olduğunu belirten Zengin, kapasitesini verimli kullanamayan ve zamanla artıramayan fabrikaların kapanmaya mahkum olduğuna da dikkat çekti.

Düzce'de teşvikle birlikte sigortalı sayısının arttığını belirten Hakan Zengin, "Teşvikten önce SSK'lı çalışan sayısı 26 bin 909'dü. SGK kayıtlı iş yeri sayısı ise 3 binden 6 bin 85'e çıkmış. Kasım 2012 itibariyle toplam çalışan işçi sayısı 26 binden 62 bine çıkmış görünüyor. Tabii ki teşvikin etkisidir. Ayrıca 2005 yılında İSO 1000'de 2 şirket, 2010'da yine 2 şirket görülüyor bunlardan biri Divapan'dır" dedi.

5084'ün sona ermesinin ardından fabrikaların kapanmasından ve ciddi sayıda işçi çıkarmalarından üzüntü duyduğunu belirten Zengin "Teşvik süresi 15- 20 yıl uzun vadeli olması gerekirdi. Ciddi sayıda işten çıkarmalar başladı. Tekstil fabrikalarının gitmesine üzülürüm. Tekstilde bir şekilde bir sanayi kültürü oluştu. Otomotiv yan sanayinde de bu kültür var ve şehrimizin orman ürünleri sanayindeki geçmişe dayanan ününü bilmeyenimiz yok. Bu alanlarda Düzce ilerleyebilir" dedi.

Zengin, 4. Teşvik bölgesindeki Düzce'nin seçici olması gerektiğine dikkat çekti. Düzce'ye gelmesi beklenen yeni yatırımlar ile ilgili soruyu yanıtlayan Zengin, "Yaklaşık 3 milyon Euro cirosu olan dünyanın en büyük orman ürünleri şirketini Düzce'ye getirdim. Düzce'de bizim fabrika ile büyümeyi hedeflediler. Ziyaretlerde bulundular. Bunların vazgeçmelerinin tek nedeni İSKİ'nin su havzası oldu. Aslında orman ürünleri alanında çok büyük yatırım geliyordu. Dünyanın 27 ülkesinde 36 fabrikası olan bir firma gelecekti. Bunun gelişi ile ayrıca yan sanayisi de gelecekti" şeklinde yorum yaptı.

Düzce için umut ışığı gördüğünü vurgulayan Hakan Zengin "Düzce'de bazı şeyler zor ilerliyor. Düzce'de yapılabilecek çok şey var. Onun için el birliği ile hareket etmemiz gerekiyor. Gençlere fırsat tanınmalı. Sanayi olmadan bir şehrin kalkınması mümkün değil" şeklinde konuştu.

Programa telefon ile katılan Düzce TSO Başkanı Metin Büyük, Divapan firmasının Düzce için önemli olduğunu belirtirken Hakan Zengin'in de önemli bir yönetici olduğunu söyledi.

Yıkılan Düzce'yi Teşvik Yasası ile birlikte sanayicilerin kaldırdığını ifade eden Büyük "Düzce'mizde karma sanayi var. Bu bana göre artıdır. Bu yönüyle ön plana çıkan il Düzce'dir. Tekstil bizim için çok önemli. Yeni Teşvik, Bakanlar kurulunda imzaya açıldı. Sanayiciler umutlu. 62 bine yakın sigortalı çalışanımız var. Sanayicimizin önüne açmak lazım" diye konuştu.

Program yapımcısı Handan Sema Ceylan, Düzce'nin istihdam politikaları, otobanla ve İSKİ ile ilgili beklentilerinin olduğunu belirtirken, kirli sanayicinin istenmediğini ifade etti. - DÜZCE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Rusya Federasyonu Sema Ceylan Letonya Düzce Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title