Hakkari'yi Üniversite Heyecanı Sardı
Hakkari'ye Üniversite Kurulması Kararının Bakanlar Kurulu'nun Ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Milli Eğitim Komisyonu'na Gelmesi Yörede Büyük Heyecanla Takip Ediliyor.
Hakkari'ye üniversite kurulması kararının Bakanlar Kurulu'nun ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Milli Eğitim Komisyonu'na gelmesi yörede büyük heyecanla takip ediliyor. Vatandaşlar uzun yıllardır hayali kurulan üniversitenin bir an önce kurulmasını sabırsızlıkla beklerken, konuyla ilgili İHA muhabirine değerlendirmede bulunan akademisyenler ve politikacılar gelişmenin umut verici olduğunu belirterek çeşitli görüş ve önerilerde bulundular.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ne bağlı Hakkari Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Tahir Yaşar, üniversitenin Hakkari iline çok önemli katkıları olacağını belirtti. Kurulması düşünülen üniversitede görev yapacak Hakkarili akademisyenlerin de hizmet vermek için hazırlanması gerektiğini söyleyen Yaşar, Hakkari'nin coğrafik olarak zor bir bölgede olduğunu, bunun için de Yüksekova Hava Alanı ve alternatif Berçelan yolunun bir an önce faaliyete geçmesi gerektiğini belirtti. Bir üniversitenin o yerleşim yerinin ufkunun açılması için önemli olduğunu belirten Tahir Yaşar şöyle konuştu:
"Üniversitelerin akademik birimlerinin eğitim öğretim faaliyetlerine başlamaları kolay bir süreç değildir. En temel sorun akademik personeli teminidir. Akademik altyapısı olmayan birimler eğitim ve öğretim yapamazlar. Bu nedenle gençlerimizi akademik kariyer yapmaya ve dışarıda bulunan Hakkarili akademisyenleri de Hakkari'ye dönmeye ve katkı sunmaya davet ediyorum. Üniversitenin yerini, üniversite rektörü, genel sekreteri, senatosu ve yönetim kurulu belirler. Ama şuanda kurulu yüksekokulun küçük bir kampüsü mevcuttur. Ayrıca bin kişilik Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun yurt imkanı bulunmaktadır. Kurulacak üniversite Hakkari ve çevresine ciltler dolusu kitaplara yazılabilecek yararlar sağlayacak. Osmanlı döneminde Hakkari'de yörenin üniversitesi sayılan Zeynel Bey Medresesi uzun süre hizmet vermiştir. Dediğiniz gibi bir çok şair, yazar ve tasavvufçu burada yetişmiştir. Tabii ki burada yetişenler örnek insanlar olmuş ve Hakkari kültürüne büyük katkılarda bulunmuşlardır. Bunlar Mela Ehmedi Hani, Fekiye Teyran, Melayi Bateyi gibi yazar ve şairlerdir. Ayrıca Hakkari'nin beş bin yıllık bir tarihi ve kültürel mirası vardır." Adalet ve Kalkınma Partisi (Ak Parti) Hakkari Milletvekili A. Mutalip Özbek ise Hakkari'de kurulacak üniversitenin bir an önce faaliyete geçebilmesi ve bünyesinde kurulacak fakültelerin nitelikleri bakımından konuyu yakından takip ettiklerini belirtti. Özbek "Hakkari üniversitesi ilimize yapılacak büyük hizmetlerden biridir. Bu hizmet toplumumuzun her kesimine olumlu katkı sunacaktır" dedi.
AK Parti Hakkari Milletvekili Dr. Rustem Zeydan ise seçim vaatlerinin içinde beş ana hedef olduğunu, bunların, Hakkari'ye üniversite, Yüksekova'ya hava alanı, sınır ticaret merkezleri, Zap barajları ve Hakkari'ye duble yol olduğunu belirtti. Zeydan "Hakkari üniversitesi TBMM Milli Eğitim Komusyonu'ndadır ve buradan genel kurula gelecektir. Üniversitesi dışında kurulacak 9 üniversitenin en başında Hakkari Üniversitesi vardır" dedi.
Bağımsız Hakkari Milletvekili Av. Hamit Geylani ise ilkokuldan üniversiteye kadar bütün eğitim kurumlarını önemsediklerini belirtti. Geylani, bu hizmetlerin seçim yatırımları için politik malzeme yapılmasına karşı olduklarını anlatarak "Eğitimin özü anadilde eğitimdir. İlkokuldan üniversiteye kadar tüm eğitim kurumlarını önemsiyoruz, yeter ki demokratik olsun, çağdaş ve bilimsel olsun" dedi.
(SY-MET-Y) 28.04.2008 12:43 TSİ