Haberler

Halk Sağlığı Haftası

Abone Ol

Adıyaman Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kutlu, 3 ile 9 Eylül tarihleri arasında kutlanılan Halk Sağlığı Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, "Sağlık için hareket edelim" dedi.2001 yılından beri kutlanılan Halk Sağlığı Haftası'nın bu yıl temasının...

Adıyaman Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kutlu, 3 ile 9 Eylül tarihleri arasında kutlanılan Halk Sağlığı Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, "Sağlık için hareket edelim" dedi.

2001 yılından beri kutlanılan Halk Sağlığı Haftası'nın bu yıl temasının 'Sağlık İçin Hareket Edelim' olduğunu kaydeden Mustafa Kutlu, sağlıklı bir yaşam için yürümeye, koşmaya, hareket etmeye davet etti.

Mustafa Kutlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Bulaşıcı olmayan hastalıklara daha çok tütün kullanımı, sağlıksız beslenme, fiziksel aktivite eksikliği ve alkolün zararlı kullanımı gibi ekonomik dönüşüm, hızlı şehirleşme ve 21. yüzyıl hayat tarzlarının yaygın özellikleri olan dört davranışsal risk faktörü neden olmaktadır. Risk faktörlerinin azaltılması, erken tanı ve zamanında tedaviyle bunların önemli ölçüde azaltılması ve böylelikle milyonlarca kişinin hayatının kurtarılması ve büyük acıların önüne geçilmesi mümkündür.

Bulaşıcı olmayan hastalıklar önlenebilir niteliktedirler. Kalp hastalıklarının, inmelerin, tip 2 diyabetin yüzde 80'i ve kanserlerin üçte birinden fazlası, tütün kullanımı, sağlıksız beslenme, fiziksel hareketsizlik ve alkol kullanımı gibi davranışsal risk faktörleri ortadan kaldırılarak önlenebilir.

Fiziksel hareketsizlik obezitenin önde gelen nedenlerinden birisidir. Enerji harcamanın kilit belirleyicisidir ve bu yüzden enerji dengesi ile kilo kontrolü için büyük öneme sahiptir. Obezite ise yine küresel boyutta önemli bir halk sağlığı sorunu olup tüm dünyada her geçen gün artış göstermektedir. Obezite eğilimi özellikle çocuklar ve gençlerde alarm verici düzeydedir. Çocukluk çağı obezitesindeki yıllık artış giderek büyümektedir.

Bakanlığımız tarafından gerçekleştirilen Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırmasına göre 6-11 yaş grubu çocuklarımızın yüzde 58.4'ü düzenli (günde 30 dakika veya daha fazla süre ile) olarak egzersiz yapmamaktadır. Bu yaş grubunda televizyon, bilgisayar, internet, ev ödevi, ders çalışma için hareketsiz geçirilen ortalama süre 6 saattir. 6-18 yaş grubu bireylerin yüzde 8.2'si obez/şişman, yüzde 14.3'ünün hafif şişman olduğu tespit edilmiştir.

Çocukluk çağı obezitesinin önlenmesi yetişkinlikte obezitenin, erken yaşta kronik hastalıkların, yetişkinlikte erken ölüm ve sakatlık riskinin önlenmesi anlamına gelmektedir. Ayrıca çocukluk ve gençlik çağında kazanılacak olan davranışlar yetişkinlik ve yaşlılık dönemini de etkilemektedir.

Fiziksel aktivitenin sağlığı koruyucu ve geliştirici etkisinin görülebilmesi günlük aktivitelerle beraber planlı, tekrarlı ve düzenli fiziksel aktivite yapılmasıyla mümkündür.

Sağlığınız için günlük hayatınızda mümkünse asansör yerine merdiveni, kısa mesafelerde otomobil yerine yürümeyi tercih ediniz." - ADIYAMAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Adıyaman Eylül Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title