Haberler

Halk Sağlığı Müdürü Levent Sağlam Açıklaması

Abone Ol

Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Levent Sağlam 2016 Dünya Sağlık Günü’nün temasının diyabet olarak belirlendiğini söyledi.

Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Levent Sağlam 2016 Dünya Sağlık Günü'nün temasının diyabet olarak belirlendiğini söyledi.

Sağlam yaptığı açıklamada," Dünya Sağlık Örgütü'nün kurulduğu gün olan 7 Nisan 1948 tarihinden bu yana her yıl 7 Nisan günü ' Dünya Sağlık Günü' olarak kutlanmaktadır. Her yıl bu günde, dünya genelinde önemli bir halk sağlığı problemi gündeme getirilmektedir. 2016 yılı Dünya Sağlık Günü Teması da 'Diyabet' olarak belirlenmiş ve toplumda diyabet hastalığı konusunda farkındalık oluşturmak hedeflenmiştir. Diyabet sık görülen, kontrol altında tutulmazsa erken yaşta ölümlere ve engelliliğe yol açan, yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen önemli bir halk sağlığı sorunudur. Yaşam boyu izlem ve tedavi gerektirir."dedi.

"DİYABET KONTROL EDİLMEDİĞİNDE TÜM ORGANLARA ZARAR VEREBİLİR

Diyabet pankreasın yeterli insülin üretememesi veya vücudun ürettiği insülini etkili bir şekilde kullanamaması sonucu oluşan ömür boyu devam eden kronik ve insülin üreten hücrelerin azalması ile devam eden bir hastalık olduğunu aktaran Sağlam açıklamasını şu şekilde sürdürdü.

"İnsülin ise vücutta kan şekerini düzenleyen ve yaşam için zorunlu olan bir hormondur. En sık görülen iki diyabet türü Tip 1 diyabet ve Tip 2 diyabettir. Tip 1 diyabet, genellikle erken yaşlarda başlar, tanıdan itibaren mutlaka insülin kullanılmalıdır. Tip 2 diyabet, genellikle daha ileri yaşlarda başlar. Ortaya çıkışında sağlıksız yaşam biçimi davranışları ve aile öyküsünün etkili olduğu, beslenme, egzersiz ve anti-hiperglisemik ilaçlarla tedavi edilebilen bir hastalıktır. Diyabet iyi kontrol edilemediğinde, vücuttaki tüm organlara zarar verebilmektedir. Bir yandan kan damarlarının yapısını bozarak göz, böbrek ve sinirleri etkilemekte, diğer yandan kalp hastalığı, inme nedeniyle de erken ölümlere neden olabilmektedir. Körlük, böbrek yetersizliği, bunama ve ayak sorunlarının en önemli nedenlerinden biridir. Kan şekerinin normal sınırlarda tutulması, komplikasyonların ortaya çıkmasını geciktirebileceği gibi aynı zamanda önleyebilir. 2008 yılında, dünyada tahminen 347 milyon diyabetli birey vardı ve yaygınlığı özellikle düşük ve orta gelirli ülkelerde artmaktaydı. 2012 yılında, diyabet tüm dünyada 1.5 milyon ölüme neden oldu ve bu ölümlerin yüzde 80'inden fazlası düşük ve orta gelirli ülkelerdi. 2030 yılında ise diyabetin tüm dünyada ölüm nedenlerinden 7'inci sıraya geleceği öngörülmektedir. - SİVAS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Dünya Sağlık Örgütü Dünya Sağlık Günü Levent Sağlam Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title