Haberler

Hamilelikte Yazın Beslenme Önerileri: "Dışarıda Yediklerinize Dikkat Edin"

Abone Ol

Yaz aylarında hamilelerin sıcaklardan daha da fazla etkilendiğini belirten Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, yazın hamilelerin sağlıklı beslenmesi hakkında önerilerde bulundu.

Yaz aylarında hamilelerin sıcaklardan daha da fazla etkilendiğini belirten Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, yazın hamilelerin sağlıklı beslenmesi hakkında önerilerde bulundu.

Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, "Önemli olan sağlıklı bir şekilde gebelik geçirerek kilo kontrolünü sağlamak. Dikkatli kilo alımı daha rahat bir doğum süreci geçirmenizi sağlayacaktır. Günlük beslenmeyi üç ana ve üç ara öğüne yaymak, gaz ve hazımsızlık gibi şikayetleri önlüyor. Dengeli beslenme ile kilo kontrolünü sağlamak kolaylaşıyor, metabolizma bu şekilde daha ritmik çalıştığı için gebeliğin getirdiği yorgunluk hissi oluşmuyor" dedi.

Kalitesi düşük, yağ ve karbonhidrat oranı yüksek, ağır yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini ifade eden Enç, "Hamileliğin doğal etkisi olan "Kendini ağır hissetme" hali, yaz sıcağında, yağlı yiyeceklerin tüketilmesiyle birlikte daha da artıyor. Yaz ayları sebze ve meyve çeşitliliği açısından hamilelerin seçeneklerini artırıyor. Kalorisi düşük olan bu yiyecekler, vitamin ve mineral yönünden oldukça zengin oluyor. Ayrıca bolca posa içeren bu besinler, kabızlığın engellenmesini ve kilo kontrolünü de sağlıyor. Hamilelerin aşırı tuzlu kuruyemişler ve turşu gibi yiyecekler ile sodalı içeceklerden uzak durmaları gerekiyor. Ayrıca, sebze ağırlıklı beslenirken protein alımının da ihmal edilmemesi önemli. Çünkü protein, anne karnındaki bebeğin vücut ve beyin gelişimi için büyük önem taşıyor" diye konuştu.

"Dışarıda yediklerinize dikkat edin"

Korumasının daha zor olan yiyeceklerin özellikle yaz aylarında hamileler için risk oluşturduğunu kaydeden Enç, "Sıcaklık nedeniyle zararlı bakterilerin kolayca üreyebileceği bu mevsimde az pişmiş ya da buzdolabında bekletilmeyen yiyeceklerden uzak durulmasında yarar var. Hamilelerin hangi mevsimde olursa olsun, özellikle çiğ yiyecekleri hijyeninden emin olmadıkları lokanta gibi dış mekanlarda tüketmemeleri gerekiyor. İyi yıkanmamış sebze ve meyvelerin yanı sıra çabuk bozulabilen tavuk etinin de bu aylarda dışarıda tüketmemeye özen gösterin. Bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısı ve plasentanın, içeriğinin zenginliğini sağlamak için hamilelikte sıvı tüketimi her mevsim önem taşıyor. Ancak hormon değişikliği nedeniyle daha fazla terledikleri için, hamilelerin kaybettikleri besin öğelerini yerine koymaları açısından sıvı tüketiminin önemi yazın daha da artıyor. Hamileler sıcak yaz günlerinde daha fazla sıvıya ihtiyaç duyuyor. Yeterli sıvı alınmaması rahimde kasılmalara, hatta erken doğuma bile neden olabiliyor. Günlük alınması gereken sıvı miktarı en az 2.5 litre olarak olmalı. Ayrıca bu dönemde sıkça karşılaşılan ödemin artmaması için mümkün olduğunca tuz içerikli içeceklerden kaçının" ifadelerini kullandı.

Hekime danışılarak yapılan temposu düşük yürüyüşlerin, vücutta insülinin düzenli salınımını sağlayarak hızlı kilo alımını engellediğini belirten Enç, "Güneşin zararlı etkilerinden kaçınmak ve yararlarından faydalanmak gerekiyor. Çünkü cilt aracılığı ile alınan güneş ışınları, D vitamininin sentezlenmesini, kalsiyum ve mineralin vücut tarafından emilimini sağlıyor. Kalsiyum; kemik, diş ve organ gelişimini etkilediğinden hamileler için önem taşıyor" şeklinde konuştu.

Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, hamilelikte yazın beslenmenin püf noktalarını şöyle sıraladı:

"1-Hamilelik döneminde ideal kilo alımınız 11- 15 kilo aralığında olmalı. Bunun için yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edin.

2-Eğer kahveden vazgeçemiyorsanız günde 1 Türk kahvesi veya nescafe ile sınırlandırın.

3-Hamilelikte yediklerinizin kalorisinden çok kalitesi önemli. Bu nedenle kalori hesabı yapmak yerine sağlıklı yemek seçimleri yapın.

4-Kahvaltınız da tam buğday ekmeği, yumurta, peynir ve mevsim yeşillikleri olmasına özen gösterin.

5-Hamilelik döneminde sık aralıklarla beslenin. Öğünlerinizi 3 saatte bir olacak şekilde planlayın.

6-Sucuk, sosis, salam gibi şarküteri ürünlerinden mutlaka uzak durun. Eğer canınız çok çektiyse bildiğiniz ve güvendiğiniz bir kasaptan aldığınız sucuğu canınızın çok çektiği zaman ve çok sınırlı miktarda tüketmeniz gerektiğini de unutmayın.

7-Günde 2- 3 litre kadar sıvı alımı öneriliyor. Sıvı ihtiyacınızı su, çorba, ayran, komposto, taze meyve suyu gibi içeceklerden karşılayabilirsiniz." - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title