Hassas Tarım Bilgilendirme Toplantıları
Çukurova Kalkınma Ajansının desteklediği ATB ile Ankara Üniversitesi TAGEM işbirliği ile düzenlenen Hassas Tarım Uygulamaları Adana'da ilçe çiftçilerine tanıtıldı.
Çukurova Kalkınma Ajansı'nın desteklediği Adana Ticaret Borsası (ATB) ile Ankara Üniversitesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (TAGEM) işbirliği ile düzenlenen Hassas Tarım Uygulamaları Adana'da ilçe çiftçilerine tanıtıldı.
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümünden Öğretim Üyesi. Doç. Dr. Ufuk Türker ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünden Dr. İbrahim H. Güçdemir; Adana Ticaret Borsası, Adana Çiftçiler Birliği, Seyhan, Karataş, Ceyhan, İmamoğlu ve Karaisalı Ziraat Odaların da bölge çiftçilerine 'Hassas Tarım' uygulamaları konusunda bilgi verdi.
Hassas Tarım bilgilendirme toplantılarının tarımsal üretimde daha bilinçli girdi kullanılabileceğini ifade eden ATB Başkanı Muammer Çalışkan, "Çukurova Kalkınma Ajansı'nın "İş Koşulları ve Yaşam Kalitesinin İyileştirilmesi Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı" kapsamında Borsamız, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü işbirliğinde, Ceyhan Ziraat Odası, İmamoğlu Ziraat Odası, Karaisalı Ziraat Odası, Karataş Ziraat Odası, Seyhan Ziraat Odası, Adana Çiftçiler Birliği iştirakçiliğinde yürüttüğümüz "Tarımda İleri Teknolojilerin Kullanımına Yönelik Olarak Hassas Tarım Uygulama Altyapı Geliştirme ve Sistem Oluşturma" projesi kapsamında üreticilerimizi bilgilendiriyoruz. Bu proje ülkemizin tamamı için çok önemli bir projedir. Hem daha ekolojik bir tarım hem de gübreden yüzde 40'a kadar tasarruf sağlayan ve üründe verimi arttırmayı amaçlayan bir projedir. Yaptığımız bu bilgilendirme ile üreticilerimizde Hassas Tarımda ileri teknolojiyi kullanmada farkındalık yaratılmaktadır. Üretimin gerçekleştiği alanlardaki değişikliğin tespit edilebileceği ve bu değişkenliğe bağlı olarak özellikle gübre kullanımında da tasarruf sağlayabileceklerini yaşayarak görmektedirler. İleri Teknoloji konusunda bilgilenen üreticiler memnuniyetlerini dile getirirken her türlü desteği de bizden esirgemediler" dedi.
GÜBRELEMEYİ AKILLI MAKİNALAR YAPIYOR
Hassas Tarım, makineler üzerindeki teknolojik cihazların adaptasyonu- Adana Bölgesindeki biçerdöverlere takılan verim izleme ve haritalama sisteminin işletilmesi ve uygulamalar hakkında da bilgi verildiğini sözlerine ekleyen ATB Başkanı Çalışkan, "Uygulanan bu sistemde taban gübrelemesi yapabilen akıllı makineler ile doğru ve değişken oranlı gübreleme yapılabilmektedir. Dolayısıyla tarlanın her tarafına aynı düzeyde gübreleme değil de her metrekareye bitkinin ihtiyacına göre farklı bir gübre dozu uygulanmaktadır. Böylece kullanılan yeni teknoloji ile gübre kullanımında hem çevre dostu hem de girdi tasarrufu sağlandığından bu uygulamaya çiftçi dostu uygulama da diyebiliriz " diye konuştu. - ADANA