Haberler

Hasta Olmadan Önce Check Up Yaptırmak Gerekiyor

Abone Ol

Gaziantep Sev Amerikan Hastanesi Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahı Opr. Dr. Cezmi Ük, Check Up (Dönemsel Sağlık Taraması) Yaptırılmasının Hastalıkların Erken Teşhis Edilmesinde Büyük Önem Taşıdığını ve Kişilerin Hasta Olmadan Önce Check Up Yaptırmalarının Faydalı Olacağını Belirtti.

Gaziantep SEV Amerikan Hastanesi Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahı Opr. Dr. Cezmi Ük, Check up (dönemsel sağlık taraması) yaptırılmasının hastalıkların erken teşhis edilmesinde büyük önem taşıdığını ve kişilerin hasta olmadan önce check up yaptırmalarının faydalı olacağını belirtti.

Opr Dr. Cezmi Ük, yaptığı açıklamada. ''Check up denildiğinde bir makineye girilip bütün hastalıkların çıkacağı düşünülüyor. Böyle bir şey yok. Chech up kişinin bir doktora görünüp, kişide varolabilecek hastalıklarla ilgili muayene ve tetkiklerinin yapılmasıdır. Check up sonucunda, kişide gizli kalmış hastalıklar tespit edilebilir. Böylece hastalıkların ortaya çıkması önlenebilir veya erken teşhis ile hastalığın ilerlemesi engellenebilir. Check up yaş ve cinsiyet ayrımı olmaksızın en etkili erken teşhis metodudur. Yılda en az 1 kere Check up yaptırılmalıdır'' dedi.

Ük, ''Check up esnasında radyolojik ve laboratuar incelemeler yapılmaktadır. Ailesinde şeker, kolesterol, koroner kalp hastalığı, akciğer hastalıkları, alkol veya hepatit virüsüne bağlı karaciğer hastalıkları, meme, rahim ve rahim ağzı, kalın bağırsak, mesane ve prostat gibi sık görülen kanserler, kansızlık türleri ve kemik erimesi bulunanlar için check up'ın önemi artmaktadır"' diye konuştu.

Chech up uygulamalarının yaş cinsiyet ve kişinin özelliklerine göre farklı şekillerde yapıldığını belirten Ük, ''40 yaş üstü ile 40 yaş altı olmak üzere kadın ve erkeklere farklı check up testleri uygulanmaktadır. Genel olarak erkeklerde, dahiliye ve üroloji muayenesi, akciğer röntgeni, efor testi, kan sayımı sedimantasyon, açlık kan şekeri, kreatenin, kolesterol, idrar, gizli kan, protein, albümin ve globulin gibi testler yapılmaktadır. Kadınlarda da dahiliye muayenesi, jinekoloji muayenesi, efor testi, akciğer röntgeni, kan sayımı, sedimantasyon, açlık kan şekeri, kreatenin, ürik asit, elektrolitler, total protein, albümin globolin, kolesterol, trigliserit, idrar, gaita gizli kan, vajinal smear, vajinal kültür, kemik yoğunluğu ölçümü gibi testler uygulanmakta olup bu testler yaş durumuna göre artmakta veya azalmaktadır. Ayrıca kişinin durumuna göre farklı testler de yapılmaktadır" diye konuştu.

Risk gruplarının farklı olduğunu ifade eden Opr. Dr. Cezmi Ük, ''Özellikle kendisine fazla vakit ayıramayanlar, yoğun tempoda çalışanlar, ailesinde şeker, hipertansiyon ve şişmanlık gibi kalıtımsal hastalık olanlar muhakkak check up yaptırmalıdır'' şeklinde konuştu.

(BA-OÇ-Y) 29.06.2008 10:03 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title