Gaziantep'te Hasta ve Yaşlı Refakatçi Kursu Hayata Geçirildi
Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü, Geçmişe Uzanan Eller Projesi kapsamında Hasta ve Yaşlı Refakatçi Kursunu hayata geçirdi.
Gaziantep Valiliği koordinesinde, Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan 'Geçmişe Uzanan Eller Projesi' kapsamında 'Hasta ve Yaşlı Refakatçi Kursu' hayata geçirildi.
Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda 'Hasta ve Yaşlı Refakatçi Kursu' açılışına; Gaziantep Vali Yardımcısı Nursal Çakıroğlu, İl Sağlık Müdürü Metin Karakök, proje sorumluları ve kursiyerler katıldı.
Hasta ve Yaşlı Refakatçi Kursu'na toplamda 50 kişinin başvurduğu, kursu daha çok hasta yakınlarının tercih ettiği, kursa katılanlara günlük ortalama 15 TL para verileceği ve kursun 3 ay süreceği belirtildi.
SODES kapsamında projenin hayata geçirilmesi için çok uğraştıklarını belirten İl Sağlık Müdürü Metin Karakök, "Biliyorsunuz hastaya bakmak hasta olandan zordur. Hastayla uğraşmak, hastanın dertlerini dinlemek, topluma kazandırmak psikolojik ve fiziki sorunlarını paylaşmak onları bu ruh halinden uzaklaştırmak ve bunun yanında özellikle manen ve manevi olarak da onlara destek olmak herhalde insani olarak en önde gelen vazifelerimizden birisidir. Bir hastaya bakımın nasıl yapılması gerektiğini öğrenmek hepimizin bilmesi gereken bir durum" dedi.
SODES olarak yıllık ortalama 12 milyon üzerinde bir bütçeye sahip olduklarını ifade eden Gaziantep Vali Yardımcısı Nursal Çakıroğlu, "Hasta psikolojisi hastanede gerek kalmadığı ve fazla yatak işkal etmemesi düşünülen hastaların evinde veya başka bir mekanda iyi bir şekilde bakılması gerekiyor. Bu da bir uzmanlık gerektiriyor. Ben bizim verdiğimiz sağlık hizmetinde bir alanın eksik kaldığını düşünüyorum oda moral ve motivasyondur. Bugün Türkiye de ölümlerin yüzde 48'i kalp damar yetmezliğinde gerçekleşiyor. Önemli bir kısmını kanserden kayıp ediyoruz. Kanser tedavisinde ben moral ve motivasyonun önemli olduğunu düşünüyorum. Şimdi sağlık hizmetinin bir parçası olan evde bakım işinin uzman insanlar eliyle bunun resmi veya literatürdeki eğitim, bilgi birikimini alarak insanların yetişmesinde ihtiyaç var. Bu alanda Türkiye ve ilimizde büyük bir boşluk olduğunu düşünüyorum. SODES olarak yıllık 12 milyon üzerinde bir bütçemiz var. Bu bütçemizin büyük bir kısmını eğitime ayırıyoruz. Bir kısmını da sağlık hizmetine ayırıyoruz. Bu projeye 80 bin civarında bir destek sağlıyoruz" açıklamasında bulundu. - GAZİANTEP