'Hatay İçin AB Ortak Tarım Politikası" Semineri
Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından 20 ilde yürütülen ''AB işleri İçin Kapasite Geliştirme Projesi'' çerçevesinde Hatay Valiliği koordinesinde ''Hatay İçin AB Ortak Tarım Politikası'' semineri verildi.
Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından 20 ilde yürütülen "AB işleri İçin Kapasite Geliştirme Projesi" çerçevesinde Hatay Valiliği koordinesinde "Hatay İçin AB Ortak Tarım Politikası" semineri verildi.
Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, İl Özel İdaresi'nde gerçekleşen toplantıda yaptığı konuşmada, Hatay'ın, tarım sektöründeki önemine değindi.
Lekesiz, Türkiye'de tarım sektörünün gayri safi yurt içi hasılaya katkısının yüzde 8 iken, bu rakamın Hatay'da yüzde 16, istihdamda ise yüzde 30 civarında olduğunu kaydetti.
Hatay'ın tarım sektörünün istihdam ve ürettiği zenginlik açısından ülkede çok önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Lekesiz, şöyle devam etti:
"Esas itibariyle Avrupa Birliği dediğimiz şey bir açıdan baktığımızda yüksek standartların bir araya geldiği bakış açısı, beraberlik ve ortak anlayış birliği. Tarım sektörünün sürdürülebilirliğini, ekonomik ve ekolojik dengeyi muhafaza ederek bunu bir zenginlik sektörü halinde sürekliliğini sağlayacak şekilde geleceğe taşımaya arzu ediyorsak, sağlam verilere dayalı bir yönetim anlayışının ortaya koymak gerekir. Sağlam delillere dayanmayan bir yönetim anlayışı hangi alanda olursa olsun sonuç hüsrandır. Günlük doğrularla sonuç alınmaz. Tarım sektöründe çözüm olarak ortaya koyacaklarımızın da gelecekte sorun haline gelmemesi için öncelikle sağlıklı güvenilir verilere dayalı çalışma ve yönetim anlayışını özenle muhafaza etmemiz gerekir. Avrupa Birliğinin meselelere bakışı da budur"
Lekesiz, Hatay topraklarının daha iyi değerlendirilmesi ve standartların yakalanabilmesi için Kırsal Kalkınma ve Tarım Strateji Planı'nı ortaya koyduklarını ve bu planda Hatay'ın gelecekte çok daha güçlü, Orta Doğu'nun tarım ve ticaret üssü olmasını hedefleyen bir plan olduğunu belirtti.
Lekesiz, üç yıldır uygulamada olan planın gelecek ay içerisinde uygulama sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılacağını kaydetti.
Toplantıda Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Hatay Koordinatörü Savaş Özgürsoy, Hatay Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Aydın Tüfekçi ve Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder'de birer konuşma yaptı. - Hatay