Hayat Gençlerin Elinde'
Temel yaşam desteği konusuna dikkat çekmek, toplumsal bir farkındalık yaratmak amacıyla Muğla İl Sağlık Müdürlüğü ve Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle Lise 10. sınıf öğrencilerine yönelik ‘Hayat Gençlerin Ellerinde’ adı altında hazırlanan proje protokolü imzalandı.
Temel yaşam desteği konusuna dikkat çekmek, toplumsal bir farkındalık yaratmak amacıyla Muğla İl Sağlık Müdürlüğü ve Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle Lise 10. sınıf öğrencilerine yönelik 'Hayat Gençlerin Ellerinde' adı altında hazırlanan proje protokolü imzalandı. Vali Amir Çiçek himayesinde gerçekleşen proje ile lise 10. Sınıflara ilk yardım eğitimi verilecek ve düzenlenecek yarışmada dereceye girenler ödüllendirilecek.
Muğla Valiliğinde yapılan protokol töreni öncesi konuşan Vali Amir Çiçek, 'Hayat Gençlerin Elinde' projesi ile gençlere bir sorumluluk verdiklerini açıkladı. Vali Çiçek, "Bu gençlerimiz olası bir kaza, boğulma ve buna benzer sağlık vakalarına yapılacak ilk müdahale konusunda eğitim verdiğimiz o gencimizin bilgisi var ise, ilk yardım ekibi gelinceye kadar kazazedenin hayatı daha olumsuz sonuçlar doğurmadan ilk müdahaleyi yapacak. İlk müdahaleyi yaparsa kazazedenin her dakika yaşam şansısı yüzde arttırıyor. İleride bunu daha da yaygınlaştıracağız. Belki kurumların yanında vatandaşlarımızı da bu projeye dahil edebiliriz. O zaman da projemiz 'Hayat İnsanların Elinde' olur.
Muğla İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin, temel yaşam desteği acil vakalarda, 112 acil yardım ekibi ulaşana kadar kişiyi hayata bağlayan ilkyardım uygulamalarının en önemli basamaklarından birisini oluşturduğunu söyledi. Cihan, "Müdahalesiz geçen her dakikanın yaşam şansını yüzde 10 azalttığı göz önüne alındığında, 10 dakika kan dolaşımı olmaksızın yerde yatan bir insanı canlandırma şansı yok denecek kadar azdır. Bilincini kaybedip yere düşen insanlara hemen herkesin kalp masajı yapabilmek için eğitildiği ve acil sağlık sisteminin çok iyi çalıştığı şehirlerde, her 3 kişiden birinin hayatının kurtarıldığı bilinmektedir. Kalp durmasıyla yere yığılan insanlar kısa sürede yaşama döndürülseler de çoğunda oksijensiz geçen dakikaların yarattığı geri dönüşümsüz beyin hasarı ortaya çıkmakta ve hasarın derecesine göre değişen kalıcı felç ve beyin fonksiyon bozukluklarına yol açan bu durum hastanın iyileşip normal yaşamına dönmesini engellemektedir" dedi.
Muğla İl Milli Eğitim Müdürü Celalettin Ekinci, projenin 5 ayrı ilçede merkez oluşturarak 10. sınıflarda gerçekleştirileceğini belirtti. Ekinci, "Muğla İl Sağlık Müdürlüğü işbirliğiyle Lise 10. sınıf öğrencilerine yönelik 'Hayat Gençlerin Ellerinde' adı altında hazırlanan proje kapsamında acil durumlarda uygulanmak üzere temel yaşam desteği eğitimini verilecek. Muğla'da 5 ayrı bölgede verilecek olan eğitime, il genelinde toplam 134 liseden 10. sınıf öğrencileri katılacak. Her okuldan okulunu temsilen seçilecek olan bir öğrenci, eğitim sonunda öncelikle kendi bölgesinde yarışmaya katılacak ve her bölgeden dereceye giren ilk üç öğrenci 16 Mayıs 2016 tarihinde Muğla genelinde yapılacak olan finalde yarışacak. 5 ayrı bölgeden finale kalan toplam 15 öğrenci arasından dereceye giren ilk 3 öğrenci düzenlenecek olan törenle ödüllendirilecek" dedi.
Proje protokolü, Vali Özer TÜRK toplantı salonunda, Muğla Valisi Amir Çiçek başkanlığında ve onayı ile İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin ve İl Milli Eğitim Müdürü Celalettin Ekinci arasında imzalandı. - MUĞLA