Haberler

Hayvan Pazarında Yaprak Kımıldamıyor

Abone Ol

Van’da hayvan besicileri hayvanlarının ucuz olmasına rağmen satılmamasına ve yem parasını dahi karşılayamadıklarını belirttiler.

Van'da hayvan besicileri hayvanlarının ucuz olmasına rağmen satılmamasına ve yem parasını dahi karşılayamadıklarını belirttiler.

Van- Özalp karayolu üzerinde bulunan hayvan pazarında karın yağmasıyla beraber, hayvan besicileri yem fiyatların yüksek olması ve hayvanların fiyatlarının düşük olmasına rağmen satamadıklarını ifade ettiler. Mehmet Oflas isimli besici, üreticide etin kilosunun ucuz olduğunu ancak market ve kasaplarda pahalı olarak vatandaşın aldığını belirterek, "Vatandaş üretiyor kar etmiyor, hep aradaki kişiler kar ediyor. Devlet bu hayvancılığa el atması lazım. Kasap market 14 liradan aldığı etin 30 liradan veriyor. Eğer devlet buna el atarsa, Et ve Süt Kurumu var. Eğer Et ve Süt Kurumu bu işe el atarsa bu işin gerçek taban fiyatına gelecek. Köylü üretiyor getiriyor buraya ucuz satıyor, fakat piyasada, kasapta, markette millet pahalı alıyor. Yem fiyatları pahalıdır. Şu anda arpa 850-900 liraya mal oluyor. Bir vatandaş 50 koyun beslerse 5-6 tanesini yem masrafına veriyor. Adam mecburen elinden çıkarmak zorunda kalıyor. Çünkü satmazsa 3 ay beslerse, yarısını satarsa ancak yarısını besler. Ayrıca devlet tosun sahibine bir tosun kestiği zaman küpelerini götürüyor tarımda 400 lira devlet ona teşvik veriyor. Ama koyun sahibine gelince devlet ona vermiyor. Niye tosun sahibine küpe parasını veriyor da neden koyun sahibine vermiyor" dedi.

Vatandaşın küpe parasına ilişkin tosun parasının verildiğini ancak koyun parasının neden verilmediği yönündeki şikayetlerine karşılık, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Ferit Yıldız, yaptığı açıklamada koyun ve keçi yetiştiricileri hayvanlarını Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliğine kayıt yapmaları gerektiğini belirterek, "Anaç Koyun ve Keçi Desteklemelerinden yararlanmak için yetiştiriciler, il veya ilçe müdürlüklerinde kayıtlarının olması, desteklemeden faydalanmak istedikleri hayvanların kulak küpelerinin olması illerinde bulunan Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğine üye olmaları zorunludur. Müracaatlarda asgari ve azami hayvan sayısı sınırı yoktur. Desteklenecek anaç koyun, keçiler, aynı ırktan olma şartı aranmaz. Anaç koyun, keçiler 01 Eylül 2013 tarihinde ve öncesinde doğmuş olmalıdır. Başvurunun son günü itibariyle en az 15 aylık olması gerekir. Desteklemeden yararlanmak isteyen yetiştiriciler, il veya ilçe müdürlüklerinden işletme ve hayvan bilgilerini güncellenmesini sağlayarak güncellenmiş hayvanlarının kulak numaraları listesi bulunan dilekçeyi destekleme başvurusunda bulunmak üzere 01 Eylül 2014-28 Kasım 2014 tarihleri arasında üyesi olduğu İl Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğine vermesi gerekmektedir. Birlikler, 16 Ocak 2015 tarihine kadar üyesi olan yetiştiricilerinin isim, hayvan sayısı ve küpe numaralarını içeren listeyi alarak dilekçe ekinde, CD/DVD ortamında il veya ilçe müdürlüklerine müracaat etmeleri gerekir. Destekleme müracaatı yapan yetiştiricilerin işletmeleri il veya ilçe müdürlüklerinde görevli personeller aracılığıyla tek tek ziyaret edilerek hayvanların destekleme kontrolleri gerçekleştirilir. Sonrasında desteklemeye esas icmaller hazırlanarak ödeme yapılmak üzere Bakanlığa gönderilir. 2013 yılında 18 bin 356 yetiştiricinin 1 milyon 167 bin 306 hayvana toplam 23 milyon 346 bin 120 TL ödeme yapılmıştır" şeklinde açıklamada bulundu.

Hayvan sahipleri hayvan pazarının bakımsız kış boyunca çamur deryasında kaldıklarını ve yetkililerin buna bir çözüm bulmasını istediler. Vatandaşlar, hayvan pazarında ayakkabıları çamurlanmasın diye ayaklarına poşet bağlayıp dolaşması dikkat çekti. - VAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Et ve Süt Kurumu Eylül Özalp Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title