Hekimlerden, Sağlıkta Şiddete Ceza Artırımı İsteği
Edirne Tabip Odası Başkanı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin günden güne arttığını belirterek, yasaya eklenecek maddeyle 2 ile 4 yıl arası cezai işlem uygulanabileceğini belirtti.
Edirne Tabip Odası Başkanı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin günden güne arttığını belirterek, yasaya eklenecek maddeyle 2 ile 4 yıl arası cezai işlem uygulanabileceğini belirtti.
Edirne Tabip Odası Başkanı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, 14 Mart Tıp Bayramı kapsamında yaptığı açıklamada, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin günden güne arttığını belirterek, yasaya eklenecek maddeyle 2 ile 4 yıl arası cezai işlem uygulanabileceğini belirtti.
Tabip Odası yönetimi tarafından gerçekleştirilen basın açıklamasına, Edirne Tabip Odası Başkanı Ertuğrul Tanrıkulu, Oda Genel Sekreteri Alper Eker, Dr. Zeynep Erişkin Kaya ve Dr. Özlem Önal katıldı. Hekimler, 14 Mart Tıp Bayramı'nda sağlık çalışanına şiddet ve hastaya yeterli zaman ayıramama konularına dikkat çekti.
"Sağlıkta şiddet artan bir trend oldu"
Edirne Tabip Odası dernek lokalinde gerçekleştirilen açıklamada konuşan Dr. Tanrıkulu, "Sağlıkta şiddet çok önemli bir konu. Son yıllarda ne yazık ki Türkiye'de artan bir trend olarak içimizi acıtmakta. Görev başında çok fazla şehit verdik son yıllarda. Hekim arkadaşlarımız öldürüldü, terör kurbanı oldu. Bu anlamda biz her aşamada gerekli tüm tepkiyi gösterdik. Halkımıza şunu anlatmaya çalıştık. Sağlıkta karşılaştığımız sorunların kişisel bir çözümü olamayacağını, sistemden kaynaklı sorunlar nedeniyle sizlerin bazı sağlık alımında zorlukla karşılaşıyorsanız bunun kişisel bir mücadele olmaması gerektiğini söyledik" dedi.
"En fazla fiziksel şiddet erkek sağlıkçılara"
Dr. Tanrıkulu, şiddetin sadece fiziksel şiddet şeklinde düşünülmemesi gerektiğini belirterek, "Sağlık hizmeti sunan doktor, hemşire, laborant ve teknisyen arkadaşlarımız en çok sözlü şiddete maruz kalıyorlar. Bunun yanında fiziksel şiddete maruz kalıyorlar. ve ne yazık ki bu yapılan araştırmada ortaya çıkmış ki 3 hemşire arkadaşa da cinsel saldırı da bulunulmuş. 20 sağlık çalışanı fiziksel şiddete uğramış. Edirne özelinden konuşuyoruz, bu çok önemli. En fazla fiziksel şiddete erkek sağlık çalışanları maruz kalmışlar. Aynı zamanda şiddetin en yaygın olduğu birimlere baktığımızda birinci sırada acil servisler, ikinci sırada cerrahi klinikler daha sonra da yoğun bakımlar ve çalışanları geliyor" ifadelerini kullandı.
"2-4 yıl cezai işlem uygulansın"
Tanrıkulu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"TTB 'Sağlığa Karşı Suçlar, Sağlık Hizmetini Engelleme' ile ilgili bir ceza kanununa ek madde öneriyor. Diyoruz ki sağlık hizmetinin verilmesi sırasında herhangi bir şiddet uygulayan hasta yakınına 2 ile 4 arası ceza öngörülsün. Neden 2-4 yıl? Şu anda da var ama 2 yılın altında olduğu için hemşire arkadaşı dövüyor, doktor arkadaşı yaralıyor, sözlü saldırıda bulunuyor ama 2 yılın altında olduğu için ceza erteleniyor. Bu da ne yapıyor? Şiddeti arttırıyor. Biz de cezanın ertelenmemesi için sadece bir ek madde konulsun. Toplasanız 6 satır. Ama biz bunu yıllardır ne yazık ki geçiremiyoruz" diye konuştu. - EDİRNE