Haberler

Hemşirelik Haftası

Abone Ol

Sanko Üniversitesi’nde Hemşirelik Haftası kapsamında “Hemşireliğin Görünmeyen Yüzü: Bakım” konulu panel düzenlendi.

Sanko Üniversitesi'nde Hemşirelik Haftası kapsamında "Hemşireliğin Görünmeyen Yüzü: Bakım" konulu panel düzenlendi.

Panelin açılış konuşmasını yapan Sanko Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nalan Akbayrak, tüm hemşirelerin hemşirelik haftasını kutladı.

Prof. Dr. Akbayrak, Sanko Üniversitesi olarak iyi eğitimli hemşire yetiştirerek, önemli bir açığı kapatmayı amaçladıklarını söyledi.

Panelin yoğun ilgi görmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek konuşmasına başlayan Sanko Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Sınav ise hemşirenin bizdeki karşılığının "kız kardeş" olduğunu hatırlatarak, bizim toplumumuzda hemşireliğe Batı'dan çok daha fazla önem verildiğine dikkati çekti.

Prof. Dr. Sınav, Sanko Üniversitesi olarak amaçlarının hazır bilgiyi kullanmak değil, bilim üretmek olduğuna vurgu yaptı.

"BAKIM, İYİLEŞTİRİCİ BÜTÜN EYLEMLERİ İÇİNDE BARINDIRIR"

Moderatörlüğünü Sanko Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Müyesser Erdem'in yaptığı panelin bilimsel kısmında ise "Yatak Başı Liderlik" konulu sunumuyla Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurgün Platin, hemşirelik görevini yerine getirirken iletişim, eğitim, değişim, problem çözme, liderlik, yardım etme süreçlerinin önemine değindi.

Prof. Dr. Platin, liderliğin tavandan tabana doğru değil, tabandan tavana doğru gitmek olduğunu ve yatay bir şekilde yayılması gerektiğini anımsatarak, liderliğin hemşirelik mesleğinin aynası olduğuna işaret etti.

Kocaeli Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süreyya Karaöz de "Sağlık Hizmetlerinde Bakımın Anlamı" konulu sunum yaptı. Prof. Dr. Karaöz, "Bir şeyi anlamak, öğrenmek düşünmeyi gerektirir, düşünmek için bilgi gerekir. Bilgiyi kitaplardan okuyarak öğrenebiliriz. Ancak bir mesleği doğru yapabilmek için mesleğin geçmişten günümüze değişimini bilmek gerekir. Tarihi araştırarak ve bazı soruları sorarak bu gerçekleşir" şeklinde konuştu.

Bakımın özellikleriyle ilgili bilgi veren Prof. Dr. Karaöz, bakımın insanı bir özellik olduğunu söyledi. Karaöz, şöyle devam etti:

"Bakım ahlaki bir yükümlülüktür. Aynı zamanda empati ve şefkat gibi çeşitli duyguları içinde barındırır. Kişiler arası ilişki sürecidir. İyileştirici bütün eylemleri içinde barındırır."

"HEMŞİRELİK ALANINDA EZBERLERİN BOZULMASI"

Sanko Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülşen Vural da "Hemşirelik Alanında Ezberlerin Bozulması" başlıklı sunumunda ezberin artı yönünün hızlı ve kısa sürede sorun çözdüğünü, ancak aylarca ve yıllarca bütün bireylere aynı ezberi uygulamanın olumsuz yönü olduğunu bildirdi.

Bilgilerin çok hızlı değiştiğine dikkati çeken Prof. Dr. Vural, ezbere bu bilgileri katkı sağlaması gerektiğinin altını çizdi. "Niçin biz ezbere dayalı hizmet veriyoruz" sorusuna cevap veren açıklamalar yapan Prof. Dr. Vura, bilginin kendini bulması ve yönetmesi olduğun ve bilgiye soru sorularak ulaşılabileceğini anımsattı.

Ezber bozarken en önemli özelliğinin zarar vermemek ve mutlaka okuyarak, kanıta ve bilimsel makalelere dayanarak yapılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Vural, hemşirenin hasta savunuculuğunu içselleştirmesi gerektiğini ancak bunu yaparken hastayı pasifize ederek değil, doğru yolu gösterip, desteklemek şeklinde yapması gerektiğini sözlerine ekledi.

Sanko Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Metin Karakök ve Türkiye Hemşireler Derneği Gaziantep Şube Başkanı Rabia Sohbet'in de katıldığı panel, katılımcıların sorularının yanıtlanması ve konuşmacılara plaket verilmesiyle son buldu. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Gaziantep Karaöz Sanko Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title