Hepatit B Korkulu Hastalık Olmaktan Çıkıyor
Turgut Özal Tıp Merkezi İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Bölümünden Prof. Dr. Murat Harputluoğlu, hepatit B hastalığının aşıyla önlenebileceğini söyledi.
Turgut Özal Tıp Merkezi İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Bölümünden Prof. Dr. Murat Harputluoğlu, hepatit B hastalığının aşıyla önlenebileceğini söyledi.
Aşıyla önlenebilen bir kanser türüne dikkat çekmek isteyen Turgut Özal Tıp Merkezi İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Bölümünden Prof. Dr. Murat Harputluoğlu, karaciğer kanserinin ve karaciğer sirozunun ülkemizde en sık sebebi olan hepatit B'nin sadece aşı ile önlenebileceğini ve uzun dönemdeki kötü sonuçların engellenebileceğini belirtti.
Hepatit B'nin karaciğerde iltihaplanmaya neden olan, uzun dönemde bu iltihaplanma sonucunda karaciğer sirozu ve karaciğer kanseri gibi çok önemli hastalıklara neden olan bir virüs olduğunu ve bu virüsün özellikle yeni doğan döneminde çok ciddi uzun dönem kötü sonuçlara sebep olabileceğini vurgulayan Harputluoğlu "Hepatit B'yi aşı olunarak bulaşma riskini önleyebiliyoruz. Bu nedenle aşı yapılması çok önemlidir. Özellikle ailesinde hepatit B olan bireyler mutlaka hepatit B tarama testlerini yapmalı. Bunun içinde mutlaka kan testi yapıp aşıya ihtiyacımız olup olmadığını test etmemiz gerekiyor. Çok basit bir şekilde iç hastalıkları polikliniklerinde, hatta kan tahlillerinin geniş yapıldığı sağlık ocaklarında bile hepatit B tarama testleri yapılabiliyor. Bu testlere bakılıp eğer aşı ihtiyacımız varsa mutlaka aşı yaparak bu ciddi hastalığın önüne geçebiliriz. Aşıyla önlenebilen siroz ve karaciğer kanseri sebebi olarak önemli bir yer tuttuğu için hepatit B üzerinde durmak istiyoruz. Hastalık bulaştıktan sonra onu tedavi etmekle uğraşıyoruz. Ancak hastalık bulaşmadan önce aşıyla önleyebilirsek bütün bu zahmetlere gerek kalmıyor. Hepatit B ye bağlı karaciğer kanseri ve karaciğer sirozu sadece aşı ile önlenebiliyor ve uzun dönemdeki kötü sonuçları engellenebiliyor" dedi.
"Bir çok yolla bulaşıyor"
Harputluoğlu Hepatit B'nin parenteral yol ile, kan ürünleriyle, cinsel yollarla ve kan ürünlerinin teması yoluyla bulaştığını vurgulayarak, "Bir hastanede ameliyat sırasında, bir diş tedavisi sırasında bulaşabilmesiyle birlikte bazen de berberlerde kuaförlerde veya hemodiyaliz ünitelerinde bulaşabilir. Ama en çok kan ve kan ürünleriyle, cinsel yolla bulaşmaktadır. Bunun dışında uyuşturucu madde kullanımı gibi maddeler, dövme gibi vücuda iğne teması olan durumlarda da bulaşabilmektedir" şeklinde konuştu.
Hepatit B'nin belirtilerini sıralayan Harputluoğlu, "Hepatit B enfeksiyonu iki türlü olabilir. Biri akut diğeri ise kroniktir. Akut hepatit B'de gözlerde sararma, ateş, halsizlik, bulantı, kusma gibi belirtiler olabilir. Kronik Hepatit B de ise halsizlik, karın ağrısı olabiliyor. Akut Hepatit B dediğimiz tür daha alevli bir hepatit türüdür ama sonuçları daha iyi bir türdür. Hastayı yatak döşek düşüren bir hastalıktır ama genellikle güzel sonuçlarla sonuçlanan bir durumdur. Çok nadiren ağır seyreder. Ancak kronik hepatit B daha sinsidir ve maalesef daha ağır sonuçlar verir. Uzun dönemde karaciğer sirozu ve karaciğer kanserine yol açma potansiyeli olan kronik hepatit B'dir ve bu nedenle kronik hepatit B üzerinde duruyoruz. Bu hastaları mutlaka erken tedavi edip hastaların karaciğer sirozu ve karaciğer kanseriyle karşılaşma riskini azaltmaya çalışıyoruz. Şu anda Hepatit B de çok etkili tedavi yöntemleri vardır. Ağızdan alınan kapsül şeklinde tedavilerle çok yüksek başarı oranları elde ediliyor. Bu tedavilerle hastaların karaciğer sirozu ve karaciğer kanseri olma riskleri oldukça düşük düzeylere inmektedir" diye konuştu. - MALATYA