Haberler

Her 10 Kişiden 1'i Astım Hastası

Abone Ol

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. İnsu Yılmaz, Türkiye’de her 10 kişiden 1’inin astım hastası olduğunu belirterek, "Astım tedavi edilebilir, kontrol altına alınabilir hastalıktır" dedi.

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. İnsu Yılmaz, Türkiye'de her 10 kişiden 1'inin astım hastası olduğunu belirterek, "Astım tedavi edilebilir, kontrol altına alınabilir hastalıktır" dedi.

ERÜ Tıp Fakültesi 'nde 3 Mayıs Dünya Astım Günü dolayısıyla etkinlik düzenlendi. Düzenlenen etkinlikte, vatandaşlar ücretsiz olarak solunum fonksiyon testinden geçirilerek, astım hastalığı hakkında bilgiler verildi. Astım hastalığı hakkında farkındalık yaratmak için etkinlik düzenlediklerini kaydeden ERÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İnci Gülmez, "3 Mayıs Dünya Astım Günü dolayısıyla astımın farkındalığını artırmak amacıyla bu etkinliği planladık. Hepinizin bildiği gibi astım sık görülen bir hastalıktır. Dünyada 300 milyon civarında astım hastası vardır. Astım, aralıklarla tekrar eden bir hastalıktır. İyi kontrol altına alındığı zaman çok uzun süre hiçbir şikayet vermeden günlük hayata devam edilebilecektir. Ancak, kontrol altına alınmadığı takdirde, uzun süre hastane yatışları, ilaç maliyetleri ve yaşam kalitesinin bozulması ile sonlanmaktadır" ifadelerini kullandı.

ERÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. İnsu Yılmaz ise, Türkiye'de her 10 kişiden 1'inin astım hastası olduğunu belirtti. Yılmaz, "Astım tedavi edilebilir, kontrol altına alınabilir hastalıktır. Astım deyince akla hep magazinsel boyutu yani astım atakları akla geliyor ama astım tedavi edilebilirse, astım atakları da çok azalır. 10 hastadan 9'unda tamamen hastalık kontrol altına alınabilir hatta hiç ilaç kullanmayacak hale gelebilir. 10 kişiden 1'i gerçekten ağır hastadır. Ağır astımın tedavisi biraz daha zor ama onlarla ilgili de yeni geliştirilen ilaçlar var. O ilaçlarda astım kontrol altına alınabiliyor. Bu hastalıkta en önemli şey tetikleyicilerden uzak durmak, sigara kullanmamak en önemli faktörlerdir. Yani astım hastalarının kesinlikle sigara içmemelidir. Aşağı yukarı çocuklarda yüzde 10 civarında, erişkinlerde de yüzde 5 civarında. Yani, 50 kişiden 4-5'i astım hastası. Kabaca yüzde 10 civarında bir astım oranı var. Türkiye'de 10 kişiden 1'i astım hastası. Bu azımsanmayacak bir oran" diye konuştu. - KAYSERİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Dünya Astım Günü Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title