Haberler

Hindistan Cevizi Kabuğu, Domateste Verimi 6 Kat Artırdı"

Abone Ol

Cumhuriyet Üniversitesi'nde (CÜ) yürütülen proje kapsamında, jeotermal kaynaklarla ısıtılan serada yapılan topraksız tarım uygulamalarında, preslenmiş Hindistan cevizi kabuğuna dikilen domates fidelerinin topraklı tarıma göre yaklaşık 6 kat daha fazla ürün verdiği bildirildi CÜ Sivas Meslek Yüksekokulu.

ÖNDER FELEK - ÇETİN KARAÇOBAN - Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Sivas Meslek Yüksekokulu (MYO) bahçesinde kurulan ve jeotermal kaynaklarla ısıtılan serada yapılan topraksız tarım uygulamalarında, preslenmiş Hindistan cevizi kabuğuna dikilen domates fidelerinden topraklı tarıma göre yaklaşık 6 kat daha fazla ürün alındığı bildirildi.

CÜ Sivas MYO Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Tolga Karaköy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, jeotermal kaynaklar bakımından zengin Sivas'ta, bu kaynakların doğru kullanımının son derece önemli olduğunu söyledi.

Jeotermal kaynakların seralarda kullanımının son yıllarda Türkiye'de ve dünyada yaygınlaştığına dikkati çeken Karaköy, Nevşehir'in Kozaklı ilçesinde 100, Yozgat'ın Boğazlıyan ilçesinde ise 60 dekar jeotermal sera bulunduğunu belirterek, Sivas'ın da jeotermal kaynaklarının tarımda değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Karaköy, Sivas'taki jeotermal kaynaklara dikkati çekmek için, CÜ Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık'ın da desteğiyle "Sivas'ın Ekolojik Koşullarında Jeotermal Kaynakların Topraksız Tarımda Domates Yetiştiriciliğinde Kullanılması" adlı projeyi hazırladıklarını, jeotermal kaynaklarla ısıttıkları 250 metrekarelik serada Hindistan cevizi kabuklarına diktikleri 500 fideyle topraksız tarım yaptıklarını kaydetti.

Sivaslı girişimcilere topraksız tarımın yörede yapılabileceğini göstermeyi amaçladıklarını aktaran Karaköy, preslenmiş olarak kendilerine gelen Hindistan cevizi kabuklarını suda yıkayarak şişirdikten sonra domates fidelerinin dikimini yaptıklarını ifade ederek, "Bitkinin ihtiyaç duyduğu besin elementlerini direkt olarak kök bölgesine veriyoruz. Daha sonra bitkiye tüm kültürel işlemleri uygulayarak hasada hazır hale getiriyoruz" diye konuştu.

Hindistan cevizi kabuklarına diktikleri fidelerden ilk ürünleri almaya başladıklarını anlatan Karaköy, "Kasım ayına kadar ürün almayı planlıyoruz. Tarla tarımında, Sivas ekolojik koşullarında bir fideden 3-4 kilogram ürün alınırken, bu sistemde 20-25 kilogram hatta daha fazla ürün alma şansına sahibiz" dedi.

"Ürünlerimizde zirai ilaç kalıntısına rastlanmamaktadır"

Topraksız tarımın birçok avantajı olduğunu belirten Karaköy, şunları kaydetti:

"Tarlada yetiştirilen domateslerle kıyasladığımızda topraksız tarımdaki bir fideden çok rahat 20 kilograma kadar ürün alma şansına sahibiz. Tarla tarımına baktığımız zaman bu mümkün değil. Topraksız tarımda, gerek hastalık ve zararlıların girişini engelleyen izole bir ortamın oluşturulması gerekse iklimlendirmeyle bitkinin istediği her türlü koşulun oluşturulmasıyla çok güzel ortam hazırlamakta ve verimlilik ön planda tutulmaktadır. Hastalık ve zararlının son derece düşük olduğu bir bölgedeyiz. Bu da yetiştiricilere büyük avantaj sağlıyor. Hiçbir zirai ilaç kullanmıyoruz. Ürünlerimizde zirai ilaç kalıntısına rastlanmamaktadır. Bu bizim için büyük bir şans."

Karaköy, jeotermal kaynakların kullanımının son derece önemli olduğunu vurgulayarak, "Bu sistemlerde ısınma toplam giderlerin yüzde 40'ını oluşturmaktadır. Isıtma sistemini en ucuz şekilde çözmek son derece önemlidir. Bu nedenle jeotermal kaynakların olduğu bölgelerde bu sistem yaygınlaşmaktadır. Sistemin 25-30 dekarlık alandaki maliyeti yaklaşık 4-5 milyon lira. Bunun 3-5 yıl arasında geri dönüşümü sağlanmaktadır" diye konuştu. - Sivas

Kaynak: AA / Yerel

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Hindistan Türkiye Karaköy Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title