Hkü'de 'Sağlık Profesyonelleri Diyabet Farkındalığı' Kursu Gerçekleşti
Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Hemşirelik Bölümü’nün bilimsel etkinlikleri kapsamında HKÜ ile Diyabet Hemşireliği Derneği ve Gaziantep Kamu Hastaneleri Birliği işbirliğiyle Sağlık Profesyonelleri Diyabet Farkındalığı kursu düzenlendi.
Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Hemşirelik Bölümü'nün bilimsel etkinlikleri kapsamında HKÜ ile Diyabet Hemşireliği Derneği ve Gaziantep Kamu Hastaneleri Birliği işbirliğiyle Sağlık Profesyonelleri Diyabet Farkındalığı kursu düzenlendi.
HKÜ Kongre ve Kültür Merkezinde (KKM) gerçekleştirilen kurs, sağlık sektöründe çalışanların büyük ilgisini gördü. Katılımcıların beğeniyle dinlediği kursta, akademisyenler önemli ipuçlarını, gündelik hayattan yaşanmış örneklerle anlattı. Programın açılış konuşmalarını HKÜ Hemşirelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Tülay Ortabağ, SBYO Müdürü Prof. Dr. Kezban Bayramlar ve Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zerrin Pelin tarafından yapıldı. Rektör Yardımcısı Pelin, "Dünyada insanlığın bulduğu en kötü 3 şey nedir" diye sordukları zaman, bugün verilen cevaplar arasında birincisi atom bombası, ikincisi eroin ve üçüncüsü ise "Şeker" sayılıyor. Şekeri bu 3 kötü madde arasına koyan neden ise, insanlığın şekeri çok fazla miktarda tüketir olmasından kaynaklanıyor. Şekerin bu kadar çok tüketiliyor olması beraberinde obeziteyi getirmekte ve toplumlar giderek obez olmaktadır. Obeziteyle birlikte gelişen yandaş hastalığımız var. O da, 'diyabet'. Eğer biz şekerin bu kadar zararlı, obezitenin bu kadar kötü olduğunu bilmezsek, diyabet hastalığının bize neler getirebileceğinin farkında olmazsak, yaşamımızı çok kaliteli ve iyi bir şekilde geçiremeyiz. Biz bugün biliyoruz ki sadece diyabeti kontrol ederek kardiyovasküler hastalık risklerini azaltabiliyoruz" dedi.
Programda, Diyabetin Önemi, Diyabet Hemşireliği, Programın Tanıtımı, Diyabette Kendi Kendine Bakım, Takip ve İzleme, Diyabetin Fizyopatolojisi, Sınıflandırılması ve Tanı Kriterleri, Çocukluk Çağında Diyabet, Diyabetin Tedavisi, "Diyabetin Komplikasyonları, Diyabette Özel Durumlar ve Genel Sağlık Önerileri gibi konularda konu uzmanları tarafından detaylı bilgiler verildi. Kurs Koordinatörü Prof. Dr. Nermin Olgun, "Diyabet, insülin hormonunun yetersizliği, yokluğu ve/veya eksikliği sonucu oluşan karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasında bozukluklara yol açan, kronik hiperglisemiyle karakterize bir metabolik sendromdur. Diyabet çoğunlukla genetik yatkınlığı olan bireyde, çevresel faktörlerin etkisi ile başlayan, bir insülin eksikliği ve şeker yüksekliği tablosudur. Diyabet her yaşta görülebilir. Yeni doğmuş bir çocuk da 90 yaşındaki bir kişi de diyabetle karşılaşabilir. Önlem alınmazsa ağır organ hasarlarına neden olur. Yaşam kalitesini düşüren maliyeti yüksek bir hastalıktır. Dünyada her 10 saniyede bir kişi diyabet veya diyabetin neden olduğu komplikasyonlar nedeni ile yaşamını yitirmektedir. Yine dünyada her 21 saniyede bir kişi diyabet hastalığına yakalanmaktadır. Diyabet, çalışanlar için en üretken erişkin yaşlarında morbiditeyi artırmaktadır. Son-evre böbrek hastalığının önde gelen nedenidir ve diyalize başlayan kişilerin yaklaşık yarısının nedenidir. Diyabet, çalışan erişkinler arasında körlüğün en yaygın nedenidir" dedi.
Program kurs katılım belgelerinin takdimi ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi. - GAZİANTEP