Horizon 2020 Programı Eğitim ve Bilgilendirme Günü
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Uluslararası İşbirliği Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen “Avrupa Birliği Çerçeve Programları ve Horizon 2020 Programı Eğitim ve Bilgilendirme Günü” başlıklı eğitim programı, Uluslararası Antalya Üniversitesi’nde (UAÜ) geniş bir akademisyen kadrosunun katılımı ile gerçekleştirildi.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Uluslararası İşbirliği Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen "Avrupa Birliği Çerçeve Programları ve Horizon 2020 Programı Eğitim ve Bilgilendirme Günü" başlıklı eğitim programı, Uluslararası Antalya Üniversitesi'nde (UAÜ) geniş bir akademisyen kadrosunun katılımı ile gerçekleştirildi. Akademisyenler, Türkiye'de daha çok bilimsel araştırmaların olması için bu tür destek ve teşviklerin önemli olduğunu vurguladı.
TÜBİTAK Ulusal Koordinasyon Birimi Nanoteknoloji, İleri Malzemeler, İleri İmalat ve İşleme Teknolojileri (NMP) Ulusal İrtibat Noktası konuları hakkında Uzman Ahmet Atılgan tarafından katılımcılara bilgiler verildi. Atılgan, AB 7. Çerçeve Programı'nın devamı olarak sene başında başlayan ve 71 Milyar Euro bütçesi ile 2014 - 2020 yılları arasında yürürlükte olacak Araştırma ve İnovasyon Çerçeve Programı Horizon 2020 (H2020) ve İkili - Çok Taraflı İşbirliği fırsatları hakkında açıklamalar yaptı.
Türkiye'nin FP6 ve FP7 süreçlerindeki performansları ve ülkemizden başarı hikayelerinin de ele alındığı eğitim faaliyetinde, AB Çerçeve Programları'nın temel özellikleri, Horizon 2020 Bileşenleri ve alt programları, proje tipleri ve fonlama modelleri, Horizon 2020 Programı'nda Çağrı Süreçleri ve Proje Hazırlık Döngüsü, yasal ve finansal bilgiler başlıkları altında detaylı bilgiler aktarıldı.
HORİZON 2020 PROGRAMI NEDİR?
Horizon 2020 Programı Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı'nın (7. ÇP) devamı olarak 2014 - 2020 yılları arasında yürütülecek program, 71 Milyar Euro'luk bütçesi ile Avrupa çapında araştırmacılar ve araştırma kuruluşları arasında işbirliğini desteklemeyi hedefliyor. Program uluslararası ortaklıklar yolu ile geleceğin teknolojilerine yön verme amacıyla oluşturulurken, 7. Çerçeve Programı gibi, Horizon 2020 Programı da Avrupa Komisyonu tarafından yürütülüyor. Avrupa Komisyonu'nun, belli aralıklar ile proje çağrılarına çıkarak başarılı projelere parasal destek sağlayacağı programın 2014 - 2015 dönemi ilk çağrıları 11 Aralık 2013 tarihinde açıldı. Çağrılara bilim insanları, KOBİ'ler, sanayi kuruluşları, kamu kurumları, sivil toplum örgütleri, bireysel olarak araştırmacılar başvuruda bulunabiliyor. 2014 - 2015 dönemi çağrıları ile Avrupa Komisyonu toplam 15 Milyar Euro'luk bir fonu kabul edilen projelere tahsis edecek. Horizon 2020 Programı kapsamında; araştırmacılar ve kuruluşlar; bilgi iletişim teknolojileri; nanoteknoloji; biyoteknoloji; ileri üretim teknolojileri; robot ve uzay teknolojileri; sağlık; tarım ve gıda; denizcilik ve biyo-ekonomi; enerji; ulaştırma; iklim, çevre, kaynak verimliliği ve hammadde; sosyal bilimler ve güvenlik alanlarında Avrupalı ortaklar ile bir araya gelerek proje başvurularında bulunabilecekler. Horizon 2020 Programı kapsamında desteklenen projelerde yer almanın, Türk KOBİ'lerine ve araştırmacılara yeni ufuklar açacağı, onların en yeni ve ileri teknolojiye erişimini kolaylaştıracağı ifade ediliyor. - ANTALYA