Hormon Bozukluğu Hastalıklarınızın Sebebi Olabilir
Dahiliye Uzmanı Dr. Banu Öztürk Ceyhan salgı bezlerinin salgıladıkları hormonların azlığı, fazlalığı ve bu bezlerdeki tümörlerin birçoğu rahatsızlığa neden olabildiğini belirtti.
Dahiliye Uzmanı Dr. Banu Öztürk Ceyhan salgı bezlerinin salgıladıkları hormonların azlığı, fazlalığı ve bu bezlerdeki tümörlerin birçoğu rahatsızlığa neden olabildiğini belirtti.
Hormonların vücuttaki görevlerinin yadsınamaz olduğunu ve diğer organlara da faydasını olduğunun dikkat çeken Dahiliye Uzmanı Dr. Banu Öztürk Ceyhan, "Hormonlar, vücudumuzdaki salgı bezlerinden salınarak kana karışan ve organlarda etkisini gösteren protein yapısındaki maddelerdir. Hormonlar sayesinde; gelişme, büyüme, üreme, tansiyon, vücut ısısı, beyin, bağırsak ve diğer organların sağlıklı çalışması sağlanır. Hormonlar ayrıca psikolojik değişiklikler yapma özelliğine de sahiptir. Hormon salınımı her gün bir denge halinde olur fakat gece, gündüz ve bazen mevsimsel farklılıklar ortaya çıkabilir" şeklinde konuştu.
Hormon bozukluğunun insan vücudunda çeşitli hastalıklara yol açtığını vurgulayan Öztürk Ceyhan, "Endokrin sistem, iç salgı bezlerinin oluşturduğu bir sistemdir ve hormonları kontrol eder. Endokrinoloji, iç salgı bezlerinin fonksiyonlarını, normal dışı çalışma sonucu oluşan hastalıklarını ve bunların tedavilerini inceleyen tıp dalıdır. İç salgı bezleri veya endokrin sistemi; hipotalamus, Pineal bez-melatonin, hipofiz, tiroid bezi, paratiroid bezi, böbrek üstü bezi (Adrenal), over (yumurtalık) ve testis bezlerini ifade eder. Bu bezlerin salgıladıkları hormonlar, bu bezlerde oluşan tümörler ve bu bezlerden salgılanan hormonların azlığı veya fazlalığı vücudumuzda önemli rahatsızlıkların oluşmasına neden olur. Endokrinologlar hormon dengesizliği ve problemlerine tanı koymak ve tedavi vermek için eğitim almışlardır" diye konuştu.
Kişilerin hangi rahatsızlıklarda bir endokrinoloğa başvurmaları gerektiği ile ilgili bilgiler veren Öztürk Ceyhan, "Diyabet (şeker hastalığı), obezite (şişmanlık), beslenme ve diyet, kolesterol ve trigliserid (kan yağları) yüksekliği, ürik asit yüksekliği, metabolik sendrom, vitaminler (özellikle D vitamini) ve minerallerin metabolizması (özellikle kalsiyum) ve osteoporoz (kemik erimesi) gibi metabolizma hastalıkları hormon bozukluğu nedeniyle meydana gelen hastalıklardan bazılarıdır" dedi. - AYDIN