Haberler

Htso'dan Ktso'na Ziyaret

Abone Ol

Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Akyürek yönetim kurulu ve meclis üyelerinden oluşan bir heyet, Kilis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Erdal Öndeş ve yönetim kurulu üyelerini ziyaret etti.

Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Akyürek yönetim kurulu ve meclis üyelerinden oluşan bir heyet, Kilis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Erdal Öndeş ve yönetim kurulu üyelerini ziyaret etti.

KİTSO'da yapılan toplantıda, KİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdal Öndeş, Hopa heyetine Kilis'in ekonomik ve sosyal durumu hakkında bir konuşma yaparak HTSO heyetini bilgilendirdi. KİTSO Başkanı Öndeş, yaptığı konuşmada, Bilindiği üzere Kilis Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Suriye sınırında küçük bir il olduğunu ifade ederek, " Daha önce Gaziantep'e bağlı bir ilçe iken 1995 yılında il statüsüne kavuşmuş olup, ülkemizin 79. ili olmuştur. Kuruluş tarihi bilinemeyecek kadar eskilere dayanmaktadır. Kendine özgü şivesi, mutfağı, folkloru, han, hamam, kervansaray, kale ve cami gibi kültür varlıkları ile tarihi bir şehir özelliğini taşımaktadır.En önemli tarım ürünü üzüm ve zeytindir.Öteden beri Suriye-Anadolu ticaret yolu üzerinde bulunmasından dolayı her zaman canlı bir ticarete sahip olmuştur. Sanayisi gelişmemiştir. Ancak sanayileşme çabası ve gayreti içerisindedir. 90 hektar alan üzerine kurulu bir organize sanayi bölgemiz bulunmaktadır. Bu bölgede yer alan 43 parselin de tamamı dolmuştur. 28 parselde üretim yapılmaktadır. 6 parselde inşaat devam etmektedir. Genişletilme çalışmaları devam etmekte olup, 128 hektar alanın kamulaştırma ve parselasyon işlemi tamamlanmıştır. Ayrıca il merkezine 18 kilometre mesafede bulunan Polateli ilçemiz sınırları içerisinde Kilis Polateli Şahinbey Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin kuruluş çalışmaları Odamızın girişimleri ile devam etmektedir.Bu Organize Sanayi Bölgesi Kilis'in Polateli ilçesi sınırları içerisinde 15 bin dönüm arazi üzerinde kurulacaktır.Gelişme sahasında bulunan hazine arazileri ile birlikte 45 bin dönüme kadar büyütülmesi mümkündür.Kurulduğunda alan olarak ülkemizin en büyük Organize Sanayi Bölgesi olacaktır. Yaklaşık 100 bin kişiye istihdam sağlayacaktır.

Kilis Ticaret ve Sanayi Odası 1922 yılında kurulmuş Türkiye'nin en eski odalarından biri olduğunu ifade eden Öndeş, "hemen yanı başımızda Suriye'de yaşanan olayların Kilis'e etkilerine gelince, Kilis 2011 yılında başlayan Suriye'deki iç savaş nedeniyle büyük bir mülteci göçüne maruz kalmıştır. Halen kendi nüfusundan daha fazla mülteciye ev sahipliği yapmaktadır. 127 bin kişi nüfusu bulunan Kilis'te 140 bin kişi civarında Suriyeli mülteci bulunmaktadır. Bunların yaklaşık 40 bin kişisi Öncüpınar ve Beşiriye adlı 2 Mülteci kampında barınmakta, diğerleri ise şehir içerisinde konaklamaktadır.Kilis'in tek başına aldığı mülteci sayısı tüm Avrupa devletlerinin aldığı mülteci sayısından fazladır.Kilisliler bütün zorluklara rağmen bu yükü omuzlamayı başarmış ve tüm Dünyaya örnek olacak bir yardımlaşma ve dayanışma içerisinde olmuştur.Ancak yanı başımızda devam eden savaş ortamı birçok terör örgütünün sınırımıza yerleşmesine sebep olmuştur.Bunun neticesinde 18 Ocak 2016 tarihinden itibaren Suriye'deki terör örgütlerinin hedefi haline gelmiş ve bu örgütlerin roketli saldırılarına maruz kalmıştır. Bu güne kadar Kilis'e yaklaşık 100 adet katyuşa roketi atılmıştır. Bu saldırılar neticesinde biri güvenlik görevlisi olmak üzere 25 kişi şehit olmuş, 100' den fazla kişi de yaralanmıştır. Halen zaman zaman devam eden bu saldırılar nedeni ile Kilis'in güvenliği tehdit altındadır. Yine bu saldırılar nedeni ile ekonomisi ve sosyal hayatı olumsuz etkilenmiştir.Temennimiz barışın bir an önce sağlanarak, Suriyeli mültecilerin kendi vatanlarına dönmeleri ve Kilis'imizin de eski huzurlu günlerine kavuşmasıdır" şeklinde konuştu.

HTSO Osman Akyürek, Türkiye'nin hangi toprağında nerede ne sıkıntı varsa, bu sıkıntılardan dolayı Türk halkının Anadolu geleneğinden kaynaklı olarak yüreğinin yandığını söyledi.

Akyürek, "Buraya bomba düştü, ülkemizin başka yerlerine de düşüyor ama emin olun ülkemizin her tarafı bu acıyı ve üzüntüyü yaşıyor. Sizlerin şehitleri bizimde şehidimizdir. Acı sizin kadar bizimde acımızdır. Buradan tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet, acılı ailelerine sabırlar, yaralılarımız ve gazilerimize de acil şifalar diliyorum" şeklinde konuştu.

Hopa'nın Gürcistan üzerinden Kafkas ülkelerine Sarp Sınır Kapısına sahip olduğunu kaydeden Akyürek, "İlçemiz 35 bin nüfusu olan, Kafkas Cumhuriyetlerine Gürcistan Üzerinden sınır kapısı bulunan bir yer. Günlük 20 bin, yılda yaklaşık 7 milyon yolcunun giriş ve çıkış yaptığı Sarp Sınır kapısına sahibiz. En çok yolcunun giriş çıkış yaptığı bu hudut kapısında sorun ve sıkıntılarımızda olmuyor değil ama bu giriş çıkışlar ekonomiye ciddi bir canlılık getiriyor. Ticaret sadece kendi sınırlarımız, kenti topraklarımız kendi ilçemiz ve şehrimiz içinde dönmüyor. Nerede yabancı varsa nerede hareket varsa ticaret orada var. Hopa'da 7 milyon insanın geçtiği bir kapı var. Türkiye'nin en önemli limanlarından biri Hopa PORT özelleştirme kapsamında 2'inci sırada özelleştirilen bir liman. Hem transit yüklere hem de bölgesel ve iç piyasaya hitap eden bir limanımızıdır" ifadelerini kullandı.

Hopa Limanının lojistik açıdan Hopa'ya önemli katkılarının olduğunu belirten Akyürek, "Güneydoğu'dan bizim bölgelere bir yük nakli varsa, Hopa'da çok iyi bir liman var ve bu liman sizlerin hizmetine hazırdır. Karadeniz de, Ortadoğu ve iç turizmden kaynaklı yoğun bir turizm artışı var. Son 5 yılda hayal edilemeyecek derecede turizm ekonomisi doğdu. Bu turizm ekonomisinden bizler yeterince pay alabiliyor muyuz? Tecrübe etmek için beklemek gerekmez. Tecrübelilerden yararlanmak maliyetin düşürülmesi ve riskin azaltılması anlamına geliyor. Bu yüzden tecrübelerinizden yararlanmak istiyoruz. Bin 500 yatak kapasitesine sahip olan ilçemizde yaz döneminde boş yatak bulmak çok zor. 10'uncu aydan sora da yüzde 50 kapasite ile çalışıyoruz. Gelişen bu turizmden yeteri kadar pay alabilmek için yağışın ve yeşilin yok denecek kadar az olduğu Ortadoğu ülkelerine diyoruz ki cennetin bütün ihtişamı Karadeniz'de var. Herkesi bu güzelliği ve doğayı görmeye davet ediyoruz" dedi.

Hopa Limanı hakkında bilgiler veren HOPAPORT Genel Müdürü Meriç Burçin Özer ise, Hopa Limanın konumu itibariyle merkezi bir yerde olmadığını bu durumun beraberinde bazı avantaj ve dezavantajları getirdiğini söyledi.

Özer, "Bu dezavantajı avantaja çevirmek istiyoruz. Doğu ve Güneydoğu bölgemizin kömür ihtiyacı limanımızdan ulaştırılıyor. Diğer limanlardan gelen inşaat malzemeleri de burada iç ve yurt dışı piyasasına ihraç ediliyor. Bunların dışında limanımızda farklı terminaller var. Bunların bir tanesi de petrol ve akaryakıt terminali. Romanya ve Bulgaristan'da ki rafinerilerden gelen akaryakıt doğru Anadolu bölgesine veriliyor" şeklinde konuştu.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren KİTSO Meclis Başkanı Mehmet Özçiloğlu, "Odalar arası işbirliği, bilgi ve görüş alışverişi önem arz etmektedir. Bugün buraya gelerek bizleri ziyaret ettiğiniz için teşekkür ediyorum. Kapılarımız sizlere her zaman açıktır" diye konuştu. - KİLİS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Osman Akyürek Mehmet Erdal Kilis Hopa Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title