Hükümlülere "Öfke Kontrolü" Semineri
Samsun’da El Veren İnsanlar Derneği (ELVİNDER) ve Samsun Denetim Serbestlik Müdürlüğü ortaklaşa adli kontrol altında tutulan hükümlülere “Duygu ve Öfke Kontrolü” semineri düzenledi.
Samsun'da El Veren İnsanlar Derneği (ELVİNDER) ve Samsun Denetim Serbestlik Müdürlüğü ortaklaşa adli kontrol altında tutulan hükümlülere "Duygu ve Öfke Kontrolü" semineri düzenledi.
Yıldıray Çınar Kültür Merkezi'nde düzenlenen seminere Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, Cumhuriyet Savcısı Emin Karagişi, Samsun Denetim Serbestlik Müdürü Canan Soğukpınar, ELVİNDER Yönetim Kurulu Başkanı Yeşim Gürsoy, OMÜ Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Cem Gençoğlu ve hükümlüler katıldı.
"SİZLERİN YANINDAYIZ"
Seminerin açılış konuşmasını yapan ELVİNDER Yönetim Kurulu Başkanı Yeşim Gürsoy, "Hayatımızın her döneminde hepimizin inişleri ve çıkışları bazılarına göre şanslı bazıların göre çok şanssız dönemleri olmuştur. Hayat maalesef bu dönemleri nasıl yaşayacağımızı bize yaşarken öğretir. Öncesinde belki de tasavvur edemeyeceğimiz birçok olayın muhakkak bir çözümü bir çıkışı bir sonu vardır. Önemli olan bu dönemleri konu her ne olursa olsun doğru atlatabilmektir. İnsan fıtratı gereği zorluklara karşı diğer canlılardan daha dayanaklı olduğu için yaratılanların en üstünü olarak yaratılmıştır. Bizim asıl amaçlarımızdan biri de gönüllülük esasıyla sizlerin yanında olmak ve bu zorlu yollarda size ışık tutmak derneğimizin de adını verdiğimiz el vermek, bilgimizi paylaşmak, bir günle bir saatle belki hayatlarınızda çok bir şey değiştiremesek de sizlerle birlikte olduğumuzu bilmenizi istememizdir" dedi.
"ÖFKEYİ ÖDÜLLENDİRMEYİN"
Daha sonra hükümlülere 'Duygu ve Öfke Kontrolü' semineri veren OMÜ Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Cem Gençoğlu, "Öfkeyle ilişkili olumsuz yaşantılarımız genellikle yakın ilişkide olduğumuz insanlarla yaşanır. İşyeri gibi resmi ortamlarda öfkemizi bastırmayı seçerken yakın ilişkilerimizde sıklıkla kontrolsüz dışa vuruyoruz. Zaman zaman da başka bir şeye öfkelenmişken bu duyguyu sevdiklerimize yansıtabiliyoruz. Öfkeli insanlarla iletişimi yönetebilmek bizi daha büyük sorunlarla karşılaşmaktan koruyabilir. Öfke anında vücut işleyişimiz farklılaşır, kimyamız değişir ve düşünme, karar verme, muhakeme yapma gibi bilişsel süreçlerimiz bozulur. Bu yüzden sakinleştiğimizde hissettiğimiz duygu pişmanlık ve utanç olur. Dolayısıyla karşınızdaki kişi sizi eleştiriyor olsa bile bu düşüncelerin sağlıklı bir süzgeçten geçerek çıkmadığını bilin, karşı tarafın ifadelerini kişiselleştirmeyin ve sakinleştiğinde bu konuyu tekrar konuşun. Öfkeli birine öfkeyle karşılık vermek, iki kişinin de öfkesini artırmaktan başka bir şeye yaramaz. Kendinizi karşı tarafı eleştirmeden, hakaret etmeden, iğnelemeden, küçümsemeden de savunabilirsiniz. Aksi tüm davranışlar karşı tarafın öfkesini artırmaktan başka bir işe yaramaz. Tartışma esnasında fiziksel olarak karşı taraftan güçlü olduğumuz durumlarda şiddete başvurmak konuyu o an için kapatsa da problemi çözmez. Hatta ilişkiye daha büyük zararlar verir. Karşınızdaki kişinin sizin için önemli biri olduğunu unutmayın. Tartışmada odak noktanız haklı çıkmak değil, problemi çözmek olsun. Çözüm yollarını araştırmayı teklif edin. Son olarak öfkeyi ödüllendirmeyin. Şiddet ilişkinizde iletişim ve sorun çözme dinamiği haline gelmişse mutlaka yardım alın" diye konuştu.
ELVİNDER ve Samsun Denetim Serbestlik Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Duygu ve Öfke Kontrolü' semineri 2014 yılı içersinde toplam 22 seminer ve 3 bin 500 hükümlüye öfke kontrolü, şiddeti önleme, sağlıklı yaşama gibi birçok konuda eğitim desteği verecek ve yeni hayatlarına ışık tutmaya çalışacak. - SAMSUN