Haberler

Hüyük Organik Çilek Üretiminde Hedef Büyüttü

Abone Ol

Konya'da, son yıllarda verilen teşvik ve desteklemelerin ardından adını organik çilek üretimiyle duyurmaya başlayan Hüyük ilçesinde, üreticiler hedef büyüttü.

Konya'da, son yıllarda verilen teşvik ve desteklemelerin ardından adını organik çilek üretimiyle duyurmaya başlayan Hüyük ilçesinde, üreticiler hedef büyüttü.

Hüyük Ziraat Odası Başkanı Hürriyet Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de son dönemde marka haline gelebilmek için mücadele veren yöre çiftçisinin Organik Hüyük Çileği'nde önemli bir mesafe kat ettiğini söyledi.

Türkiye'de organik manada meyveciliğin 1980'li yıllarda üzüm ve incir gibi ürünlerle Ege Bölgesi'nde ihracatçının destek ve talebiyle başladığını ifade eden Şahin, ülkede bugün ise 220 kalem üründe organik tarım yapıldığını anımsattı.

Hüyük yöresinin de organik çilek üretiminde pilot bölge olduğunu, kiraz, vişne gibi meyvelerin üretilmesine rağmen son dönemde organik çilek üretiminin ön plana çıkmaya başladığına dikkati çeken Şahin, bölgede çilek üretiminin başı çekmeye başladığını vurguladı.

Hüyük'te 2013 yılında resmi kayıtlara göre 3 bin dekarlık alanda yapılan organik çilek yetiştiriciliğinin bugün 4 bin 500 dekar seviyelerine yükseldiğini aktaran Şahin, önümüzdeki yıl ve bahar dönemindeki yeni ekilişlerle bunun 5 bin dekarın üzerine çıkacağına inandıklarını bildirdi.

Şahin, organik çilek üretim sahalarının genişlemesiyle 12 bin tonluk rekolteye ulaştıklarının belirterek, şunları kaydetti:

"Tabi bizim amacımız; daha yüksek tonajlarda ürün elde etmek. 100 bin tonları yakaladığımızda bölgemizdeki esas hedefe ulaşmış olacağız.  Organik üretimde artık fabrikalaşmaya doğru bir yönlenmeyi bekliyoruz. Çünkü, Hüyük çiftçisinin organik çilek ve diğer meyve ürünleri  kurtarıcısı gibi görünüyor.  Çilek bakir topraklar istiyor, çilek organik olduğunda piyasa değeri oluyor, üretimi ise emek ve su istiyor. 200 bin dekarlık Hüyük topraklarının halen yüzde 15'i suya ulaşabiliyor. Bu, zaman içerisinde kurumlarımızın İl Özel İdaremizin, KOP Başkanlığımızın, DSİ'nin ve İl Tarım Müdürlüğümüzün gayretleriyle bu noktalara geldi. Ama gelecek vaad edebilmesi için bu topraklarımızın tamamının suyla buluşması gerektiğine inanıyoruz. Bu konuda, KOP İdaresi Başkanlığımıza verdiğimiz bir yenilenebilir rüzgar enerji destekli projemiz bulunuyor. Beyşehir Gölü'nden yüksek kotlara suyu alıp alt kotlara damlama sisteminde indirilmesi üzerine bir proje geliştirdik. Bu projemiz, şimdi Kalkınma Bakanlığı'nda. İlgililerimize bölgemizde yaşanan dışarıya göçle ilgili durumun vahametini anlattık. Bölgemiz insanının kurtulmasının ancak sulu tarımla olacağını söylüyoruz. Çünkü, insanlarımızın yüzde 65'lik bölümü bölgesinde atasından kalan topraklarda karnını doyuramadığı için geçmişte dışarıya göçmüş. İşte biz organik çilek üretiminin yaygınlaştırılmasıyla tekrar bu dışa göçü tersine döndürmek, bunu başarmak istiyoruz.Onun için organik çilek üretimine ağırlık veriyoruz." - Konya

Kaynak: AA / Yerel

Hürriyet Şahin Türkiye Hüyük Konya Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title