Iğdır Belediye Başkanı Güneş Ve Arkadaşlarına Tahliye Yok
Silahlı terör örgütüne üye olmak suçundan tutuklu olarak Erzurum 2'nci Ağır ceza Mahkemesinde tutuklu olarak yargılanan Iğdır'ın BDP'li Belediye Başkanı Mehmet Nuri Güneş'in tahliye istemi reddedildi
Silahlı terör örgütüne üye olmak suçundan tutuklu olarak Erzurum 2'nci Ağır ceza Mahkemesinde tutuklu olarak yargılanan Iğdır'ın BDP'li Belediye Başkanı Mehmet Nuri Güneş'in tahliye istemi reddedildi.
Başkan Güneş ile ile birlikte tutuklu yargılananların Kürtçe ifade vermek istemesini Mahkeme Başkanı Mustafa Karatay kabul etmedi.
Iğdır'da silahlı terör örgütüne üye olduğu ve tehdit iddiasıyla Belediye Başkanı Mehmet Nuri Güneş'in de aralarında bulunduğu 12 kişi, 23 Ocak 2010'da gözaltına alındı. Erzurum'a getirilen Mehmet Nuri Güneş'le birlikte 8 kişi, 24 Ocak'ta çıkarıldıkları Özel Yetkili Mahkeme tarafından tutuklandı.
Hazırlanan iddianamede Güneş ve arkadaşları hattında tehdit etmekten de 5, silahlı terör örgütüne üye olmak suçundan da 10 yıla kadar hapis cezası istemiyle Erzurum 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.
Ağır Ceza Mahkemesinde bugün saat 14.00'de başlayan duruşmayı BDP'nin Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, Van Milletvekili Fatma Kurtulan, Iğdır Belediye Başkan Vekili Hüseyin Malk ile partililer izledi.
Tutuklu olarak duruşmaya katılan Belediye Başkanı Mehmet Nuri Güneş, Hoşhaber eski Belde Belediye Başkanı Nusret Aras, BDP'nin Aralık İlçe eski Başkanı İsmail Tikit ve Iğdır İl Genel Meclis Üyesi BDP'li Mecit Baştaş, savunmalarını Kürtçe olarak yapmak istediler. Mahkeme Başkanı Mustafa Karatay, sanıkların Kürtçe olarak soruları cevaplaması üzerine, "Ne dediğinizi anlamıyorum" dedi.
Kürtçe ifade vermekte ısrar etmeleri üzerine Mahkeme Başkanı Karatay, "Sanıkların eğitim durumları dikkate alınarak kendilerini ifade edebilecekleri ve meramlarını anlatabilecekleri kadar Türkçe bildikleri ve yargılamada yüz yüzelik ilkesi gereğince beyanlarını Türkçe yapmaları sanıkların lehine olacaktır.
Bu nedenle Kürtçe savuma talebinizi reddediyoruz. Sanıklar bugüne kadar olan savunmalarını Türkçe olarak yapmıştır" diye konuştu.
Başkan Karatay'ın, "Türkçe savunma yapacak mısınız?" sorusuna bu kez sanıklar Türkçe "hayır" anlamına gelen "na" dediler. Bunun üzerine
Mahkeme heyeti 4'ü tutuklu toplam 30 sanıklı duruşmaya kısa bir ara verdi. Mahkeme, tutuklu sanıkların tahliye taleplerini reddederek duruşmayı 28 Ocak 2011'a erteledi.
Mahkemenin sona ermesinden Adliye Sarayı önünde bir açıklama yapan BDP'li Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, "Bugünkü duruşma 28 Ocak'a ertelendi. Ne yazık ki bu duruşmada da bir tahliye çıkmadı. Arkadaşlarımız savunmalarını Kürtçe yapmak istediler. Ne yazık ki Erzurum mahkemesinde hakimler ve savcılar bu talebi reddetti.
Biz başından beri özellikle belediye başkanlarımız ve siyasetçilerimizin hukuki değil siyasi bir kararla tutuklandıklarını sürekli ifade ettik. Bugünde aynı düşüncelere sahibiz. Karar, hukuki değil siyasidir.
Mahkemenin ertelenmesi, tahliye talebinin çıkmaması da bundan kaynaklıdır. Ümit ediyor ve umuyoruz ki 29 Ocak'ta hem kendi dilleri ile bir savunma yaparlar hem de tahliye olurlar" diye konuştu.