Haberler

Iğdır'da Anız Yakmadaki Riske Dikkat Çekildi

Abone Ol

Iğdır Orman ve Su İşleri Müdürü Mete Türkoğlu, topraktaki artıkları temizlemek için sık sık başvurulan anız yakma yönteminin çiftçinin arazideki kazancını yüzde 80 azalttığını söyledi.

Iğdır Orman ve Su İşleri Müdürü Mete Türkoğlu, topraktaki artıkları temizlemek için sık sık başvurulan anız yakma yönteminin çiftçinin arazideki kazancını yüzde 80 azalttığını söyledi.

Iğdır Orman ve Su İşleri Müdürü Mete Türkoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, anız yakılmasının ciddi anlamda maddi kayba neden olduğunu söyledi. Çiftçilerin topraktaki artıkları temizleyebilmek için anız yakma yöntemini kullandığını vurgulayan Türkoğlu, bunun en kolay yöntem olduğu için tercih edildiğini aktardı. Anız yakılmasıyla topraktaki verimliliğin azaldığını belirten Türkoğlu, "Bir toprakta ne kadar çok ve çeşitli türde bitkisel ve hayvansal canlı yaşıyorsa, toprağın verimliliği o kadar artar. Anız yakılırken toprağın yüzeyinde ve 2-3 santimetre derinliğindeki bütün canlılar yok edilmektedir. Anız yakılan yerlerde toprağın tekrar eski haline gelmesi için uzun zamana ihtiyaç duymaktadır" dedi.

Türkoğlu, topraktaki organik maddelerin yok edilmesinin toprağı verimsiz kıldığına dikkat çekerek, anız yakılmasıyla topraktaki canlıların öldüğünü ifade etti. Türkoğlu, "Ticari gübreler toprakta eksik olan besin elementlerini tamamlasalar dahi, toprak verimliliğini oluşturan canlıların kullanmalarına uygun olmadıklarından, verimliliği artıramamaktadırlar. Belli bir zaman sonra toprak fakirleşmektedir. Bu sebepten, anızlar ile bağ, bahçe ve tarladaki organik artıklar yakılmayarak kom post olarak tekrar toprağa verilmelidir. Anız yakmadan önce toprağı kontrol ettiğimizde kendine has bir kokusunun, yumuşaklığın olduğunu görürüz. Aynı toprağı anız yakıldıktan sonra un gibi toz şeklini aldığını görürüz. İşte, bu un şekline dönüşmüş olan toprak, anız yakılmadan önceki verimli toprağın özelliğini taşımadığı görürüz. Çiftçilerimiz anız yakarak toprak işlemeyi ve yabancı ot mücadelesini ekonomik olmasını göz önünde tutarak kar ettiklerini düşünmektedirler. Ancak toprağın su tutma kaybı, yapılan tarımsal sulamada toprağın erozyona uğraması verim kaybı göz önüne alındığında elde edeceği kazancı yüzde 80 azaltmakta ve toprağını verimsizleşmektedir" dedi. - IĞDIR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mete Türkoğlu Iğdır Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title